Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Mráz na Šumavě, léto na Moravě. V Česku se dnes hodí ušanka i sandály

  • 4
Po ránu naměřili meteorologové na šumavské Horské Kvildě minus deset stupňů. Na druhém konci republiky se teploměr odpoledne vyšplhal téměř k dvaceti. Rozdíl mezi nočním minimem a denním maximem v Česku tak byl třicet stupňů.

Na Horské Kvildě naměřili ráno -10 stupňů Celsia. "Bylo to kolem šesté, pak vyšlo slunce a teplota šla rychle nahoru, nyní tam je 12 stupňů," řekla iDNES.cz po poledni Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na stanici Kořenov-Jizerka v Jizerských horách naměřili -7,9 stupně. Na pomysleném třetím místě skončila po dnešní noci stanice Černá v Pošumaví s -5,3 stupni.

Po poledni se teploty pohybovaly mezi 12 až 15 stupni. Nejtepleji bylo na jižní a jihovýchodní Moravě. V klimatologické stanici ve Strážnici meteorologové po poledni naměřili 17,6 stupně. O čtyři hodiny později se tam rtuť teploměru vyšplhala k 19,2 stupňům.

Podobné teploty - tedy kolem devatenácti stupňů - naměřili v 16:00 i v Plzni či středočeských Neumětelích. "Je možné, že někde padla i dvacítka. Jistě to budeme vědět až zítra, to dostaneme zprávy ze všech stanic," dodala Ferebauerová.

Podle všeho nejslunečnější den tohoto týdne určitě ocenil americký prezident Barack Obama a jeho ruský kolega Dmitrij Medveděv, kteří dnes v metropoli podepsali odzbrojovací smlouvu (o podpisu čtěte více zde).

Medveděv stejně jako Obama poděkoval po podpisu České republice za organizaci akce a ocenil krásy Prahy, která se stala kulisou podpisu.

"Zvláště bych chtěl poděkovat vedení České republiky a panu prezidentovi za to, že jsme byli pozváni, aby se akt podpisu odehrál zde v Praze, v nádherném městě a v krásném jarním počasí, což vlastně vytváří i náladu do budoucna," řekl.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video