Musílková chce odchodem ochránit sebe i svou rodinu. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Musílková se rozhodla odejít z čela VZP, prý jí vyhrožují

  • 877
Šéfka Všeobecné zdravotní pojišťovny oznámila, že k 1. lednu odstoupí. Zdůvodnila to politickým tlakem na sebe a své okolí. Jen krátce předtím rozhodovala o jejím odvolání správní rada VZP. Hlasování ale skončilo patem. Premiér Paroubek po něm znovu vyzval Musílkovou k rezignaci.

SPECIÁL:
Bouře ve VZP

DOKUMENT:
Rezignace ředitelky VZP Musílkové

Musílková se MF DNES svěřila, že jí někdo vyhrožuje. Odchodem chce ochránit sebe i svou rodinu. Na toho, kdo jí vyhrožuje, hodlá podat trestní oznámení. "Odstupuji pod hrubým nátlakem," sdělila ředitelka VZP. O policejní ochranu nepožádala.

"V poslední době je vyvíjen tlak nejen na mě, ale objevují se i vážné indicie, že mám starost i o svou rodinu a bezpečí svých blízkých," doplnila.

"Radím se s právníky, co udělat, protože už toho bylo prostě dost," odpověděla Musílková na otázku České televize, zda hodlá někoho žalovat.

Správní radu Musílková přežila
Páteční hlasování správní rady VZP o odvolání ředitelky skončilo nerozhodně. "Dopadlo to přesně patnáct hlasů pro, dá se říct, stranu státu a patnáct hlasů pro příznivce paní ředitelky Musílkové," řekl Rath novinářům. Správní rada nezvolila ani svého místopředsedu. Na post byl navržen Miloš Patera z ODS.

"Je to vážná situace, protože z toho vyplývá, že Všeobecná zdravotní pojišťovna a rozhodování správní rady je zcela zablokováno a já se příští týden budu muset obrátit na vedení Poslanecké sněmovny a na jednotlivé poslanecké kluby," doplnil.

"Pokud by to trvalo dál, bylo by to skutečně vážné. Správní rada má vyhrazené ke svému rozhodování významné věci pro chod VZP, které v delším horizontu nemůže suplovat ředitel ani nucený správce," poznamenal Rath předtím, než Musílková oznámila své rozhodnutí.

Premiér opět vyzval Musílkovou k odchodu
Jiří Paroubek v reakci na rozhodnutí správní rady zopakoval, že by Musílková měla odejít. "Výsledek hlasování by měl vést k okamžité rezignaci," řekl novinářům před Kramářovou vilou, kde právě představoval inzerát shrnující výsledky vládnutí někdejších kabinetů ODS. - více zde

Rada podle Paroubka dala jasně najevo, že Musílkové nedůvěřuje. Předpokládá, že rada vydá stanovisko, kterým se bude zabývat parlament.

Šéf kontroly ministerstva: VZP je stát ve státě
Ministra Ratha na setkání s novináři vystřídal za řečnickým pultem ředitel jeho odboru kontroly Vladimír Dryml. Novinářům nastínil část výsledků kontroly ministerstva ve VZP.

V úvodu přednesl, že ho ministr zbavil mlčenlivosti. Novinářům pak sdělil, že kontrola odhalila některé vážné skutečnosti. Například řád pojišťovny prý obsahoval některé protizákonné pasáže.

"Zjistili jsme, že došlo k velmi vážnému možnému pochybení ze strany VZP při odkupu pohledávek od dlužníků. Podle našeho názoru pohledávky nemohly být řešeny za dlužníky v souladu se zákonem. Upřesnění těchto okolností bude vyžadovat asi ještě další doplnění kontroly," vysvětlil.

V pořádku podle něho nebyl ani centrální nákup léků a tok peněz mezi jednotlivými fondy pojišťovny.

"Můj názor je takový, že VZP je a byla státem ve státě a dělala si v této republice, co chtěla. Nepředpokládala, že někdy dojde k tomu, k čemu došlo, že se kontrola ministerstva zdravotnictví tak razantně a tak hluboce dotkne některých problémů, které ve VZP existovaly přinejmenším pět i více let," sdělil Dryml. 

V závěru vystoupení pak vyzval ředitelku Musílkovou a členy správní a dozorčí rady k vyvození osobní zodpovědnosti.

"To nejsou žádné průběžné závěry. Kontrolní komise si vybírá některé materiály a já je musím zásadně odmítnout," reagovala Musílková v ČT.

K centrálním nákupům léků doplnila, že před lety je vnutilo pojišťovně právě ministerstvo a svými rozhodnutími nutí VZP k dalším nákupům. "Myslím, že pro ty nemocné, kteří dostávali ty nejdražší léky, to byla velmi dobrá situace a já si myslím, že ta pravda se ukáže," uvedla.

Nucená správa jen do konce roku?

Ministr Rath po odstoupení Musílkové pro ČTK řekl, že nucená správa ve VZP by mohla skončit už k 1. lednu příštího roku. Pokud podle něj bude hledání nového ředitele postupovat ideálně, mohl by se nový šéf ujmout vedení pojišťovny hned po Novém roce. Nucenou správu vyhlásil Rath 10. listopadu. Musílková dnes zopakovala, že nucená správa nebyla uvalena na pojišťovnu, ale na její osobu. O jejím nástupci se Rath chce radit i s ostatními politickými stranami a se členy správní rady.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video