Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Motol napadl tragický domácí porod, sám svou pacientku neuhlídal

  6:34
Porod, při němž doma zemřelo dítě, vyprovokoval nedávno nemocnici v Motole k razantní akci. Podala trestní oznámení. Pikantní je, že ve stejné době sama nemocnice řešila podobný případ. Na její gynekologicko-porodnické klinice zemřelo nenarozené dítě ženě, která tam byla hospitalizována měsíc.

Porod, při němž doma zemřelo dítě, vyprovokoval nedávno Motol k trestnímu oznámení. Ilustrační foto | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Fakultní nemocnice v Motole podala před několika týdny trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli tragickému porodu. V noci tam záchranka dovezla ženu, která porodila doma. Její dítě po příjezdu do nemocnice již nežilo, s největší pravděpodobností si přiškrtilo pupečník.

Motol se obrátil na policii s tím, že pokud by žena rodila v nemocnici, nic takového by se díky dohledu lékařů a hlavně přístrojů nestalo, protože by hrozbu přiškrcení pupečníkem odhalili včas. Naprostá většina případů se pak dá vyřešit císařským řezem a dítě se zachrání. Podat rovnou trestní oznámení bylo podle vedení Motola nutné.

Paradoxní ovšem je, že ve stejné době řešila nemocnice jiný smutný příběh. Manželům Novákovým (redakce příjmení rodiny změnila, jejich identitu však zná) zemřelo v motolské gynekologicko-porodnické klinice nenarozené dítě. Přiškrtilo si pupečník a udusilo v těle matky i přesto, že ženu pravidelně kontrolovali lékaři a monitorovaly přístroje. V Motole ležela pět týdnů kvůli riziku předčasného porodu.

Na každého jiný metr? Kdy je přístroj všemocný a kdy ne

Paní Novákovou i jejího manžela zprávy o trestním oznámení a argumenty lékařů o spolehlivosti přístrojů rozčílily. Vadí jim tvrzení lékařů, že dítě, které se narodilo doma, mohlo žít, kdyby matku monitorovaly přístroje. Tytéž přístroje ale jejich dítě zachránit nedokázaly. Nemocnice jim několikrát zopakovala, že úmrtí jejich nenarozeného dítěte se zabránit nedalo, přestože matka ležela v nemocnici týdny a přístroje ji pravidelně kontrolovaly.

Neobvyklé trestní oznámení

Není příliš obvyklé, aby nemocnice podávala trestní oznámení. Nemocnice má totiž pouze podat podnět sociálnímu orgánu.
"Již se stalo, že jsme přijali pacientku s mrtvým dítětem. Postup nemocnice záleží na okolnostech úmrtí. Při podezření na trestný čin je zapotřebí podat podnět k prošetření i orgánům činným v trestním řízení, ale nevzpomínám si, že bychom kdy podnět dávali," uvedl Michael Pipka z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.
"Zákon o sociálně právní ochraně dětí nemocničnímu zařízení ukládá, že pokud má podezření, že bylo dítě obětí nedbalostního trestného činu, má povinnost věc oznámit příslušnému orgánu sociálně právní ochrany dětí, jednoduše řečeno sociálce, která to pak posoudí a podá trestní oznámení sama. Tím nemocnice splní svou povinnost," míní expert na medicínské právo Mario Švehelka, který je zároveň právníkem rodiny.

"Jestliže lékaři argumentují tím, že přístroje odhalí takové riziko při porodu, tak buďto lžou a přístroje tak nefungují, nebo lékaři zanedbali péči, kterou měli manželce poskytnout," míní pan Novák.

O žalobě na nemocnici proto naopak nyní uvažují manželé Novákovi. Vadí jim, že přestože na monitoru bylo poslední den zjevné, že je akce plodu příliš pomalá, a tedy že se dítě v děloze dusí, personál dítě okamžitě neodrodil císařským řezem, ale naopak je nechal zemřít.

Paní Nováková navíc den před tragédií opakovaně upozorňovala na to, že necítí pohyby dítěte, nic se však prý nedělo. "Na ranním monitoru 16. ledna bylo vše v pořádku, ale já poté přestala cítit pohyby. Sdělila jsem to lékařům na odpolední i večerní vizitě kolem 18. hodiny. Večer mi tedy na několik vteřin přiložili sondu k břichu a srdce dítěte prý bylo v pořádku," vzpomíná paní Nováková. Tvrdí, že lékaři ji měli vyšetřit pořádně, ale neučinili tak.

Druhý den ráno, 17. ledna, lékaři paní Novákovou ráno prohlíželi asi dvacet minut. V momentě, kdy si byli opravdu jistí, že dítě nežije, odvezli ji k porodu.

Neexistuje pravidlo, jak často koho měřit

Nemocnice však v tomto případě vinu striktně odmítá. Popírá, že by paní Nováková na chybějící pohyby upozorňovala. Případ se navíc podle vedení Motola nedá s porodem doma vůbec srovnat.  

"Není možné říci, jak často se má u rizikových těhotných monitor provádět, závisí to na spoustě faktorů včetně zdravotního stavu. Některým se dělá čtyřikrát denně, jiným například obden, protože k častějším kontrolám není důvod. Paní Nováková nemohla být čtyřiadvacet hodin na přístrojích. Lékaři cítí lítost, máme pochopení pro bolest rodiny, ale zkrátka se to stává. Jednou za dva až tři měsíce se narodí mrtvý novorozenec. Lékaři navíc neměli k neustálému monitoringu důvod, na přístrojích nebylo nic zvláštního," tvrdí mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková a argumentuje znaleckým posudkem.  

"V noci pacientka spala, což potvrzuje zápis. Při pravidelné kontrole v 7 hodin ráno kardiotokograf neprokazuje srdeční činnost plodu, což následně potvrzuje ultrazvukové vyšetření. Další postup byl standardní, bez zbytečných prodlení," stojí v posudku.

Podle právníka měli lékaři motolské nemocnice zasáhnout, ale neudělali to. "V případě paní Novákové neselhala technika, ale personál nemocnice, jelikož na posledním dostupném záznamu monitoru je zachycena příliš pomalá akce plodu, tedy známka toho, že se dítě v děloze dusí, ale žije. Přesto nebyl podniknut absolutně žádný pokus o záchranu života dítěte, tedy o jeho okamžité vynětí císařským řezem," míní Švehelka.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

LGBT+ lidi trápí častěji duševní poruchy. Na vině je nepřátelská společnost

23. dubna 2024  8:45

Sebevražedné myšlenky a duševní poruchy trápí neheterosexuální lidi v Česku výrazně častěji. Tvrdí...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  8:43

Německá policie zadržela jednoho ze spolupracovníků lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD)...

Mrzlo, až praštělo. Na horách teploty spadly k minus 15 stupňům

23. dubna 2024  8:17,  aktualizováno  8:40

Noční teploty místy spadly hluboko pod bod mrazu. Nejchladněji bylo na Rolavě, minus 15,7 stupně,...

Severní Korea cvičila jaderný protiútok, manévry osobně řídil Kim

23. dubna 2024  8:16

Severní Korea nacvičovala vojenské manévry simulující jaderný protiútok. Cvičení osobně řídil Kim...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...