mráz, jinovatka, květy | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Středeční chladné ráno trhalo rekordy. Na čtyřech místech padla teplotní minima

  • 1
Ve středeční chladné ráno se teploty většinou držely těsně nad bodem mrazu. U země se ale ojediněle dostaly až k minus devíti stupňům Celsia. Dosavadní ranní minimum pro 28. duben ve středu padlo na čtyřech stanicích s alespoň třicetiletou historií záznamů. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Noc na čtvrtek už by podle předpovědi měla být teplejší, s teplotami většinou mezi pěti a devíti stupni nad nulou.

Celorepublikový průměr nejnižších ranních teplot byl plus jeden stupeň Celsia. Ve Strakonicích ale naměřili minus 2,6 stupně, čímž byl o 0,4 stupně překonán rekord z roku 2016.

Pět let staré ranní minimum pro 28. dubnový den padlo i v obci Smolnice na Lounsku. Ve středu tam teplota klesla až na minus 1,4 stupně, na dvojnásobek dosavadní rekordní hodnoty.

Výrazně hlouběji do historie museli při zapisování nového minima zajít meteorologové v Ostravě-Porubě. Ve středu nad ránem naměřili minus 1,1 stupně Celsia, což bylo o 0,3 stupně méně než v dosud rekordním roce 1975.

Více na Počasí iDNES.cz

Tabulky pro 28. duben přepisovali také v Žatci. Dosavadní rekord minus dva stupně z roku 1982 byl ve středu pokořen o půl stupně.

Velmi mrazivá rána Česko prožilo i počátkem tohoto týdne. V pondělí byl teplotní rekord překonán na 17 stanicích měřících 30 let a více. Nejchladněji bylo na Jizerce v Jizerských horách, kde teplota spadla k minus 12,6 stupně Celsia.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

V úterý přepisovalo dosavadní teplotní minima pro 27. duben dokonce 22 dlouhodobě měřících stanic. Největší mráz panoval na stanici Kvilda-Perla, kde teploměr ukázal minus 10,2 stupně Celsia.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video