Motol má nové transplantační oddělení

Motol - Dlouho očekávanou novou transplantační jednotku kostní dřeně pro děti se podařilo vybudovat motolské nemocnici. Po dvanácti letech transplantací kostní dřeně v provizorních podmínkách se tak dočkají děti s leukemií a nádory péče v prostředí srovnatelném s nejmodernějšími evropskými pracovišti. Ve čtvrtek mohla nemocnice zahájit zkušební provoz, malí pacienti se sem nastěhují v polovině srpna.

"Nyní bude ověřována technika, oddělení je také nutné dokonale sterilizovat," uvedl vedoucí hematologického oddělení dětské kliniky Jan Starý.

Nová jednotka má deset specializovaných, dokonale klimatizovaných lůžek pro pacienty s onkologickým onemocněním krve, útlumem kostní dřeně a metabolickými vadami. Patří k ní také pokoje pro rodiče, kteří tak mohou být s dětmi na oddělení ve dne v noci.

Ministerstvo zdravotnictví investovalo do této stavby osmdesát milionů korun. Dalších dvanáct milionů dali ve sbírkách nadačního fondu Kapka naděje a občanského sdružení Život dětem občané, třiatřicet milionů přidala nemocnice a sponzoři.

Podle mluvčí Motola Evy Jurinové je vybudování nové jednotky předpokladem k tomu, aby nemocnice mohla zahájit celkovou rekonstrukci. Potřebuje na ni 4,5 miliardy korun, které zatím nemá.

Již je vypsáno výběrové řízení na projekt dětské části za 60 milionů. "Předpokládáme, že v prvním čtvrtletí příštího roku začneme s rekonstrukcí," uvedl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Nemocnice podle něj zřejmě dostane peníze od státu. Druhou variantou je státní záruka za úvěr.

Poslanec ODS Milan Cabrnoch, původní profesí dětský lékař, který v Motole nějaký čas také působil, řekl, že dává přednost standardnímu řešení: zařadit peníze pro Motol mezi investice státního rozpočtu.

Lékaři v Motole poprvé transplantovali kostní dřeň v roce 1989.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video