Vratislav Mynář zveřejnil video, které má dokazovat, že prezident Miloš Zeman...

Vratislav Mynář zveřejnil video, které má dokazovat, že prezident Miloš Zeman podepsal svolání Sněmovny. | foto: Petr TopičMAFRA

Zemana obklopují křiváci, zní z opozice. Vypukl spor o jeho pravomoci

  • 265
Přání brzkého uzdravení a údiv se nad tím, proč návštěvníci pokoje neměli roušku. Tak reagují politici na zveřejněné video prezidenta Miloše Zemana z nemocničního pokoje. To obsahuje moment, kdy hlava státu podepisuje svolání ustanovující schůze Sněmovny. Radek Vondráček na video reagoval slovy „Naštěstí pravda vždy zvítězí.“ Ohradil se tak proti zpochybňování pravosti podpisu Zemana na dokumentu.

Jestliže pro šéfa SPD Tomia Okamuru je video jasným důkazem, že zbavení pravomocí prezidenta článkem 66 v tuto chvíli na místě není, přesně naopak to vidí předsedkyně TOP 09 Adamová Pekarová.

Ta ve svém tweetu popřála prezidentovi hodně sil. Video podle ní potvrzuje závěry Ústřední vojenské nemocnice, kde je Zeman hospitalizován, o prezidentově pracovní neschopnosti. „Důvody aktivace článku 66 trvají,“ napsala Adamová Pekarová. Zároveň zkritizovala zemanovi spolupracovníky a nazvala je charakterově velmi křivými osobami.

„Prezident je prostě nemocný, ale ze záběrů je zřejmé, že zatím není důvod k těmto Senátem navrhovaným krokům,“ vyjádřil se naproti tomu Okamura. Zároveň popřál prezidentovi uzdravení.

Podle předsedy ODS Petra Fialy, a možného budoucího premiéra, bude záležet na aktuální zprávě od ÚVN, kterou si Senát vyžádá na začátek listopadu. „Do 8. 11. nejsou žádné aktivní kroky prezidenta nezbytné. Pro případnou aktivaci čl. 66 bude rozhodující aktuální zpráva ÚVN ze začátku listopadu,“ napsal Fiala. V dalším ze svých tweetu popřál prezidentovi „uzdravení a také potřebný klid a respekt k jeho soukromí.“ 

Radek Vondráček na svém Twitteru napsal, že ho děsí fakt, že je jeho svědectví, jako předsedy Poslanecké sněmovny, podpisu Miloše Zemana zpochybňováno. „Děsí mě, že žijeme ve státě, kde třetí ústavní činitel stvrdí svým svědectvím akt prvního ústavního činitele, a toto tvrzení je některými zástupci vrcholné politické reprezentace bez hnutí brvou označeno za podvodné a oba nás chtějí pranýřovat,“ vyjádřil se Vondráček a dodal, že pravda vždy zvítězí. 

Místopředseda ODS Martin Kupka uvedl, že dnešní prohlášení je důsledkem dlouhodobé „práce“ hradní kanceláře. „Nikdo už si dnes není jist, co je pravda a co ne. Vrhá to špatné světlo nejen na celou prezidentskou instituci, ale i na jednotlivé aktéry, kteří pak přistupují k tomu, že ukazují obrázky, které by veřejnost vidět neměla, protože zasahuje daleko do osobnostních práv Miloše Zemana, současnou situaci nikam neposouvá a nijak jí neřeší,“ sdělil.

„Video z nemocnice ukazuje: nemocného prezidenta. Porušení snad všech předpisů, které existují. Kancléře hledajícího alibi pro svou bezcitnost,“ podotkl předseda Starostů Vít Rakušan.

Europoslanec KDU-ČSL vyzdvihl dobrou náladu pana prezidenta. Podle něj to ale není vypovídající o jeho pracovní schopnosti. „Viděli jsme jedno podepsání listiny. Rozhodnout musí odborníci,“ napsal Zdechovský. Stejně jako mnoho lidí na internetu reagoval na absenci ochrany dýchacích cest u všech přítomných na nemocničním pokoji prezidenta. 

„Neviděl jsem projev zdravého úsudku a svobodné vůle prezidenta republiky,“ vyjádřil se na svém Twitteru bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Zveřejněním videa prezidentovi spolupracovníci jenom prokázali, že jim záleží jenom na nich. Na prezidentovi ne,“ napsal Kalousek.

Exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková pravidelně kritizuje jednání Kanceláře prezidenta republiky a jejich komunikaci ohledně zdraví Miloše Zemana. Video Zemana v nemocnici nazvala profesionálním loutkovým divadlem. „Toto profesionální loutkové divadlo je velmi nebezpečné, protože paranoidním způsobem podrývá důvěru v instituce a všehoschopný Mynář to bude hrát až do konce,“ napsala na Twitteru Stehlíková. 

Také upozornila na to, že celou dobu vedoucí hradní kanceláře nesmí informovat o stavu prezidenta a „dnes vytasil videozáznam z nemocničního lůžka,“ vyjádřila se Stehlíková. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video