Útvar rychlého nasazení

Útvar rychlého nasazení | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Muži v kuklách z elitní URNY slaví 30 let, bez malérů

  • 50
Přesně před 30 lety vznikl Útvar rychlého nasazení, elitní policejní jednotka, která zasahuje v těch nejnebezpečnějších situacích. "I přes některé problémy máme stále prestiž. Snad díky tomu, že jsme se nikdy nezapletli do žádných policejních malérů," myslí si její současný ředitel Libor Lochman.

Jaké je současné postavení jednotky? Cítíte, že máte ve společnosti prestiž?
Ten útvar prestiž má. Za dobu naší existence jsme neměli žádné větší problémy a naštěstí se nás netýkaly žádné policejní maléry. Samozřejmě důležité je, že útvar dělá skvěle svou práci a v Evropě patří ke špičce ve svém oboru.

Lidé o vás mnoho nevědí a maximálně si občas přečtou, že jste asistovali při obzvláště nebezpečném zásahu. Jak často vyrážíte do akce?
Ročně máme přibližně 40 ostrých zákroků. Což je na celostátní útvar poměrně dost. Když jsem byl například v USA u tamní jednotky, ta měla tak 10 až 11 zásahů.

URNA

Policejní útvar určený zejména pro boj proti terorismu. Je přímo podřízen policejnímu prezidentovi. Útvar zasahuje proti teroristům, únoscům lidí a dopravních prostředků a obzvláště nebezpečným pachatelům. Oddíl zvláštního určení vznikl v roce 1981 v rámci tehdejšího SNB jako reakce na vlnu terorismu a únosů letadel. V roce 1985 se změnil na OZU - odbor zvláštního učení, takzvané červené barety. Zasahoval proti zločincům, ale v roce 1989 i proti demonstrantům. Po roce 1989 se URNA postupně zařadila mezi obdobné speciální jednotky v Evropě.

Současná policie se potýká s řadou problémů, nemáte například potíže s náborem nových lidí?
Co se týká nových lidí, tak tam problémy jsou. Sice jsme prestižní útvar, ale služební zákon stanovuje, že k nám mohou nastupovat policisté až z určité platové třídy. V praxi to znamená hranici pěti let ve službě. To nás samozřejmě omezuje. Zároveň ale nechceme slevovat z našich požadavků při výběru. A zde je třeba říci, že dnešní generace je fyzicky mnohem slabší než dříve. Pokud se k nám dříve hlásilo 50 lidí a my jsme přijali 6, nyní se přihlásí 30 lidí a projdou 3.

Pokud to není tajné, kolik lidí u jednotky slouží?
Momentálně máme kolem stovky lidí. Dovedu si představit, že bychom přijali tak dalších 10, ale svou práci samozřejmě zvládáme i v současném stavu. Jsme sice možná trochu atypičtí, ale oficiálně jsme servisní útvar policie. Když stát potřebuje, tak musíme nastoupit kamkoli. Pomáhali jsme například při povodních nebo dalších neštěstích.

Dalším problémem jsou peníze. Policisté si například stěžují na nedostatky ve výstroji. Máte i vy takové problémy?
Peníze samozřejmě chybějí všude. Na druhou stranu ale musím říci, že výstroj máme opravdu kvalitní. Je samozřejmé, že bychom potřebovali například obměnit auta nebo jiné součásti. Ale to je běžné ve všech útvarech. Zatím v této otázce nemáme žádné priority.

URNA fungovala i před rokem 1990. Dokonce zasahovala při demonstracích v roce 1989 a na Národní třídě. Nevrhá to na současnou podobu jednotky stín a pochyby?
Tyto zásahy samozřejmě prošetřovaly různé komise. Na druhu stranu je třeba říci, že URNA byla státní ozbrojená složka a její členové plnili rozkazy. Ono se dnes hezky hodnotí, jak to mělo být. Kdyby ale někdo z členů jednotky odmítl splnit rozkaz, tak má na krku vojenského prokurátora. Je to nešťastná věc, ale jednotka byla zneužívána od roku 1985, kdy byla zařazena pod vojska ministerstva vnitra a ve svých povinnostech měla i zákroky proti hromadným společenským vystoupením. Dnes by se něco takového samozřejmě nemohlo stát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue