ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal ŠulaMAFRA

Musel by se omezit průmysl a další firmy, brání se resort návratu do škol

  • 95
Návrat žáků k prezenční formě výuky je prioritou ministerstva školství, kvůli riziku zhoršení epidemie covidu-19 by ho ale nyní muselo doprovázet zpřísnění opatření například v průmyslu nebo ve firmách. Podle ministerstva by také bylo nutné zajistit pravidelné testování žáků a učitelů, jak úřad opakovaně požadoval po ministerstvu zdravotnictví.

Člen Ústředního krizového štábu a poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) ráno novinářům řekl, že komunisté podpoří vládu ve čtvrtečním hlasování o prodloužení nouzového stavu za podmínky, že se do lavic od začátku února budou moct vrátit mladší školáci a žáci posledních ročníků základních a středních škol.

Podle něj jde o nepřekročitelnou podmínku. Komunisté dosud vždy menšinový kabinet podpořili, opozice se k vládní žádosti staví vesměs rezervovaně. Pokud by Sněmovna nouzový stav neprodloužila, skončil by s pátkem. Tím by vypršela i opatření, která se na něj vážou.

Přednost pro poslední ročníky a zajištění testování

Pro ministerstvo školství je podle její mluvčí Anety Lednové návrat žáků prioritou. Již dříve řekla, že přednost by měly mít hlavně poslední ročníky. „Jsme si ale vědomi toho, že návratem žáků prvního stupně dojde ke zvýšení počtu sociálních kontaktů. Proto pokud má být toto opatření provedeno již v tuto chvíli, je nutné jej vykompenzovat opatřeními v jiné části společnosti či ekonomiky, například v průmyslu nebo ve firmách,“ uvedla mluvčí ve čtvrtek.

Podle Lednové by bylo zároveň nutné, aby ministerstvo zdravotnictví s týmem Chytré karantény zajistilo pro školy pravidelné testování na nemoc covid-19, a to zejména v případě starších ročníků žáků a studentů.

KSČM trvá na návratu dětí do škol od února. Blatný: Bude záležet na situaci

Testovat by se podle ministerstva školství mělo nejlépe pomocí takzvaných kloktacích testů, které využívají vzorku ze slin, a mohou tak být pro řadu lidí snesitelnější než odběr výtěrovou štětičkou z nosohltanu. 

Žáky testovat každý týden a továrny, kde netestují, zavřít, vyzývá Kubek

Na testy by podle úřadu měli chodit žáci i učitelé. „MŠMT tuto věc po ministerstvu zdravotnictví opakovaně požadovalo, a to včetně zajištění úhrady ze zdravotního pojištění a logistiky,“ dodala mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Vznikly však pochybnosti o proveditelnosti testů.

Ministr školství Robert Plaga v pondělí oznámil, že v distančním vzdělávání budou školy pokračovat i příští týden. Otevřené jsou v současnosti jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních. Ministr zdravotnictví Jan Blatný na začátku týdne uvedl, že závěrečné ročníky se vrátí do lavic jako první, jakmile to bude možné. V lednu se to prý už nestane.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue