Rozbité vstupní dveře domu v Rumburku, kam se mladíci schovali před skupinou

Rozbité vstupní dveře domu v Rumburku, kam se mladíci schovali před skupinou Romů. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Může to být začátek horšího, říká o útoku Romů starosta Rumburku

  • 680
Nedělní rvačka v Rumburku, při níž skupina Romů cestou z diskotéky surově napadla skupinku mladíků, byla podle starosty města Jaroslava Sykáčka na spadnutí. "Obavu z toho, že se něco podobného stane, mám už delší čas," říká v rozhovoru pro MF DNES.

Takže vás tato událost zase až tak nepřekvapila?
Samozřejmě, že mě to překvapilo, taková situace vás překvapí vždy. I když jsem upozorňoval i s okolními starosty na to, že by se něco podobného mohlo stát, přinejmenším od května. Na středeční schůzce Sdružení pro rozvoj Šluknovska, které se účastnil poslanec Jaroslav Foldyna nebo předseda Výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu ČR František Bublan, zaznělo, že v příštích několika letech by měl počet policistů poklesnout o dalších 10 tisíc. To je pro nás nepřijatelné.

Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček

Vnímáte tedy tuto událost jako vyústění situace, na kterou jste dlouhodobě upozorňoval?
Přesně tak. Jsem naštvaný. Každý musí nějak hospodařit, město, rodina, stát. Já se nemůžu zbavit dojmu, že stát to vede od deseti k pěti, a jsem přesvědčen, že to je především stát, který má zajistit bezpečnost lidí. A to nejenom v Praze, ale i zde na periferii. Je to ostuda.

Co je podle vás v tuto chvíli největším problémem?
Právě to, že by ještě mělo ubýt policistů. Už v květnu jsme se doslechli, že se mluví o čísle 66 lidí v případě okresu Děčín. To je podstatné číslo. Teď jsme se dozvěděli, že v rámci republiky by to mělo být 10 tisíc policistů, to by se dotklo i našeho okresu. Já přitom naopak potřebuji hlídky posílit. Vnímám, že ministr vnitra má jen určité možnosti, ale plošné škrty, to přece nejde. Musíme se dívat také na to, jak kde přibývá trestná činnost a jaká je její objasněnost.

Mohou podle vás následovat další podobné události?
Tohle může být opravdu jen začátek podstatně horších záležitostí. Tady může opravdu eskalovat napětí, které v našich lidech je, a může se stát, že brzy vezmou hole do rukou a odnesou to nevinní.

Jak budete dál postupovat?
Dnes budu oficiálně žádat Policii České republiky o posílení policejních hlídek ve městě. Strážníci nemohou přebírat povinnosti za Policii ČR. Ale pozor, to není kritika směrem k Policii ČR, spolupráci tu s nimi máme velice dobrou. Nicméně se obávám, že nebudu mít za chvíli s kým spolupracovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue