Dominik K. v posledních měsících před zatčením sám sebe fotografoval v přesně...

Dominik K. v posledních měsících před zatčením sám sebe fotografoval v přesně stejném oblečení a se stejným vousem, jaké nosí bojovníci Islámského státu. | foto: Facebook Dominika K.

Muslimská obec věděla o radikalizaci českého džihádisty, ale nic neohlásila

  • 615
Čeští muslimové minimálně rok před zadržením islamisty Dominika K. alias Abdula Rahmana zjistili, že má velmi radikální názory a sdílí na sociálních sítích výhrůžky. V lednu loňského roku jej proto vyškrtli ze seznamu účastníků konference zaměřené proti terorismu. Nikdo však neupozornil policii.

„V seznamu účastníků je nějaký Abdul Rahman, který má na profilu fotku vyjadřující svou touhu vyvraždit občany ČR, a to i s fotkou islámského kazatele, který byl usvědčen z podpory terorismu,“ varoval v diskusi k akci Filip Vajdík.

Organizátoři akce se na profil Dominika K., kterého později v prosinci obvinila policie z přípravy teroristického útoku, podívali a okamžitě mu účast zakázali. „Děkujeme za upozornění. I takové skutečnosti budou předmětem rozboru přednášejících,“ vzkázali organizátoři před konferencí, na které přednášeli odborníci na extremismus a člen kuvajtské vlády nebo český orientalista a arabista Petr Pelikán.

Muslimové mlčeli, protože se báli reakce veřejnosti

Vyškrtnutí radikálního muslima potvrdil i majitel jazykové školy Alfirdaus původem z Kuvajtu Bader Eknaifith, který akci pořádal. „Po přezkoumání jeho stránky na Facebooku a fotek, které tam umístil, byla jeho účast zrušena. Už když mezi nás poprvé někdy v listopadu 2016 přišel oblečený ve vojenském, měli lidé strach a ptali se, proč takto vypadá a obléká se,“ vypráví Eknaifith. 

Policii však navzdory obavám z vizáže mladíka a jeho chování ani po incidentu s registrací na konferenci nikdo oficiálně neinformoval. Odhalila jej až tajná služba BIS, a to právě díky jeho aktivitě na internetu.

Důvod, proč muslimové mlčeli, je prostý – bojí se reakce veřejnosti, protestů a útoků. Když MF DNES minulý týden o zadržení prvního náboženského fanatika v Česku informovala, muslimové tak začali opakovat, že si radikalizace muže nevšimli nebo že ho vůbec neznají, protože do mešit docházejí desítky lidí.

„Oficiálně žádný záznam o e-mailu, telefonátu nebo upozornění existovat nebude, ale policie ho (Dominika) následně sledovat začala,“ dodává majitel jazykové školy Eknaifith. Přesněji začala jej sledovat Bezpečnostní informační služba a následně informace předala Národní centrále proti organizovanému zločinu. „My jsme získali informace a kolegové z policie zajistili důkazy i obvinění. Je to naštěstí ojedinělý případ radikalizace ‚vlka samotáře‘,“ říká k tomu mluvčí BIS Ladislav Šticha.

SIS o radikalizaci mladíka věděla

Slovenská civilní tajná služba (SIS) měla poznatky o radikalizaci mladíka původem ze Slovenska, který byl obviněn v České republice za přípravu bombového teroristického útoku. 

„SIS identifikovala rizikové chování zadržené osoby a její náboženskou radikalizaci a získané informace aktivně sdílela i v rámci mezinárodní zpravodajské spolupráce,“ napsala v prohlášení SIS. 

Místopředseda Ústředí muslimských obcí Vladimír Sáňka, který se akce Společně proti terorismu také účastnil, včera zopakoval, že on dnes ani tehdy neměl informace o tom, že Dominik K. má radikální názory. Mladého muslima přitom znal, několikrát se s ním i bavil, jak přiznal MF DNES.

„Policii by měl informovat ten, kdo měl takové indicie. Já jsem je neměl a nevěděl jsem ani, že mu byla zrušena registrace na akci kvůli radikálním názorům,“ říká Vladimír Sáňka.

Nemohl to být někdo z ulice

To, že si radikálního konvertitu, který se fotil se zdviženým ukazováčkem, symbolem bojovníků Islámského státu, pustili muslimové velmi blízko k sobě, dokazuje i video, které sám zveřejnil v červnu 2017 na YouTube. „Můj azzan na Ramadán,“ pojmenoval jej.

Jde o záznam, na kterém Dominik K. svolává muslimy ke společné modlitbě. Azán je právě pojmenování pro toto svolávání, které provádí zpěvným hlasem služebník mešity – muezzin. „Musí to být člověk, kterého lidé shromáždění v modlitebně znají. V případě konvertity to musí být člověk známý jako opravdový muslim, který již umí vyslovovat arabskou formuli svolávání. Nemůže přijít jen tak někdo z ulice,“ vysvětluje bývalý muslim Lukáš Lhoťan.

Dominik K. konvertoval k islámu v roce 2015. Už tehdy jeho rozhodnutí překvapilo většinu lidí v malé slovenské obci Šarišské Michalany na východě Slovenska, odkud pocházel. Žil tu s rodiči a dvěma bratry. Jeden z nich v roce 2016 náhle zemřel ve věku 21 let. 

„Dominik v dětství ministroval ve zdejším kostele. Rodina byla věřící, vždy slušná, ale on už v mládí měl zálibu ve zbraních a nožích. Pak odešel do Prahy za prací, tady se objevoval už jen zřídka,“ říká jedna z obyvatelek obce. Starosta Vincent Leššo popisuje rodinu žijící ve zdejší bytovce jako skromnou, tichou a absolutně bezproblémovou. „Lituji jeho rodinu, protože je opravdu velmi seriózní,“ řekl starosta Leššo.

Ještě jeden drsný okamžik v životě Dominika K. stojí za pozornost. Konkrétně březen 2009, kdy vrah zabil ve zdejší večerce prodavačku Annu Vožňákovou. Právě Dominik spolu s jedním z kamarádů mrtvou dvaapadesátiletou ženu před obchodem nalezl. Vraha – dvacetiletého Stanislava D. z nedaleké vesnice – policie po několika dnech dopadla, obvinila a soud ho pak poslal do vězení na osmnáct let. Prodavačku mladík zabil pro půllitrovou lahev vodky.

Muslimové silvestr nemají

Kdy došlo k radikalizaci mladíka, který vyrůstal v křesťanské rodině, zatím policie neví. Rozhodně v Praze, kde mešity navštěvoval, si vybral i svého šejcha. Tedy vzor v praktikování muslimské víry. Označil jím bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha, kterého policie už dříve obvinila z podpory terorismu. Shehadeh je stíhaný na útěku za pomoc svému bratrovi a švagrové, kteří se podle policie účastnili v Sýrii bojů v sesterské teroristické organizaci al-Káidy.

Dominikovi K. hrozí za plánování teroristického útoku až patnáct let vězení. Nyní je od prosince ve vazbě a hájí se tím, že chemikálie, které měl ve svém domě, chtěl použít na výrobu ohňostroje na konci roku. Tomu však kriminalisté nevěří, už proto, že muslimové Vánoce ani Nový rok neslaví. Kromě toho v jeho počítači byla i videa ze zabíjení lidí nebo propagandistické snímky Islámského státu. Už několikrát žádal o propuštění z vazby, ale soudy to vždy zamítly. Kvůli obavě, že by svůj teroristický čin mohl dokončit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video