Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Na diskreditaci novináře MF DNES Gazdíka se možná podílí tajná služba

  • 25
Tajná služba se může podílet na diskreditaci novináře Mladé fronty DNES Jana Gazdíka. V půlce března dorazilo na Nejvyšší státní zastupitelství oznámení, že reportér Gazdík je takzvaným spícím ruským agentem. Podle informací Radiožurnálu zajistili část materiálů, které se v kompromitujícím materiálu ocitly, příslušníci Vojenského zpravodajství.

Pokus o diskreditační kampaň proti reportérovi Janu Gazdíkovi prověřuje státní zastupitelství. Oznámení, že reportér Jan Gazdík je takzvaným spícím ruským agentem, dorazilo anonymně na Nejvyšší státní zastupitelství v půlce března.

Stanovisko jana gazdíka

Pokud bych ministerstvo obrany jen chválil a nepsal o rozsáhlé korupci v tomto resortu, tak by podobná situace určitě nenastala.

Již v minulosti jsem od vlivných úředníků ministerstva obrany obdržel důrazné varování, abych se přestal zajímat o některé nepříjemné kauzy. Tato varování jsou téměř identická s anonymním udáním, podle kterého řídím rozsáhlou síť agentů složenou z vysokých státních úředníků a dokonce náměstků ministrů.

Cíl má být podle udání jediný: znemožnit umístění radaru USA v Česku. Je to natolik absurdní, že to snad ani nestojí za komentář. Stačí si přečíst desítky článků, které jsem o protiraketové obraně napsal.

Ministerstvo obrany tvrdí, že mu není o trestním oznámení na Jana Gazdíka nic známo. Jestli ale vojenská policie (podléhá přímo ministru obrany) v souvislosti s mou osobou trestní oznámení prověřuje, tak to není zjevně pravda.

"Anonym v udání popisuje úzké napojení Gazdíka na osoby, které v tu dobu působily na ministerstvu obrany, nebo na ně měly velmi dobré kontakty. Součástí anonymu je i digitální nosič, který obsahuje informace z Gazdíkovy minulosti," uvádí Radiožurnál.

Státní zastupitelství nyní prověřuje, kdo si z ministerstva obrany sbírání informací na novináře objednal. Žalobce Ladislav Malovec rozhlasu potvrdil, že vojenská policie prověřuje, jakým způsobem unikly z ministerstva obrany informace týkající se bývalého vojáka Gazdíka.

"To oznámení sem bylo doručeno cestou vyšších orgánů a teď se to prověřuje," řekl Malovec.

Materiály si vyzvedli vojenští zpravodajci

Při vyšetřování případu se překvapivě přišlo na to, že materiály přiložené na digitálním nosiči k udání na Gazdíka se shodují s materiály, které si počátkem loňského listopadu vyzvedávali na pražském krajském vojenském velitelství příslušníci Vojenského zpravodajství. A nikdo jiný, než zmiňovaní příslušníci tajné služby, se přitom o Gazdíkovy materiály z armády předtím nezajímal.

"Gazdíkovy články, které jsou v příloze oznámení, byly obstarány ve Vojenském historickém ústavu Praha a skončily u tehdejšího poradce prvního náměstka ministra obrany a dnes náměstka ministra Martina Bartáka - Jana Fulíka," uvádí Radiožurnál.

Vedení resortu na otázky rozhlasu zareagovalo až včera tiskovým prohlášením.

"O trestním oznámení na redaktora Mladé fronty Dnes Jana Gazdíka není ministerstvu obrany nic známo. Tvrzení, že se někdo z představitelů resortu, které žádáte o stanovisko, na něčem takovém podílel, je nesmysl a nepravda," píše se v prohlášení ministerstva.

Šéfredaktora Mladé fronty Dnes Roberta Čásenského informace znepokojila.

"Pokud by to byla pravda, že státní bezpečnostní aparát nasadil nějaké prostředky k tomu, aby se pokusil diskreditovat novináře, který píše nepohodlné články o vedení jakéhokoliv ministerstva, tak bych to považoval za skandální. A věřím tomu, že by taková věc byla řádně vyšetřena," dodal Čásenský.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video