David Rath

David Rath | foto: David Port, MF DNES

Musílková se chová jako Švejk, řekl Rath poslancům

  • 502
Ministr zdravotnictví se předvedl ve Sněmovně. Téměř hodinový projev věnoval hlavně kritice vedení VZP. "Ředitelka Musílková hledá inspiraci v Osudech dobrého vojáka Švejka. Švejk dostal vždycky jasný rozkaz, ale splnil ho přesně naopak," řekl Rath poslancům.

SPECIÁL:
Bouře ve VZP

"Možná, že je ředitel hodný, snaživý, ale podle základní poučky marketingu sledujete hospodářský výsledek. Pokud je hospodaření špatné jeden rok, následuje výtka. Druhý rok pak následuje výměna ředitele," odůvodnil Rath svůj záměr odvolat ředitelku Jiřinu Musílkovou.

Kdyby byla VZP soukromou firmou, tak podle Ratha Musílkovou vyměnila už před čtyřmi lety. "V nadnárodní firmě by Musílkovou poslali do JAR nebo do Zimbabwe. Možná by tam měla úspěch. To je běžná praxe," míní ministr zdravotnictví.

Rath rovněž členům dolní komory oznámil, že z VZP odcházejí klienti. "Pět set denně," spočítal. Zběhnuvších pojištěnců je podle něj 150 až 200 tisíc ročně. Šéfka pojišťovny tvrdí, že je to kvůli nedostatku výhod, což Rath odmítá.

"Ano, každý dělá chyby, i já dělám chyby. Ale rozumný manažer, když mu někdo ty chyby ukáže, tak se snaží zjednat nápravu," podotkl.

V závěru projevu poslance požádal, aby neschválili pojistný plán VZP pro příští rok a požádal je, aby uvážili zřízení sněmovní vyšetřovací komise. Rath chce, aby případná komise prověřila údajné obchodní vazby politiků na největší zdravotní pojišťovnu. - více zde

Po projevu šéfa resortu zdravotnictví už schůze Sněmovny nepokračovala. Komunističtí poslanci požádali o čas na poradu klubu a předsedající schůze lidovec Jan Kasal zasedání přerušil. Poslanci se tak opět setkají ve středu ráno.

Poslanci zváží, zda pošlou do VZP komisi

23. 11. - Sněmovna ve středu otevřela cestu ke vzniku vyšetřovací komise k hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny. Většinou hlasů zařadila tento bod na program čtvrtečního jednání. Vznik komise podporuje i opoziční ODS.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video