Možnost posílat peníze do druhého penzijního pilíře skončí v závěru roku 2015

Možnost posílat peníze do druhého penzijního pilíře skončí v závěru roku 2015 | foto: ČTK

Posílat peníze do druhého pilíře nepůjde od roku 2016, chystá ministryně

  • 364
Možnost posílat část odvodů na sociální zabezpečení do soukromých penzijních fondů místo státu nová vláda ustřihne na konci roku 2015. "Od 1. 1. 2016 by neměla být možnost přispívat do druhého pilíře," řekla nová ministryně práce Michaela Marksová-Tominová při přebírání úřadu od svého předchůdce Františka Koníčka.

Zrušení penzijní reformy, kterou prosadila bývalá pravicová vláda, bylo stěžejním předvolebním slibem sociální demokracie.

Do koaliční smlouvy si ČSSD, ANO a KDU-ČSL napsaly, že sloučí druhý a třetí penzijní pilíř, v němž stát přispívá lidem, aby si spořili na penzi nad rámec povinných odvodů, a navrhnou vylepšení parametrů penzijního připojištění se státním příspěvkem.

On-line reportáž z uvedení ministrů do úřadů si můžete přečíst zde

Marksová-Tominová potvrdila plán na vytvoření odborné komise složené ze zástupců parlamentních, tedy nejen vládních, stran, zástupců tripartity a odborníků z řad ekonomů, demografů a sociologů, která by měla připravit úpravy důchodového systému a zastropování věku odchodu do důchodu.

Nová ministryně práce a sociálních věcí zmínila i to, že se chce zaměřit na podporu rodin s dětmi, protože právě to, když se jich bude rodit více, přispěje k fungování penzijního systému. Vrátit by se tak mělo porodné na druhé dítě.

Premiér Bohuslav Sobotka při uvedení nové ministryně do úřadu za její hlavní úkoly označil to, aby připravila návrh na změnu valorizace penzí, aby se od příštího roku znovu zvyšovaly o celou inflaci. Zvyšování penzí osekala bývalá vláda Petra Nečase. Penze tak letos vzrostly jen o třetinu růstu průměrné mzdy a třetinu inflace. Druhým úkolem Marksové-Tominové je podle Sobotky posílení aktivní politiky zaměstnanosti.

Akutně musí ministryně řešit problémy s informačními systémy pro výplatu dávek. Úřady práce se letos vrátily plně k původnímu OKsystemu, dva roky staré programy od firmy Fujitsu jim antimonopolní úřad totiž zakázal používat kvůli pochybením při výběru dodavatele. OKsystem mohou úředníci mít podle smlouvy jen do konce roku. Nutné je tedy vypsat urychleně výběrové řízení.

Marksová vysvětlila i zmatky kolem jejího jména

Marksová-Tominová je jednou z deseti ministrů, které Sobotka ve čtvrtek uvádí do úřadu. Ministryně také vysvětlila, jaký problém nejspíš měl ohledně jejího jména prezident Miloš Zeman, když vytýkal Sobotkovi řadu chyb v dopise s návrhy na ministry.

V něm bylo uvedeno, že navrhuje jmenování Marksové-Tominové. Toto jméno ministryně také používá, ale v oficiálních dokladech má uvedeno jen Marksová. "V době, když jsem se vdávala, nebylo podle zákona možné používat dvě příjmení," vysvětlila. Na tiskové konferenci také před ní stála cedulka s nápisem Michaela Marksová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video