(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Nový rok přinese vyšší důchody, nárůst minimální mzdy i e-neschopenku

  • 275
V roce 2019 si mnoho lidí finančně přilepší. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž do nového roku připravilo hned několik novinek. Čeká nás jak zvýšení důchodů, tak příspěvků na péči i zvednutí minimální mzdy. Vzrostou i některé platy ve veřejných službách, nejvíce učitelům.

1. Penzisté si přilepší o průměrně 900 korun měsíčně

Od 1. ledna se zvyšuje základní výměra všech důchodů z 9 na 10 procent průměrné mzdy. Zvedne se o 570 korun na částku 3 270 korun. Procentní výměra, která se vypočítává podle doby důchodové pojištění a příjmů, stoupne o 3,4 procenta (podrobnosti v článku Poslanci zvýšili penze. Lidé nad 85 let dostanou tisícovku navíc). 

Důchody se tak v příštím roce zvýší v průměru o 900 korun. „Zvýšení bezmála 3,5 milionu vyplácených důchodů provede Česká správa sociálního zabezpečení automaticky, není potřeba o ně žádat. O zvýšení důchodu bude švem příjemcům důchodu zasláno písemné oznámení,“ uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Lidé starší 85 let si pak přilepší o dalších tisíc korun. „Záměrem je zvýšit životní úroveň těch osob, u kterých lze již téměř s jistotou předpokládat, že její případné zvýšení si nemohou zabezpečit samy, například ani částečným uplatněním na trhu práce,“ dodalo ministerstvo.

2. Vyšší minimální mzda

Od nového roku se zvýší i minimální měsíční mzda. Z původních 12 200 korun vyšplhá o 1 150 korun na 13 350 korun. Minimální hodinová mzda se pak zvedne z 73,20 na 79,80 korun (podrobnosti najdete v tomto článku). „Jedná se o druhé nejvýraznější nominální navýšení od zavedení minimální mzdy v roce 1991,“ uvedlo ke změnám ministerstvo práce o sociálních věcí.

Spolu s minimální mzdou se zvyšuje i zaručená mzda, která představuje nejnižší výdělek, na který má pracovník podle odbornosti a složitosti práce nárok. Z dosavadních 12 200 až 24 400 korun se zvedne na 13 350 až 26 700 korun. 

3. Proplácení prvních 3 dnů pracovní neschopnosti

Další výrazná změna nás pak možná čeká od prvního července. Zaměstnanci by měli dostávat náhradu mzdy i za první 3 pracovní dny dočasné pracovní neschopnosti. Návrh už schválili poslanci, Senát ho však odmítl a novela se tak vrátila Sněmovně, která však může veto horní komory přehlasovat.

Podle návrhu by zaměstnanci měli dostávat 60 procent denního vyměřovacího základu i v prvních třech dnech nemoci. Zaměstnavatelům by se snížily odvody na sociální zabezpečení o 0,2 procenta. Pro státní rozpočet by schválení návrhu znamenalo zvýšení výdajů asi o 3,5 miliardy korun (jak by to mělo fungovat jsme popsali v tomto článku).  

4. Elektronická neschopenka

V příštím roce také postoupí projekt elektronických neschopenek. Od 1. července budou nejspíš lékaři muset vyplňovat část neschopenek elektronicky. 

Zaměstnavatelé pak podle novely elektronicky požádají o informace a úřad jim po obdržení jejich žádosti do osmi dnů oznámí, že zaměstnanec je na neschopence, kde pobývá a léčí se a jaké má vycházky. Poskytne jim i adresu a jméno lékaře, který neschopenku vystavil.

Lékaři mohou elektronicky posílat neschopenky sociální správě dobrovolně už od roku 2010 přes takzvané e-podání. Podle ministerstva to však zatím používají asi tři až čtyři procenta doktorů. Většina zasílá tiskopisy poštou, má na to tři pracovní dny. Informaci o začátku či konci pracovní neschopnosti tedy správa může dostat až s týdenním zpožděním, což podle ministerstva ztěžuje kontrolu pacientů i lékařů (podrobnosti v článku Neschopenky budou elektronicky a nově jen se dvěma díly, schválila vláda). K úplné elektronizaci neschopenek by mělo dojít od roku 2020. 

5. Vyšší příspěvek na péči

Pro lidi ve čtvrtém stupni závislosti, což je nejhorší stav, se má příspěvek na péči v novém roce zvýšit o šest tisíc na 19 200 korun. To platí jak pro děti, tak pro dospělé. Sněmovna schválila návrh v prosinci.

„Tyto osoby budou moci déle zůstat ve svém přirozeném sociálním prostředí a využívat terénní a ambulantní služby,“ uvedl resort. Zvýšení vyjde státní rozpočet na 4,7 miliardy korun ročně, celkové náklady při současné výši příspěvků jsou zhruba 24,3 miliardy korun.

Od 1. července 2019 pak dojde také ke zvýšení příspěvku na péči u lidí nevyužívajících pobytové sociální služby ve III. stupni závislosti,a  to o čtyři tisíce korun. U dospělých to tak bude 12 800 korun, u dětí 13 900 korun (celý text Na péči pro těžce postižené půjde o 1,8 miliardy korun navíc k přečtení zde).

6. Platy ve veřejných službách

Na nový rok se mohou těšit i zaměstnanci ve veřejných službách a ve státní službě, kterým vzrostou platové tarify o pět procent. Platové tarify zdravotnických nelékařských pracovníků, sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách se zvýší o 7 procent, pedagogů o 10 procent. Lékařům a zubařům se platové tarify zvýší nerovnoměrně. Od 11. do 13. platové třídy o 7 procent, od 14. do 16. platové třídy o 2 procenta.  

7. Pomoc v hmotné nouzi

Lidé v domovech důchodců či lidé na dietě přestanou v roce 2019 dostávat poukázky místo peněz. „Nově se tedy dávky nebudou vyplácet poukázkami v případech, kdy výše příspěvku na živobytí nepřesáhne 500 korun a v dalších specifických případech,“ uvedl resort. 

Dále se opatření týká například lidí, kteří jsou celý měsíc v nemocnici, lidí s omezenou svéprávností, lidí s nejtěžším zdravotním postižením a invalidů ve třetím stupni. 

Výplata příspěvku v hmotné nouzi ve formě poukázek byla přijata s účinností od loňského prosince, důvodem byla snaha zamezit zneužívání dávky. Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku v posledním roce, dostávají v poukázkách 35 až 65 procent této dávky. Za poukázky si mohou koupit potraviny, základní drogistické potřeby, dětské a lékárenské zboží, školní potřeby a oděvy, nikoli ale cigarety nebo alkohol. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video