Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeští monarchisté oslavují britskou svatbu, delegaci ale nepošlou

  20:13
Britskou svatbou prince Williama a Kate Middletonové žijí i čeští monarchisté. Neparlamentní strana Koruna česká, která usiluje o obnovení monarchie a šlechtických titulů v České republice, už poslala do Británie blahopřejný dopis. Na událost se ale žádná oficiální delegace nechystá, oznámil zakládající člen strany a šéf monarchistů Václav Srb.

Václav Srb, předseda Koruny české | foto: archiv V. Srba

Sledujete tuto společenskou událost?
Sledujeme, jako všechny události podobného druhu v královských rodinách. Je-li možnost, tak se takových událostí někdo z nás i účastní.

Chystáte se účastnit i svatby prince Williama a Catherine Middletonové?
Nikdo v tom smyslu, že bychom tam poslali nějakou oficiální delegaci. Ale je možné, že někteří z členů Koruny české se účastní zájezdů, které se k této události pořádají. Ale ze strany oficiálního vedení to plánováno není.

Jak dalece se takových oficialit zpravidla účastníte?
Jsme neparlamentní strana a od toho se odvíjí naše možnosti. I co se týká nějakého oficiálního protokolu. Jestliže přijede na návštěvu japonský císař nebo  britská panovnice, tak se setkají s představiteli, kteří jsou momentálně v  parlamentu, a s představiteli kultury. Máme omezenější možnosti, takže se  účastníme nějakého vítání a zdravic spolu s ostatními občany. Například na  Hradčanském náměstí, když tu byl princ Charles. Není navíc v našich silách dozvědět se o všem. Nevěděli jsme například, že tu byla kambodžská princezna, která předsedala Plesu v opeře. Nicméně pokud máme informační zdroje,  samozřejmě se snažíme tyto příležitosti podchytit.

Jak svatbu v britské královské rodině prožíváte, je z vašeho pohledu důležitá?
Je to důležitým momentem pro britskou královskou rodinu a je to velmi radostná  novina, kterou s královskými rodinami sdílíme, bez ohledu na to, jsou-li panující, nebo - jak říkáme - dočasně trůnu zbavené, například ve Francii. I takové královské rodiny mají významné postavení ve společnosti a těší se obecné úctě. Když se v takových rodinách narodí dítě, když dojde ke sňatku, tak máme radost. Když dojde k úmrtí, sdílíme smutek a posíláme kondolenční dopisy.

Václav Srb

Narodil se 13.dubna 1958 v Karlových Varech. Studoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, odkud byl z politických důvodů v 5. ročníku vyloučen. Pracuje na živnost jako průvodce, tlumočník a vinárník. Žije s dlouhodobou přítelkyní.

Je účastníkem zakládajícího sněmu a členem Koruny české od jejího vzniku. Jeho strana má za cíl změnu státního zřízení z republiky na konstituční monarchii ústavní a demokratickou cestou, zachování státní suverenity a českého jazyka, ochranu tradiční rodiny a důslednou obhajobu nezpochybnitelného základu evropské civilizace - křesťanství.

Posíláte blahopřejné a kondolenční listy běžně?
Ano. Nedávno jsme posílali kondolenční list japonskému císaři v souvislosti s tragédií, která se v Japonsku udála. Zajistili jsme si i jeho překlad do japonštiny. I do Británie jsme poslali blahopřejný list v angličtině. Takovéto příležitosti se snažíme nezanedbat.

Je to podle vašeho názoru mezník v životě britského dvora?
Je to velice významná událost. Jako mezník bych to neoznačil, není to zatím srovnatelné se slavností, kterou by měla obnášet korunovace a uvedení nového krále na trůn. To by pak nepochybně byla akce, na kterou by delegace monarchistů jela a které by se účastnila. Korunovace neboli uvedení na trůn je mnohem důležitější jako právní akt i jako ceremoniál.

Svatba prince Williama je však pro britskou rodinu důležitá, protože ukazuje stabilitu britské královské rodiny. Princ Charles měl v rodinném životě jisté peripetie a nesoulad, nebylo to ideální. Do prince Williama se nyní vkládá velká naděje, že obgeneraci, neboť manželství Alžběty II. je řekněme vzorné, bude jeho manželství zdárné a že soukromý život, který média tak sledují, nebude příčinou nějakého pohoršení veřejnosti.

