Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Graubner v chrámu sv. Víta přebral úřad pražského arcibiskupa, vystřídal Duku

Jan Graubner, dosavadní arcibiskup olomoucký a předseda České biskupské konference, usedl na svatovojtěšský stolec a stal se pražským arcibiskupem. Na pozici tak po dvanácti letech vystřídal kardinála Dominika Duku. Premiér Petr Fiala u této příležitosti zavzpomínal na dřívější setkání s oběma duchovními.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P86e46t20r 52H70l95o89c19h

5. 7. 2022 10:30

Jan Čáp 51024

21 století a tahle mafie ještě existuje...

To samé si říkám o komunistech.

+21/−26

2.7.2022 10:21

0 0
možnosti

P86e72t91r 47D64o46l27á28k

5. 7. 2022 10:48

To, že se vám některé věci dnes zdají absurdní ještě neznamená, že ve velmi blízké budoucnosti nemohou být realitou. Londýnským primátorem i britským ministrem vnitra již jsou muslimové, norský komunista šéfuje NATO, Výboru OSN pro lidská práva předsedá Saudská Arábie, němečtí Zelení se chystají zřídit ministerstvo pro přistěhovalectví, Válka je mír, Svoboda je otroctví, Nevědomost je síla...

Důležité je prostě vytrvat, odrazit útoky zpátečníků, navázat na mnoha set let starou historii evropského soužití mezi ateisty a muslimy, a zapsat se tak do světových dějin.

0 0
možnosti

Graubner s přezdívkou "Gauner". Všechny jeho kauzy jsou k dohledání. Je jeho dopis z roku 2002, kde popisuje jak je vždy v právu a jeho slova média překrucují.

Především se roky soudil o Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž a spor vyhrál. Šlo o neuvážené posametové podnikání s mešním vínem a vystrnadění někdejších společníků a převzetí značky "arcibiskupské víno", což bez vazby na arcibiskupství postrádá smysl. Dohoda se společníky nemožná. Graubner použil kdejaký podraz, nekalé praktiky své nové firmy a dokonce nechal číst hanopis v kostelech proti bývalým společníkům. Situace se již urovnala. Padala u soudů ostrá slova, že má arcibiskup sedět.

Zneužívání dětí je podrobně na Wiki. Šlo o faráře, na kterého chodili od věřících stížnosti. Graubner ho překládal na různé farnosti. Čímž se jeho akční rádius zvětšil. Nakonec to nevydržel student teologické fakulty a zažaloval faráře a nařkl Graubnera z laxnosti. Faráři byly skutky prokázány. Dostal podmínku, zákaz styku s dětmi a byl přeložen do archivu. Žalující student byl ze studií vyhozen. (Je ještě jedna podobná Graubnerova kauza.)

V letech 2000-2010 byl předsedou ČBK. Pak to převzal Duka a s tím jak František začal řešit zneužívání, vydala ČBK 2015 směrnici, jak takové situace řešit. (Je online k přečtení.) Většina českých duchovních dostala jen podmínky. Duka pak celou problematiku mezinárodně shodil a popřel snahu Františka. K tomu je vyjádření 2019, kde to Duka vysvětluje. Špatně to média pochopila. Prý ale není povinnost ze zákona sexuální delikty oznamovat a navrhuje změnu legislativy. Pak laškoval z Lipovskou a Bobošíkovou, tak to zapadlo.

Vzájemné úsměvy Graubnera a Duky jsou na místě. :-/ (Ostatně, František podporuje Putina. Je z levicové Jižní Ameriky a má pro agresi "SSSR" pochopení.)

0 3
možnosti

P97e50t24r 61D54o65l69á81k

3. 7. 2022 15:26

Podejte si trestní oznámení, Kájo. Nebo snad pochybujete o tom, že jsme právním státem?

1 0
možnosti

Aktivní poskok sudetáků a Posselta v obci praha. Obchodník z Bohem.

0 4
možnosti

Proč "chrám" a ne katedrála? To ti novináři nemůžou být trochu důslední ve svém vyjadřování? Zaměňují katedrálu za chrám, sekundu za vteřinu, právo za nárok, poměr za podíl, výnos za příjem, příjem za zisk, náklad za výdaj, a mohli bychom pokračovat do nekonečna. Chrám ve smyslu kostel existuje pouze v pravoslavném prostředí, zatímco v katolickém se jedná vždy o kostel, baziliku, katedrálu.

2 5
možnosti

Dyť Graubner je jednou nohou v důchodu, tak pročpak to?

0 0
možnosti

Zrovna jsem narazil na muničák Škodovky u Plzně, co vyletěl 1917 do vzduchu jak Vrbětice. Zemřelo 300 dělníků. Vídeň celou tragédii tutlala, mj. katolíci. 1918 se v Plzni Farský porafal s pražským arcibiskupem. Došlo tehdy na postřílení 5 dětí. Celé to bylo pro české katolíky dost zásadní. Z katolické církve následně prchl přes milion věřících. Vrtá mi hlavou, že se u Farského ten muničák nikde neuvádí, zatímco dětský masakr 1918 ano? Jak když byl zticha, dle přání Vídně. Událost přitom zpracoval Čapek v knížce Krakatit. (Pokud máte k Farskému nějaký detail k roku 1917, popište ho, prosím. Dost psal do novin.)

