Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v diskusním pořadu...

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v diskusním pořadu Rozstřel (4. 4. 2019) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Krajům chybí peníze na sociální služby, resort práce má přitom miliardy

  • 16
Ministerstvo práce uvolní na sociální služby ve městech a obcích dalších 85 milionů korun. Letos dostaly na ochranu dětí a prevenci už 200 milionů, proti loňskému roku jsou však dotace poloviční a příští rok nejsou v plánu vůbec. Podle karlovarské hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové má přitom ministerstvo miliardové rezervy.

Ministryně práce Jana Maláčová uznala, že je potřeba sociální služby dofinancovat. „Z úspor, které jsme v rozpočtové kapitole ministerstva práce našli, jsem připravena alokovat dalších 85 milionů korun. To není částka plně vyhovující, ale budeme dál jednat,“ řekla Maláčová na čtvrteční tiskové konferenci na sjezdu Svazu měst a obcí v Ostravě.

Vildumetzová uvedla, že si ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) udělala analýzu, z níž vyplynulo, že MPSV má nespotřebované náhrady šest miliard.

„Dnes jsme obdrželi informaci, že má ministerstvo práce a sociálních věcí nespotřebované rezervy z minulých let šest miliard korun. To znamená, že ty finanční prostředky na ministerstvu jsou, a je jenom na nich, aby se v co nejkratší době rozhodli a krajům ty finanční prostředky poslali, abychom sociální služby zabezpečili a aby některé nemusely skončit,“ řekla ve čtvrtek Vildumetzová.

Dotace na sociální služby rozdělují kraje na každý rok, dostávají na ně peníze od ministerstva práce. Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun. Podle ministerstva financí dostaly rekordních 15,7 miliardy, tedy o 800 milionů Kč víc než loni. Vláda pak ale ještě schválila zvýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma už nepočítala.

Podle Vildumetzové chybí peníze hlavně kvůli tomu, že platy v sociální sféře stouply o sedm procent, zvláštní příplatky jsou navýšené ze 600 na 1880 Kč a letos končí evropské projekty, z nichž kraje některé sociální služby platí. Vildumetzová předpokládá, že jednání s ministerstvem bude v nejbližších dnech či týdnech. Před 14 dny psala Maláčové dopis a žádala ji, zda by se mohla zúčastnit koaliční rady, odpověď zatím nedostala.

Ministerstvo práce oznámilo výsledky dotačního řízení na svém webu. Podle zástupců krajů, obcí a měst i organizací na pomoc potřebným se škrty a šetření peněz na preventivní práci projeví v budoucnu mnohem většími výdaji, třeba za pobyt ohrožených dětí v ústavech či řešení jiných problémů.

Pražská radní Milena Johnová (Praha sobě) před pár dny řekla, že letošní dotace na sociální práci představují asi pětinu částky, kterou by města a obce potřebovaly a kterou požadovaly.

Zástupci radnic s ministryní před týdnem o situaci už jednali. Podle některých nedokázala zatím pro svůj resort vyjednat dostatečný rozpočet.

Hrozí kolaps sociálních služeb, varuje opozice. Mimořádně se sejdou poslanci

Poskytovatelé sociálních služeb by podle Vildumetzové ocenili, kdyby ministerstvo po pěti letech novelizovalo vyhlášku o úhradě sociálních služeb. „Zvýšily se (ceny) energie, došlo k inflaci, ale jsou na stropě a nemohou žádnou úhradu navýšit,“ řekla Vildumetzová.

Ministerstvo financí kvůli zpomalování ekonomiky počítá s úsporami v chystaném rozpočtu. Původně navrhovalo seškrtání desetiny míst v resortech, očekává i snížení dalších výdajů. 

Většinu vydané sumy ministerstva práce tvoří ale takzvané mandatorní výdaje, které nařizuje zákon a snižovat je není možné. Jsou to třeba vyplácené důchody. Vedení resortu proto krátí jiné částky, a to třeba právě dotace.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue