Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Motolská nemocnice popírá nesrovnalosti v hospodaření

  9:05
- Ministr zdravotnictví Ivan David přihodil další polínko do ohně sporu mezi ním a ředitelkou Fakultní nemocnice v Praze-Motole. Prohlásil, že ministerská kontrola, která začala letos v březnu a s přestávkami trvá dosud, zjistila závažné nedostatky v hospodaření ústavu.
Nemocnice ústy svého mluvčího Jaroslava Menčíka ovšem popírá, že by se dopustila nesrovnalostí v hospodaření, o nichž hovoří ministr David. "Výsledky kontroly, jak je zveřejnil ministr, může nemocnice vyvrátit," řekl mluvčí.

Ředitelka Fakultní nemocnice v Praze-Motole Helena Rögnerová tvrdí, že ji ministr zdravotnictví Ivan David vydíral a chtěl ovlivnit výběrové řízení na firmu, která by nemocnici dodávala různé služby.

Ministr Ivan David oponuje, že Rögnerová se obávala výsledku ministerské kontroly, a proto proti němu vyrukovala s obviněním, aby odvrátila pozornost. Popírá, že by Rögnerovou kvůli výběrovému řízení vůbec kdy oslovil.

"Kontrola zjistila, že nemocnice neprovádí výběrová řízení na zadávání veřejných zakázek. Namátkou bylo zjištěno, že je to v rozsahu více než 100 milionů korun," upřesnil David s tím, že většinou jde o firmy, které nemocnici dodávají zdravotnický materiál.

"Co se týče výběrových řízení na dodávky zdravotnického materiálu, postupovali jsme podle přípisu ředitele odboru dohledu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z 19. srpna letošního roku," vysvětlil mluvčí nemocnice. Nemocnice se podle něho řídila tím, že jednotlivé zakázky se nesčítají a u zakázek od 100 tisíc do 2,5 milionu korun si před zadáním veřejné zakázky musí vyžádat nabídky nejméně tří zájemců, smlouvu pak může uzavřít na podkladě písemné výzvy učiněné nejméně pěti zájemcům.

"V těchto případech tedy není potřeba vyhlašovat výběrové řízení, což se běžně dělá ve všech nemocnicích,"dodal zástupce nemocnice.

Kontroloři podle Davida také zjistili rozpory v návaznosti účetnictví z 31. prosince 1996 na 1. ledna 1997 a kontrola se rovněž zajímala o vznik firmy GTH Motol, která zajišťuje pro nemocnici stravování bez výběrového řízení, což je podle ministra v rozporu se zákonem. Ministr se zmínil i o neukončených kontrolních nálezech v případě daru nemocnici ve výši 350 tisíc dolarů a půjčce firmě GTH ve výši deset milionů korun. "Tyto nálezy nebyly ukončeny, protože ředitelka odmítla vydat příslušnou dokumentaci," vysvětlil ministr s tím, že Rögnerová má týden na to, aby vše vysvětlila. "Pokud se jí to nepodaří, může počítat s odvoláním," potvrdil.

Co zjistili v nemocnici Davidovi kontroloři
- Nemocnice neprovádí výběrová řízení na zadávání veřejných zakázek, celkem jde o více než 100 milionů korun. Většinou jde o firmy, které nemocnici dodávají zdravotnický materiál; firma Johnson and Johnson získala zakázku za 29 milionů, Medial za 17 milionů a Plazmacentrum za tři miliony.
- V účetnictví z 31. prosince 1996 na 1. ledna 1997 jsou nesrovnatelnosti. Rozdíl mezi konečnými zůstatky a počátečními stavy je v hmotném a investičním majetku 98 milionů, v zásobách 1,3 milionu, v pohledávkách z obchodního styku 20 milionů a ve fondu reprodukce investičního majetku 26 milionů.
- Firma GTH, kterou nemocnice vlastní z 51 procent, získala od nemocnice desetimilionovou půjčku.
Pramen: prohlášení ministra na tiskové konferenci

Firma GTH Motol zajišťující v nemocnici stravování má podle mluvčího nemocnice nájemní smlouvu na kanceláře a na technologii a práce je hrazena jako dodávka za službu. "Finanční dar je hodnověrně vyúčtován a smluvně potvrzen, za tyto peníze se nakoupily přístroje do dětské nemocnice. Ministerstvo mohlo do dokladů nahlédnout a má jejich kopie, originály jsou uloženy pro finanční kontrolu," řekl Menčík a zdůraznil, že údajná půjčka deset milionů korun pro GTH není půjčkou, je to pouze provozní záloha na suroviny, obdobnou měl i předchozí provozovatel stravovacích služeb firma Eurest.

Ministr soudí, že ho šéfka nemocnice obvinila kvůli ministerské kontrole
Ředitelka pražské Fakultní nemocnice v Praze-Motole Helena Rögnerová zveřejnila další svědectví proti komisi ministerstva zdravotnictví, která rozhoduje o státních zakázkách.

Ministr zdravotnictví Ivan David se však domnívá, že šéfka motolské nemocnice Rögnerová ho obvinila z nátlaku na výběr firmy zajišťující stravování v této nemocnici pouze kvůli ministerské kontrole v tomto zdravotnickém zařízení.

"Výsledky kontroly jsou podle předběžných informací velmi závažné," prohlásil David v Plzni. Dodal, že kontrolní závěry bude znát ve středu.

"Obvinění, která proti mně ředitelka vznáší, jsou velmi závažná. Dosud jsem trestní oznámení pro pomluvu nepodal, protože nyní je na paní ředitelce, aby svá tvrzení prokázala. S trestním oznámením však počítám, protože to, čeho jsem objektem, už přesahuje všechny meze," uvedl David. Ředitelka motolské nemocnice podle něj společně s dalšími členy vedení odmítá poskytovat kontrolní komisi potřebné dokumenty, čímž prý porušuje zákon o státních kontrolách.

Rögnerová trvá na svém: David mě vydíral 
"V trestním oznámení popisuji určité skutečnosti, kde telefonát pana ministra Davida a přímá výhrůžka pana náměstka Pokorného jsou jen jedním z asi dvaceti kroků, které ministerstvo učinilo. Je na policii, aby zvážila, jestli byla naplněna skutková podstata vydírání či zneužití pravomoci veřejného činitele," uvedla Rögnerová.

Na tiskové konferenci řekla, že žalobě popsala řadu kroků, jak ten nátlak probíhal a jak  výběrové řízení skončilo výběrem nejdražší firmy. "Není na jednotlivou osobu, ale na pracovníky ministerstva. Policie si může narozdíl ode mne vyžádat další složení komisí, všechny důkazní materiály z ministerstva, které nemám," poznamenala.

"Ráda bych upozornila, že členové ministerstva zdravotnictví dali nejvyšší bodové hodnocení firmě, která je nejdražší," dodala Rögnerová.

Upozornila, že podobnou zkušenost mají i ostatní nemocnice. "Stejnou zkušenost zkoumá podle mých informací policie v Jihlavě. Pan ředitel přerovské nemocnice se už jednoznačně vyjádřil, že postup byl velmi obdobný. Podle mých informací se ve stejném duchu vyjadřovali ředitelé nemocnic v průběhu posledního půl roku. A jakou formou se připojí, záleží na nich," prohlásila ředitelka motolské nemocnice.

Jelikož výběrové řízení zatím nebylo dokončeno, je teď na Úřadu pro hospodářskou soutěž další postup. "Záleží na jeho rozhodnutí, zda výsledky potvrdí, což by vedlo k tomu, že bych byla nucena podepsat drahou firmu. Nebo by mohlo rozhodnout o tom, že se bude soutěž  opakovat," prohlásila ředitelka. Ta zatím podepsala výsledek výběrového řízení, ale ne smlouvu.

DOSAVADNÍ VÝVOJ
Ivan David čelí žalobě kvůli veřejné zakázce
Ministerstvo zdravotnictví je po resortech obrany a vnitra dalším úřadem, jímž hýbou pochybnosti kolem veřejných zakázek. Ve hře jsou milionové částky na nákupy přístrojů, dostavby nemocnic, stravovací provozy. O zakázkách nad padesát milionů rozhoduje komise, v níž mají převahu úředníci ministerstva zdravotnictví.

