Letní škola Romano drom se pořádá pro vybrané talentované děti ze sociálně...

Letní škola Romano drom se pořádá pro vybrané talentované děti ze sociálně vyloučených lokalit. | foto: Romano drom

Muž střelbou vyhrožoval dětem na romském táboře. Policie nepřijela

Nepříjemný zážitek za sebou mají romské děti, které se na přelomu července a srpna účastnily hudebního tábora Romano drom v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku. Muž, jehož pozemek sousedí s areálem tábora, účastníkům dvakrát vyhrožoval a střílel do vzduchu, píše server Romea.cz. Policie po naléhání vedoucích věc začala šetřit jako přestupek, na místo však po incidentech nepřijela.

Případy se odehrály 4. a 6. srpna na uměleckém soustředění pěveckého sboru zpěvačky Idy Kelarové, kterého se účastnilo šedesát dětí (o táboru jsme psali zde). Muž se zbraní nejprve vyběhl na skupinu dětí, které běžely z bojovky po cestě kolem jeho domu zpět do areálu tábora.

„Děti byly pochopitelně bujaré, takže výskaly - samotné proběhnutí kolem sousedova domu ovšem trvalo asi minutu. Ten pán na ně ovšem vylítl a začal na ně pokřikovat - omlouvám se za vulgarismy - ‚vy černý cigáni, běžte do pí.e‘, a podobná hesla. Pak vystřelil do vzduchu,“ vysvětluje pro server Romea.cz Kelarová.

Druhý incident se stal během ranní rozcvičky. Vyzbrojený muž na pozemku areálu opět střílel do vzduchu a křičel vulgarity na táborové vedoucí. „Vedoucí s majitelem ubytování se nejdřív rozhodli, že to nebudou řešit. Když ale začal střílet podruhé, volali policii,“ uvedl pro iDNES.cz jeden z pořadatelů soustředění Michal Mižigár.

Koncert účastníků tábora v Jiřetíně pod Jedlovou

Policisté z okresní stanice, kterým Kelarová zavolala, na místo nepřijeli. „Vylíčila jsem jim, co se stalo, a prosila je, aby přijeli. Policista, který zvedl telefon, a kterého zatím nebudu jmenovat, mě poučil, že jim nebudu říkat, co mají dělat, že oni mají své postupy. Načež mi telefon jednoduše položil,“ popsala serveru zpěvačka.

Neuspěla ani s žádostí prostřednictvím linky 158. Podle Kelarové bylo stěžovatelům řečeno, aby z celé záležitosti „nedělali kovbojku“. Nakonec se tedy část vedoucích vypravila na policejní stanici ve Varnsdorfu, kde trvala na pořízení zápisu. Jelikož se dlouho nic nedělo, poslali stížnost vyššímu oddělení v Děčíně.

Policie: Nejednali jsme laxně. Dodrželi jsme postupy

Případu se poté chopili právníci České filharmonie, která dětské soustředění spolupořádá. Policie je před pár dny vyrozuměla, že věc řeší jako přestupek

Mluvčí děčínské policie odmítla, že by policisté pochybili. „Rozhodně se musím ohradit proti vašemu tvrzení, že by policie v rámci tohoto případu postupovala ‚laxně‘. Policisté dodrželi veškeré postupy a termíny stanovené platnou legislativou a ihned po prověření všech skutečností celou věc postoupili věcně příslušným orgánům,“ řekla pro Romea.cz.

Redakce iDNES.cz kontaktovala policii Ústeckého kraje, ta však uvedla, že se k případu o víkendu nevyjádří.

Přestupek budou nyní řešit úředníci Městského úřadu Varnsdorf. Kelarová však odmítá, že to byl pouze přestupek. „Byla to čistá rasová nenávist,“ myslí si. S nenávistnými reakcemi se podle ní soubor romských dětí setkává během koncertů po celém kraji.

Kelarová připravuje letní školu Romano drom (v překladu Romská cesta) několikátým rokem ve spolupráci se svým uměleckým a organizačním týmem Miret a Českou filharmonií. Letní škola je určená pro vybrané talentované romské děti ve věku 12 až 18 let ze sociálně slabých rodin, vyloučených lokalit, romských osad a ghett z České i Slovenské republiky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video