DUEL: Jaroslav Mokrý a Ondřej Pecha

DUEL: Jaroslav Mokrý a Ondřej Pecha | foto: Koláž - iDNES.cz

Mucha v barabizně? Starosta s radním se přeli o vhodné místo pro epopej

  • 42
Je zámek v Moravském Krumlově vhodným místem pro Muchovu Slovanskou epopej? Podle starosty Krumlova Jaroslava Mokrého je zámek v dobrém stavu od střechy až po sklep. Pražský radní Ondřej Pecha má ale odlišný názor: Podmínky v prostorách zámku jsou nevhodné. Mokrý a Pecha se utkali v on-line duelu na iDNES.cz.

Ekonomická stránka hraje vedle té kulturní ve sporu o epopej důležitou roli pro starostu Moravského Krumlova Mokrého. Podle něj se přestěhování epopeje citelně podepíše na odlivu turistů z regionu.

"Rozvoj regionů přímo souvisí s tímto problémem. Dar-nedar, vlastník-nevlastník, dovedu si docela dobře představit, že majetek kohokoliv může být prezentován tam, kde pomůže regionálnímu rozvoji," řekl v on-line duelu Mokrý.

odpovĚDI DUELANTŮ NAJDETE zde

Položené otázky zodpovídali oba hosté nezávisle na sobě

Moravského Krumlova se zastal i prezident Václav Klaus, podle něhož má Praha památek dost. (viz Klaus chce, aby epopej zůstala na Moravě)

"Nad tímto výrokem mohu jenom žasnout. Já vím, že je velmi módní, romantické a sexy, zastávat se ‘slabšího’ proti ‘silnějšímu’, ale pan prezident nemá přesné informace o stavu zámku v Moravském Krumlově a i když má určitě Pražský hrad dost památek - do prostor zámku v Moravském Krumlově by žádnou z nich jistě nepůjčil," uvedl Pecha.

Odpovědi duelantů se rozcházejí u otázky, v jakém stavu je zámek, v němž se epopej nachází. "Výstavní prostory krumlovského zámku jsou od roku 1960 ve stabilním a velmi dobrém stavu od střechy po sklep, což potvrdí všichni návštěvníci Slovanské epopeje a opakovaně to doložili odborníci," tvrdí Mokrý.

"Podmínky v prostorách zámku jsou natolik nevhodné, že ani neumožňují celoroční provoz expozice. Teplota uvnitř těchto prostor kolísá v průběhu roku od -2 stupňů Celsia do +25 stupňů," oponuje Pecha s tím, že jenom genialita a poctivost autora při práci na tomto díle je příčinou, že jsou plátna ještě celá.

Podle Pechy by prozatím zůstalo dílo ve Veletržním paláci. Tam je domluven pronájem na osm měsíců za dva miliony korun. Finálním místem by podle něj mohl být Vítkov nebo Letná.

Praha připravuje dopis, jehož prostřednictvím se chce s Moravským Krumlovem na stěhování Slovanské epopeje domluvit. "Dohodu (...) upřednostňuji, ale za současného rozjitřeného stavu je asi malá," míní Mokrý.

"Já doufám, že k dohodě dojde co nejdřív. Tento bezprecedentní a bezprávní vztah může přinést epopeji mnohá rizika, není žádným způsobem zajištěna řádná ochrana tohoto unikátního díla," odpověděl Pecha.

SPOR O SLOVANSKOU EPOPEJ

Slovanská epopej, která byla dosud vystavena v moravskokrumlovském zámku, se měla v pondělí stěhovat do Prahy. Po 45 letech se tak měla vrátit do místa, kam ji na základě darovací smlouvy předal městu její autor Alfons Mucha spolu se sponzorem Charlesem Cranem. Moravský Krumlov měl obrazy pouze vypůjčené, poslední nájemní smlouva vypršela letos v červnu. (více o významu díla čtěte zde)

Místní radní si však vymohli soudní odklad. Vyhověli tak žádosti o předběžné opatření, které podali advokáti rodiny Alfonse Muchy v neděli večer. Epopej zůstane na zámku do rozhodnutí soudu. Podle Krumlova je v darovací smlouvě uvedeno, že epopej má být v Praze umístěna v odpovídajících prostorech.

"Darovací smlouva, kterou Alfons Mucha věnuje epopej Praze, je sice platná, ale ne účinná. Nebyla totiž splněna podmínka důstojného a pro epopej výlučně určeného vystavovacího stánku," uvedl starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý.

Praha oponuje, v darovací smlouvě podle Pechy není zakotvena podmínka, že hlavní město má vystavět pro obrazy speciální pavilon.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video