Na Kvildě měla třetina lidí voličský průkaz

Kvilda - Na každého třetího domácího voliče připadl v turisticky exponované Kvildě na Šumavě jeden volič odjinud. Během voleb se totiž před předsedkyní volební komise Denisou Frühaufovou nahromadilo téměř padesát voličských průkazů, s jejich pomocí mohli volit lidé mimo místo vlastního trvalého bydliště, zatímco místních voličů bylo registrováno k letošním parlamentním volbám rovných sto čtyřicet.

Až na jediný případ nechala komise odvolit všechny přespolní voliče. "Měli jsme tady jedinou výjimku, kdy chtěl muž volit a neměl voličský průkaz. Museli jsme ho bohužel poslat pryč," vybavil si člen volební komise Pavel Šulek.

Spíš jen tak pro sebe se podivil, že mu takovou základní věc neporadil jeho kamarád, který s ním na Kvildu přijel. Ten měl všechno v pořádku.

To pětadvacetiletý učitel základní umělecké školy Jan Hartl, který přijel strávit v Kvildě víkend se školáky z Čestic u Strakonic, si voličský průkaz nezapomněl přibalit do batohu. "Počítal jsem s tím, že odvolím tady," řekl.

VOLBY 2002

zpráva o průběhu voleb

ohlasy na volby

konečné výsledky

kompletní zpravodajství
on-line reportáž

video z voleb

foto z voleb


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video