Duka popisoval, jak jsme 1918 hnali tohoto pražského províděňského arcibiskupa z republiky. Němec z Brna. Válečný štváč navolený do Prahy, aby hnal Čechy na frontu. (Vtipně, za války zemřel olomoucký arcibiskup a nevyhovující pražský byl přeložen do Olomouce. Praha dostala posilu z Brna.) 2018 měl slavnostní návrat do Rajhradu.

Za Dukou jde pachuť Zemana, Vodičky, Bobošíkové, Lipovské, Okamury, Ovčáčka. "Kámošů arcibiskupa." Rozeštvání kauzy kolem nacionalistických rudých Lidic. Myslel jsem, že Duka již není v úřadu, když teď celebroval mši v Lidicích. Přišlo mi to po Lipovské naprosto bezohledné. A ejhle, v Lidicích stál ještě úřadující arcibiskup. Tak to je drsné. Byla to přitom vzpomínková slavnost v Lidicích konečně bez Zemana a SPD. Jak když už tady nastala změna k lepšímu.

Jak se za Graubnerem táhne kdejaká kauza, pro Lipovskou Duku tvrdě kritizoval a česká Římskokatolická církev se pro české nacionalisty pěkně rozhádala. Což by mohlo značit, že skutečně nastává pozitivní změna k lepšímu.

(Ehm. Mariánský sloup na Staromáku roky prosazoval sekretář Graubnera z Olomouce. Co je Olomoučákům do Prahy? A marně. Duka se spojil s SPD a sloup stojí. Za podporu SPD by měl zase padnout. Okamurovci ho spojovali s Koněvem na Praze 6.) ;-D

0 7
možnosti

"Vrbětice" z Plzně mají pikantní situaci. Dělají tady od války jaderné strojírenství, které bylo za bolševika u nás pod kontrolou Rusů. Rusové si to tady pak 2004 koupili. Teď má Škodovka problém, že na ní platí protiruské sankce. ČEZ se právě teď snaží zdejší Škodovku získat do českých rukou.

Je to takové trapné, ale servis českým jaderným elektrárnám vlastně dělají Rusové. ;-D Bylo by dobré nastudovat Krakatit a dobře se pomodlit. Církev se v Česku může ještě hodit. ;-D

1 2
možnosti

Kucí mají pěkné středověké čepice. Jakpak je jejich víra slučitelná s dnešní moderní dobou?

1 6
možnosti

P39e92t37r 24D68o40l51á91k

2. 7. 2022 14:31

Tož i nedávná návštěva prezidenta Bidena ve Vatikánu dokládá, že jest tam v přípravě již nové „křesťanství“, snadné a líbivé, v souladu s duchem doby, citlivé na témata moderního světa a na očekávání současného člověka, bez pravidel, bez obětí, odříkání a pokání, bez dědictví temného středověku, v úplném protikladu k evangeliu; veselé hlásání osvobození, pokoje, lásky a všeobecného bratrství, které zůstalo zanedbávané po téměř dvě tisíciletí.

0 0
možnosti
Foto

Graubner v úřadu pražského arcibiskupa je jen provizorním řešením na několik málo příštích let.

0 0
možnosti

Graubner kryl kněze, který zneužíval mladé, uklidili ho tehdy do archivu, aby už nemohl ve zneužívání pokračovat.

Duku jsem měla docela ráda. Věřící nejsem.

0 0
možnosti

Dokažte kterého obviněného a odsouzeného kněze se zastával. Nebo jen sprostě lžete?

1 1
možnosti

J54a95n 52H86r52a60d

2. 7. 2022 12:15

Pana Graubnera neznám, ale názory, projevy a činnost D.Duky ano. Bohužel. Doufám, že ve veřejném prostoru se už neukáže.

2 7
možnosti

P11e38t82r 29D70o83l79á45k

2. 7. 2022 12:21

Rovněž nechápu, proč ještě prostě existuje podruhokoncilní kardinál, jež není schopen osvojit si ideály moderní uvolněné levice, která odmítá materiálno, na kterém je postaven současný svět a která již razí nové ideové linky postavené na absolutní rovnosti všech náboženství a kultur světa, na volné lásce, na přátelství a na vyšších morálních hodnotách genderu i LGBTPQXZ. Třeba pan biskup Holub, k duchu knížete moderního světa nepoměrně vstřícnější, by v tomto ohledu jistě byl velkým krokem kupředu. Pjn.

0 1
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

58 hodin v kuse. Nigerijský šampion překonal světový šachový rekord

20. dubna 2024  10:50,  aktualizováno  17:02

Nigerijský šachový šampion Tunde Onakoya úspěšně překonal světový rekord v nejdelším šachovém...

Tři scénáře prohry na Ukrajině. Co se očekává bez podstatné pomoci

20. dubna 2024  17:01

Ukrajinský boj proti ruskému agresorovi je stále zoufalejší. Armáda má nedostatek dělostřelecké...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Nečekaná jména v eurovolbách. Brusel láká přítele Jonáka i třetího Okamuru

20. dubna 2024  15:56

Premium Každé volby se na zadních místech kandidátek objeví nějaké známé jméno, které byste v politice...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...