Právě oni - včetně šéfa resortu Ivana Davida nyní čelí trestnímu oznámení, které podala ředitelka Fakultní nemocnice v Praze-Motole Helena Rögnerová.

U firem, které chtěly provozovat stravování v motolské nemocnici se hodnotilo:
1) reference o dosavadním působení firmy
2)cena nabídky
3)průhlednost účetnictví firmy

Ta o víkendu veřejně prohlásila, že byla donucena podepsat nevýhodnou smlouvu na stravovací provoz. Je to poprvé, co takový krok podnikl ředitel přímo řízené nemocnice vůči svému šéfovi.

"Podala jsem oznámení, protože pan ministr David a jeho náměstek Petr Pokorný mě nepřístojným způsobem nutili podepsat nevýhodný výsledek výběrového řízení, který by pro nemocnici znamenal ročně 23 milionů korun navíc," uvedla včera Rögnerová. Nepřístojný způsob popsala takto: "Ministr mi před soutěží v červnu volal na mobilní telefon, že pokud soutěž zruším, pošle mi do nemocnice kontrolu. Pan Pokorný mi zase po soutěži vzkázal, že v případě jejího zrušení mě ministr odvolá." Ministr David v neděli svolal tiskovou konferenci, na níž tvrzení ředitelky kategoricky popřel.

Uvedl, že pro změnu zažaluje pro pomluvu on ji, a že to byla naopak Rögnerová, kdo se v soutěži neúspěšně pokusil protežovat jinou firmu. Důkazní břemeno je nyní na šéfce nemocnice, která podala oznámení. Davidův náměstek Pokorný působil včera znepokojeně, ministr si je však jist: "Paní ředitelka bude mít s dokazováním problémy." Ředitelka Motola je jediná, která takto napadla výsledek výběrového řízení. Nejasnosti a někdy i chyby se však objevují i v řadě jiných případů, kdy v komisích sedí ministerští úředníci. Úřad pro hospodářskou soutěž před časem zrušil zakázku na dostavbu nemocnice v Jihlavě za 600 milionů.

Rovněž ředitel nemocnice v Přerově Pavel Václavík potvrdil, že komise mu vybrala na dostavbu areálu firmu s podstatně dražší nabídkou. O důvodech však odmítl spekulovat.
O veřejných zakázkách se už delší dobu mluví i v ČSSD: její funkcionáři se však odvolávají na to, že podezírání z manipulací jsou spekulacemi bez důkazů. "Zaslechl jsem různé věci, ale nejsou indicie, že by tomu tak bylo. Ti, kteří neuspěli ve výběrovém řízení, vždycky hledají nějaké důvody," prohlásil místopředseda strany Zdeněk Škromach.
Do konce září se Úřad pro hospodářskou soutěž zabýval celkem dvaceti případy veřejných zakázek pro nemocnice.

Podle mluvčího Jaromíra Blažkeho šlo o tyto nemocnice: Motol (tři zakázky), IKEM (dvě zakázky, z nichž jednu úřad zrušil), Jihlava (úřad uložil kvůli závažným pochybením nový výběr), Plzeň (čtyři zakázky), Kyjov, Uherské Hradiště (v prvé fázi úřad nařídil nový výběr), Opava, Sokolov, Písek, Jablonec nad Nisou, Pelhřimov, Benešov, Jičín, Rychnov nad Kněžnou (v tomto případě podle úřadu nebyl porušen zákon).

Pokud jde při výběrových řízeních o zakázky

Ivan David, povoláním psychiatr, se v roce 1993 stal prvním šéfem zdravotní komise ČSSD a jeho vůdcovství celých pět let nikdo nezpochybňoval. Od nástupu do funkce ministra zdravotnictví loni v červenci se však dostával na stránky novin především v souvislosti s řadou afér, které se kolem něj vynořily. Začátkem letošního roku se spekulovalo, že bude jako první ministr ze Zemanova kabinetu odvolán kvůli řadě nedostatků v práci svého úřadu.
nad padesát milionů korun, jmenuje komisi ministr. Prakticky vždy v ní mají převahu úředníci ministerstva zdravotnictví, navíc mnohdy titíž: vrchní ředitelka Soňa Pivoňková, ředitel úřadu a náměstek ministra Petr Pokorný a dále lidé z odboru kontroly. Podle organizačního řádu mají tito lidé v resortu zároveň velké pravomoci, především ve vztahu k ředitelům přímo řízených nemocnic.

