Bezdomovec (ilustrační foto)

Bezdomovec (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Po prvním mrazivém víkendu úřady hlásí sedm mrtvých v ulicích

  • 123
Policisté dnes vyjížděli v Praze k nálezům čtyř mrtvých, další dva našli kolemjdoucí v sobotu. Před polednem někdo nalezl zesnulého člověka i v Olomouci. Již od konce minulého týdne se noční teploty pohybují kolem bodu mrazu, roli při úmrtích tak hrálo s největší pravděpodobností nepříznivé počasí.

V ranních hodinách ve Vrchlického sadech u pražského hlavního nádraží někdo nalezl mrtvého muže, zřejmě šlo o bezdomovce. Příčinu smrti policisté zatím neurčili.

„Podle přivolaného lékaře nebylo shledáno na těle cizí zavinění, vzhledem k tomu, že nebyla stanovena totožnost zemřelého, byla nařízena pitva. Ta zároveň objasní příčinu smrti,“ řekla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Další mrtvé našli dnes kolemjdoucí postupně také v Modřanech, Košířích a na Pankráci. V modřanské ulici Generála Šišky byl nalezen ve stavební buňce mrtvý čtyřiapadesátiletý cizinec, který v Česku pracoval. „Lékař nenašel žádné známky cizího zavinění smrti,“ dodala Zoulová.

Další člověk bez známek života ležel v blízkosti ulice Pod Radnicí v Košířích, ani v tomto případě se na úmrtí nikdo cizí podle všeho nepodílel. Policisté vyjížděli také do ulice 5. května u sjezdu na obchodní centrum Arkády Pankrác, kde ležel v křoví u čerpací stanice člověk ve značném stadiu rozkladu. Pravděpodobně to byl muž, u sebe neměl žádný doklad totožnosti. „Příčinu úmrtí i v tomto případě určí pitva,“ řekla policejní mluvčí.

Další dva mrtvé bezdomovce nalezli kolemjdoucí v Praze v sobotu, jeden ležel u zastávky městské hromadné dopravy Vltavská, druhého našli na Letné.

V sobotu před polednem byl nalezen mrtvý muž i v Olomouci. „ Tělo zemřelého bylo nalezeno v remízku poblíž čerpací stanice na ulici Pražské v Olomouci na výjezdu z města směrem na Mohelnici. Totožnost zemřelého muže ověřujeme,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová s tím, že nebyly zjištěny stopy násilného jednání. Ke zjištění příčin úmrtí byla nařízena soudní pitva.

Bezdomovců je v Praze podle odhadů asi 4500, větší část z nich však alespoň střídavě bydlí například v azylových domech nebo ubytovnách. Lidé bez domova se mohou v Praze před nepříznivým počasím schovat v noclehárnách či denních centrech, která poskytují lidem bez domova stravu, oblečení či poradenské služby. 

Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) celoročně provozuje noclehárnu na lodi Hermes u Štefánikova mostu a zařízení v Michli. Další služby poskytují neziskové organizace, například Naděje, Armáda spásy či Arcidiecézní charita.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video