Domy by mentálně postiženým ženám pomohly vrátit se zpět do společnosti. (Ilustrační snímek)

Domy by mentálně postiženým ženám pomohly vrátit se zpět do společnosti. (Ilustrační snímek) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Obce odmítly retardované. Neumím si je tu představit, řekl starosta

  • 139
Polovina vytipovaných radnic na Českolipsku odmítla výstavbu domků pro ženy s mentálním postižením. Liberecký kraj je chce přestěhovat ze dvou izolovaných ústavů do deseti menších domů v šesti obcích. Narazil ale na odpor Stráže pod Ralskem, Oken a Zákup.

"My jsme sepsali a zveřejnili petici, kterou podepsalo víc než 500 našich lidí. Nesouhlasí, aby bylo uprostřed našeho města ubytovaných 24 klientek. Je to příliš mnoho na necelé tři tisíce obyvatel. Tolik mentálně postižených žen by se zde nezačlenilo, existují totiž studie, že v městech naší velikosti by se jich mohlo integrovat maximálně šest," říká starosta Zákup Radek Lípa.

Domy pro postižené

Takto mají vypadat domky pro ženy s mentálním postižením.

Liberecký kraj chce za 150 milionů korun postavit deset domů, do nichž by se přestěhovalo 80 žen z Domova pro osoby se zdravotním postižením v Mařenicích a z Domova Sluneční dvůr.

V domech by ženy měly žít pod dohledem asistentů. Úroveň péče by měla být odstupňovaná podle toho, jak jsou ženy samostatné.

Projekt, který kraj připravoval dva roky, by podle krajského radního Pavla Petráčka pomohl ženám zpět do společnosti a zároveň by vytvořil nová pracovní místa.

Na základě petice zastupitelé odmítli Libereckému kraji pozemky prodat. Mentálně postižené ženy se tak do Zákup stěhovat nebudou.

Starosta Oken Stanislav Havlín zase tvrdí, že vesnice nemá žádné volné pozemky.

"Máme tři stovky obyvatel a deset stavebních parcel, které se snažíme od roku 2005 prodat. Nedávno se nám jich podařilo prodat šest, dva jsou zamluvené, o posledních dvou se jedná. To je důvod, proč jsme návrh kraje zamítli," tvrdí Havlín.

Nezastírá ale, že to není jediný důvod. "Tím dalším je, že jsem se byl v tom ústavu osobně podívat a neumím si představit, že by se nám po návsi mentálně postižené ženy pohybovaly. Nemohlo by to fungovat," poznamenal Havlín.

"Byly by to komplikace"

Stráž pod Ralskem domy odmítla, aniž by zastupitelé o požadavku kraje vůbec hlasovali. Že si domy s mentálně postiženými nepřejí, jasně vyplynulo už z jejich bouřlivé debaty.

"Drtivá většina byla proti. Sami máme velké množství sociálních problémů a kdyby u nás podobné zařízení bylo, tak bychom měli v tomto směru jen další komplikace," míní starostka Stráže pod Ralskem Věra Reslová.

Kraj naopak uspěl například v Novém Boru, přestože i tam proti domům vznikla petice. Její autor Pavel Danys tvrdí, že není namířena proti mentálně postiženým, ale proti tomu, kde by domy měly stát. Petici zatím podepsalo dvě stě lidí, radnice ale výstavbu podporuje.

"Každý, kdo proti integraci těchto žen do společnosti vystupuje, by se měl jít podívat do zařízení, kde bydlí. Jedna z nejzrůdnějších věcí za komunistů byla, jakým způsobem byli tito lidé odsouváni tam, kde na ně nebylo vidět. Proto je třeba je zahrnout do normálního života a napravit chyby minulosti," říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video