Matěj Stropnický

Matěj Stropnický | foto: Yan Renelt, MF DNES

Musíme vyvolat emoce, strhnout voliče, burcuje zelené Stropnický

  • 494
Matěj Stropnický, výrazná tvář Strany zelených a pražský zastupitel, se chce pokusit vrátit zelené do nejvyšších pater české politiky. Tam, kde byli před deseti lety, kdy je pražský liberál Martin Bursík dokázal vytáhnout nejen do Sněmovny, ale i do vlády. „Zelení dnes celostátně vyvolávají posměch, soucit nebo lhostejnost,“ tvrdí.

Tato ostrá slova napsal Matěj Stropnický delegátům sjezdu Strany zelených, kteří v sobotu přijeli do Prahy, aby navolili nové vedení. Stropnický napsal, že je třeba zvolit do čela strany toho, kdo voliče znovu strhne. „Svou vyhraněností, svou přesvědčivostí, svou neodbytností,“ říká.

„Musíme znovu vyvolat silné emoce, brát se přesvědčivě za problémy, které trápí nejen nás a naše přátele, ale i lidi, s nimiž nás nespojuje stejný životní styl, práce, zájmy, často ani všechny hodnoty,“ nabízí exnáměstek pražské primátorky Stropnický svůj recept na renesanci zelených. A kromě toho otevřeně dodává: „Nejsem a nechci být středovým politikem. Zelení jsou radikální strana.“

Zelení podle něj mají být idealističtí v obsahu, ale v taktice být bezohlední, využívat chyby protivníků a neošklivit si zjednodušení, zkratky a emoce. „Jaký posměch sklízíme, jsme-li vnímáni jen jako sluníčkáři s dobrými úmysly,“ míní Stropnický, syn ministra obrany za hnutí ANO. V době, kdy byli zelení ve vládě Mirka Topolánka, tedy po roce 2006, patřil představitel levicového křídla Strany zelených ke kritikům směřování strany pod vedením Martina Bursíka a toho, že zelení ve vládě údajně příliš ustupovali od svého programu.

Pražský zastupitel Petr Štěpánek

Jeho hlavním soupeřem na sjezdu zelených je současný první místopředseda strany a šéf pražských zastupitelů zelených Petr Štěpánek. Za outsidera volby je pak považován středoškolský učitel Jan Šlechta. Jana Drápalová post předsedkyně neobhajuje. „Je to jasné, když uspěje Stropnický, vydáme se hodně doleva. Já se ale domnívám, že bychom mohli kromě tradičních zelených voličů oslovit ty, kteří podporovali Karla Schwarzenberga,“ řekl iDNES.cz Štěpánek.

Schwarzenberg byl sice v Bursíkově éře ministrem zahraničí za zelené, ale pak se spojil s Miroslavem Kalouskem a společně budovali TOP 09, které Schwarzenberg do prosince vedl. Bursík už také u zelených není, vede vlastní Liberální ekologickou stranu.

Ministryně Marksová řekla zeleným, že jim drží palce

„Nemyslím si, že by zelení měli být marginalizovaná strana někde na okraji. Moc vám držím palce a ráda bych s vámi spolupracovala,“ popřála zeleným na sjezdu místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. „KDU-ČSL je připravena k další spolupráci s vámi,“ uvedl na sjezdu Strany zelených šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola. Podle informací iDNES.cz by mohli zelení společně s lidovci kandidovat v několika krajích, například na Plzeňsku, ve středních Čechách či na Olomoucku.

Zelené přišli osobně pozdravit i lídr Pirátů Lukáš Černohorský a místopředsedkyně hnutí Starostová a nezávislí, poslankyně Věra Kovářová.

Zelení po působení ve vládě Mirka Topolánka vypadli v následujících volbách ze Sněmovny a v roce 2013 se do ní vrátit nedokázali. Úplně na politické dno ale nespadli. V horní komoře parlamentu je šest senátorů zvolených za zelené či i s jejich podporou - Eliška Wagnerová, Ivana Cabrnochová, Václav Hampl, Václav Láska, Libor Michálek a Jitka Seitlová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video