Vratislav Mynář

Vratislav Mynář | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Kancléř Mynář nesmí na důležitá jednání. Nemá bezpečnostní prověrku

  • 359
Hradní kancléř Vratislav Mynář nemá bezpečnostní prověrku na stupeň tajné či přísně tajné, což komplikuje chod prezidentské kanceláře. Vylučuje ho to totiž z řady důležitých jednání. Žádost o prověrku navíc Mynář pozastavil.

Když se na Hradě projednávají tajné informace od zpravodajských služeb, musí kancléř Vratislav Mynář za dveře. V místnosti zůstávají jen jeho podřízení.

Stále mu totiž chybí bezpečnostní prověrka. Podle informací MF DNES dokonce on sám nedávno žádost o prověrku pozastavil.

Kancléř disponuje jen nejnižším stupněm a ten mu přístup k citlivým informacím neumožňuje. Zároveň ho vylučuje z jednání vlády, Bezpečnostní rady státu nebo zasedání Evropské unie či Severoatlantické aliance.

"Všichni nejbližší spolupracovníci prezidenta Havla měli prověrku na přísně tajné. Jinak bychom ho nemohli doprovodit třeba na summit NATO," říká někdejší Havlův mluvčí Ladislav Špaček s tím, že v režimu utajení je třeba i program státní návštěvy.

Mynář má nyní navíc oproti svým předchůdcům na starost také agendu politického odboru. "Nedovedu si představit, že by šéf politického odboru tuto prověrku neměl," dodává Špaček.

Podle bezpečnostního experta a bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora je nutné, aby Mynář co nejdříve prověrku získal.

"Kancléř prezidenta je nejvyšší státní úředník a pravá ruka hlavy státu, která má právo na informace od tajných služeb. Takový člověk by v zavedené západní demokracii vůbec nemohl bez prověrky úřadovat," říká Šándor. Mynář má sice podle něj podřízené, kteří se s tajnými informacemi mohou seznamovat, ale to nestačí.

"Kancléř musí kontrolovat práci podřízených. Představa, že by pracovali s informacemi, které by on nesměl znát, není správná," dodal bezpečnostní expert.

Na důvěrná jednání Mynář posílá podřízené

Mynář však tvrdí, že ho jeho "handicap" nijak neomezuje. "Zálusk" na vyšší stupeň prověrky, tedy ten druhý, ale má. Už v květnu připravoval materiály, aby žádost na Národní bezpečnostní úřad mohl podat.

Tehdy pro server Aktuálně.cz podotkl, že kvůli svým firmám má s žádostí mnoho papírování, a proto její podání tak dlouho trvá.

V podstatě trvá dodnes. Žádost totiž kvůli nedostatkům nyní pozastavil. "Lidé z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) i mí právníci mi doporučili, že si ji mám podat, až budu mít všechny papíry komplet a v pořádku," říká Mynář.

A tak na důvěrná jednání vysílá šéfa bezpečnostního odboru Jana Fulíka nebo svého zástupce Petra Mužáka.

V posledních dnech prosakují z Hradu i ze strany SPOZ informace, že NBÚ nechce Mynářovi prověrku na stupeň tajné či přísně tajné udělit mimo jiné kvůli jeho podnikání s kontroverzními lidmi; třeba s opavským podnikatelem Radimem Masným. A že přerušení žádosti je jen trik.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video