Ministr David odmítá, že rozhodování o stamilionech má tak v rukou úzká skupina lidí. Naopak: stálý tým je podle něho zárukou profesionality. "Na tomto ministerstvu je tak jako v jiných resortech obvyklé, že někteří pracovníci se na danou činnost specializují. Nelze tedy hovořit o tom, že stálé, případně obdobné složení komise mohlo snižovat objektivitu," prohlásil.

David se včera rovněž snažil vyvázat svůj úřad z odpovědnosti za konečný výběr firmy slovy, že komise jsou pro ředitele nemocnic pouze poradním orgánem - definitivní volba je prý tedy na nich. Proč ovšem v době, kdy se zdravotnictví potýká s problémy, vybírají komise dražší firmy? "Nižší cena nemusí vždy znamenat nejvýhodnější nabídku," namítá Zdeněk Šudák z ministerstva.

Spor ve Fakultní nemocnici v Motole se týká dvou firem - firmy Aramark, kterou vybrala komise (a která vaří též pro ministerstvo zdravotnictví), a firmy GTH, jejímž většinovým vlastníkem je právě nemocnice a která v Motole dosud vaří. Ke znepokojení ředitelky byla tato firma ze soutěže vyloučena.

Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger, který se o případ delší dobu zajímá, tvrdí: "Motol chce stravovací provoz pronajmout své firmě. Ministerstvo zase jiné. Nemocnice by si však měly stravování zajišťovat samy.
Ministerstvo se tak svou účastí na podobných výběrových řízeních dopouští nezákonného postupu," tvrdí Schlanger.


Za co byl ministr David kritizován

Nedlouho po nástupu Davida do funkce opakovaně ministerští úředníci rozeslali některým nemocnicím chybná stanoviska, že se jejich ortopedická oddělení ruší.
Vrchní ředitelce Davidova kabinetu Soně Pivoňkové   ministerstvo zaplatilo manažerský kurs za 8000 dolarů (přibližně 272.000 korun).
Loni v listopadu odvolal z funkce bývalou ministryni zdravotnictví Zuzanu Roithovou z funkce ředitelky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.
S  prezidentem České lékařské komory Davidem Rathem se neshodli v otázce zdravotnických platů a spoluúčasti pacienta. Situace dospěla k tomu, že Rath opakovaně, vyzval premiéra Zemana, aby Davida odvolal z funkce pro neschopnost.
Letos na jaře se snesla na Davidovu hlavu kritika za pomalé a nedůsledné řešení kauzy takzvaných ostravských transplantací. Ministr tvrdil, že jde o vyřizování osobních účtů, prokázalo se však vážné pochybení lékařů.
Vedení Horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí v létě obvinilo ministra Davida ze spoluodpovědnosti za smrt dvou pacientů. Ačkoli odborná komise v srpnu Davida očistila, zástupci nemocnice její verdikt odmítli.
Poslanecká sněmovna v červnu vyslovila  zásadní nespokojenost s Davidovou prací. Jedním z důvodů bylo, že ministr neřeší kauzu transplantací prováděných v ostravské fakultní nemocnici, kterou ministerstvo zdravotnictví řídí.
David  prohrál u Obvodního soudu pro Prahu 2 spor s bruntálskou nemocnicí. Soud uznal nárok nemocnice na 30 tisíc korun odškodného za Davidův výrok, který zpochybnil regulérnost hospodaření nemocnice za jejího bývalého vedení.
Odboráři Všeobecné zdravotní pojišťovny se v září rozhodli ministra žalovat, protože prý poškodil pověst pojišťovny a jejích zaměstnanců. Odboráři poukazují na Davidův výrok uveřejněný 6. září v deníku Mladá fronta Dnes: "Já trvám na tom, že oni kradou a zákon jim to umožňuje." Ministr podle odborářů hovořil o zaměstnancích pojišťovny jako o zlodějích i přes upozornění, že se neadresnými výroky dotýká všech zaměstnanců.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...