Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu od pondělního rána...

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu od pondělního rána zasahují na ministerstvu práce a sociálních věcí kvůli zakázkám na IT systémy. (24. února 2020). | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

MPSV varuje před falešnými weby s příspěvky na bydlení, lze přijít o peníze

  • 5
Ministerstvo práce a sociálních věcí varuje před podvodnými weby. Ty napodobují stránky úřadu a nabízejí falešné formuláře k příspěvku na bydlení. Pokud se lidé přihlásí bankovní identitou, mohou přijít o peníze na svých účtech.

Věc už vyšetřuje policie, desítky falešných webů se také podařilo zablokovat, uvedlo v tiskové zprávě MPSV.

V poslední době vznikl například web, který se tváří jako oficiální stránka MPSV. Odkaz na něj lidé často dostávají prostřednictvím SMS zpráv nebo e-mailem. Tento falešný web vybízí lidi, aby si vyplnili žádost o příspěvek na bydlení a přihlásili se bankovní identitou. Jedná se ale o podvod a lidé mohou přijít o peníze na účtech. MPSV připomíná, že jediné stránky ministerstva mají doménu mpsv.cz, oficiální formulář k příspěvku na bydlení je k dispozici na www.mpsv.cz/web/cz/prispevek-na-bydleni.

Weby a SMS tvrdí, že vyřídí příspěvek na bydlení. Je to past, varuje úřad

„Tento typ podvodu považuji za skutečně odporný, protože cílí na lidi, kteří třeba mohou být ve finančních problémech. Mylně mohou získat dojem, že získají finanční pomoc, naopak ale přijdou i o své poslední peníze, které měli na účtu. Vždy je proto třeba důkladně zkontrolovat, na jakých webech se lidé pohybují,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Příklad podvodného webu (mpsv-post.online). | foto: MPSV

MPSV při odhalování podvodných webů spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost, sdružením CZ.NIC i policií.

Ministerstvo přímo oslovuje ty, kteří mají nárok na některou z forem podpory státu. Oficiální SMS zprávu mohou dostat lidé, kteří mají nárok na přídavky na děti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video