Obálku z NBÚ mám na stole. Zda jsem prověrku získal, nevím, řekl Mynář

  • 1396
Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ještě nezná podle svých slov výsledky své bezpečnostní prověrky. Tvrdí, že obálka z Národního bezpečnostního úřadu leží v jeho kanceláři a s jejím obsahem se seznámí až během dne. To, zda ve funkci zůstane, záleží prý na prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten situaci zlehčoval.

„Musím říct, že díky vaší hysterii a hysterii, která se kolem toho rozpoutala, jsem si ověřil a mohu potvrdit, že na stole na mém sekretariátu leží obálka od NBÚ na mé jméno,“ uvedl na krátkém brífinku v Kuníně Mynář. Dodal, že se s obsahem obálky teprve seznámí a následně se rozhodne o dalším postupu.

KOMENTÁŘ: Neslavné odcházení hradního kancléře

Na dotaz naznačující, že vykonáváním své funkce bez potřebné prověrky ohrožuje bezpečnost státu, Mynář reagoval slovy, že „dosud bezpečnost státu neohrožoval a poslední dobou, tedy asi posledních čtrnáct dnů, ji asi také neohrožuje“. Doplnil, že jeho další kroky budou záležet zejména na odůvodnění, které Národní bezpečnostní úřad uvede.

S dotazem, zda zůstane i v případě potvrzení dosavadních informací kancléřem, odkázal na prezidenta Miloše Zemana. „Já jen říkám: prostuduji si materiál a až pak se rozhodnu,“ uvedl Mynář.

Zeman vzápětí reagoval, že své slovo, když podmínil setrvání Mynáře na Hradě právě ziskem bezpečnostní prověrky, „samozřejmě dodrží“. Současně ovšem uvedl několik podmínek, kdy tak učiní.

„Předpokládám, ale nechci mluvit za pana kancléře, že tak jako jakýkoli jiný občan České republiky využije možností, které mu dává proces odvolání, a pokud ani tyto možnosti nedopadnou dobře, pak samozřejmě dodržím slovo, které jsem dal,“ nepřímo radil své pravé ruce Zeman.

Prezident ještě před tím, než vyjmenoval podmínky splnění svého slibu, situaci zlehčoval. „Třeba je to blahopřání ředitele NBÚ k Vánocům, které je poněkud předčasné,“ řekl směrem k obálce, o níž jeho kancléř mluvil.

O tom, že Mynář potřebnou prověrku nezískal, informoval ve středu s odvoláním na anonymní zdroj deník Právo. Ve čtvrtek MF DNES a Lidové noviny uvedly, že prezident i kancléř už výsledky prověrky znají zhruba týden. Důvody, proč ji Mynář nezískal, nejsou známy. Po zveřejnění informace o závěrech NBÚ se Mynář začal vyhýbat novinářům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue