Prodej slepic v Dyníně vzbudil kvůli vajíčkové hysterii nebývalý rozruch. Za

Prodej slepic v Dyníně vzbudil kvůli vajíčkové hysterii nebývalý rozruch. Za jediný den tu prodali 18 tisíc nosnic a lidé se o ně prali. Vrátný pak musel vyvěsit ceduli, že slepice už nejsou. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Na farmě v Dyníně se lidé rvali o slepice, budou je chovat i na balkoně

  • 1448
Slepičí mánie. Jedině tak se dá popsat to, co se ve středu a ve čtvrtek dělo v Dyníně na Českobudějovicku. Během jediného dne prodala místní společnost Mavela přes 18 tisíc slepic. Přitom ještě minulý rok prodávala sedm tisíc slepic celý týden.

Auta stála v několikakilometrových frontách ze všech stran už ve středu, podobné to bylo i ve čtvrtek. To už ale slepice došly. "Lidi se tady i prali, nadávali si a museli přijet policisté," popsala situaci v Dyníně Stanislava Losová.

Slepičí hysterii spustil jeden jediný inzerát. Ten si na internetu přečetli lidé z celé republiky a pro slepice, které prodávali za 35 korun, si přijeli například až z Pardubic nebo Chebu, což je 241 kilometrů. Firma ale už nemá co prodávat.

"Od rána zvoní telefony, slepice nemáme, je úplně vyprodáno," upozorňoval další a další zájemce vrátný firmy a na bránu vyvěsil ceduli s nápisem: Slepice jsou vyprodané. "Já jsem si sem šla pro dvě slepice jen tak na jídlo a říkám si, půjdu tak v 11 hodin jako pokaždé. A slepice nejsou," divila se 85letá Anna Veselá, která do Dynína přijela z vedlejší obce na kole. Odvezla si alespoň plato vajec.

"Takový zájem jsme opravdu nečekali a dost nás to překvapilo. Ve čtvrtek jsme chtěli prodávat jen dopoledne, nakonec jsme tu zůstali do večera," uvedl výrobní náměstek firmy Mavela v Dyníně Václav Vrbský a dodal, že slepice se prodávají vždy dvakrát do roka.

Slepice budeme chovat klidně i v paneláku, říkali kupující

"Z kuřat se odchovají takzvané kuřice, které se převedou na snáškovou halu a tam jsou asi 11 měsíců v klecích, které jsou podle platných norem. Pak jdou buď na porážku, nebo se prodávají lidem, protože u nás přestávají nést. Lidem, kteří je mají venku na trávě, mohou dávat vejce ještě dva až tři roky," vysvětlil Vrbský.

Další prodej plánuje společnost na přelomu července a srpna, kdy by se mezi lidi mělo dostat přes 54 tisíc slepic.

To, že slepice má cenu zlata, platí v dnešní době zřejmě dvojnásob. Někteří kupující prý tvrdili, že slepice budou chovat klidně na balkoně v paneláku. A to jen proto, aby nemuseli kupovat drahá vejce.

"Někteří říkali, že si postaví klícky na balkonech a budou tam mít třeba jen dvě slepice," řekla jedna ze zaměstnankyň.

Společnost Mavela sice vyprodala slepice, ale vejce prodává neustále. Jedno stojí čtyři koruny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video