Je možné, že princ Charles kvůli svému osobnímu životu korunu nedostane a ta připadne vzornému Williamovi?
To je jen spekulace, nicméně podle mého názoru jeho život a to, že doteď korunu neobdržel, souvislost mít může. V britské monarchii zatím není zvykem, že by  monarchové odcházeli do důchodu. To se stává například ve skandinávských monarchiích, kdy švédský král odstoupí, i když je ještě v plné kondici. Historicky nedávno to udělal lichtenštejnský kníže, který se těšil pevnému zdraví, ale odstoupil ve prospěch svého syna. V Británii se to zatím nepraktikovalo a nemá to precedent. Královna matka žila přes sto let a zajistila stabilitu té monarchistické tradice. Tohle by mohlo hrát roli, že Charles bude vládnout opravdu jen chvíli. Což by ostatně nebylo poprvé, protože královna Viktorie vládla 63 let a její syn Eduard VII. se potom dostal na trůn na devět let.

Catherine Middletonová nepochází z urozeného rodu. Bere se takový sňatek v monarchiích za běžný úzus?
To je důležitá otázka. V dnešní době, podle mého bohužel, je spíše výjimkou,  když jsou oba snoubenci stejného aristokratického původu. Je čím dál tím běžnější, že korunní princové z evropských monarchií si berou moderátorky, sportovce, trenéry z fitness centra a podobně. Je to běžný úzus, má to však jisté hranice. Například když měl norský korunní princ Haakon známost se ženou, která byla třikrát rozvedena, měla souvislosti s drogami a s jejich obchodováním, tak  jindy svobodomyslní Norové najednou řekli, že než tohle, tak budou mít raději republiku - zde to souvislost mělo. Jinak je to však naprosto běžné.

Princ William a Kate

V generaci jejich rodičů to tak není a kupodivu mnohdy to tak není u rodin, které nesedí na trůně a které nemají takový vliv, ty si berou aristokratické partnery. Byl to například Karel Habsburský, který si vzal baronku Thyssenovou, koneckonců britská královna Alžběta má za manžela řeckého prince. Současná benevolence ve výběru partnerů je možná jen reakce na uvolnění přísných pravidel. Je možné, že se to kyvadlo vrátí a že se bude častěji vyskytovat rovnorodý sňatek.

Jaký titul bude Catherine Middletonová užívat?
Po svatbě tito partneři dostávají titul a jsou povýšeni do šlechtického stavu. Jaký titul bude konkrétně slečna Middletonová užívat, nevím, protože to v tuto chvíli to nevědí ani Britové. Nepochybně bude mít po svatbě, tak jako každý příslušník královské rodiny, nárok na titul Její Královská Výsost - Her Royal Highness. V každém případě však obdrží ještě několik dalších dědičných titulů. Tradičně jsou princové po svatbě jmenováni vévody. Vévodský titul tedy dostane i William, a jeho choť bude tudíž vévodkyní. William by patrně mohl být vévodou z Clarence, Cambridge, Connaughtu nebo Sussexu. Titul Williamovi vybere a udělí jeho babička - královna Alžběta II. Až se stane William anglickým králem, bude Kate královnou - chotí a bude korunována tak, jako byla korunována královnou - chotí Williamova prababička - královna matka.

V poslední době dochází i k uvolňování pravidel při dodržování protokolu. Snoubencům Kate a Williamovi má poprvé zahrát reprodukovaná hudba, pojedou v limuzínách...
Královská rodina je svázána pravidly, pochopitelně tam musí zůstat nějaký rámec a podstata ceremoniálu. Na druhou stranu to může být jakási snaha přiblížit se k  lidu. K lidu se přiblížili například už rodiče Alžběty II. tím, že neodjeli z Londýna, když byl pod německými nálety. Chodili do závalů a dávali najevo, že nejsou přechodnými politiky, kteří se schovají, když je lidu zle. I tyto novátorské věci na svatbě proto mohou být projevem, že rodina není uzavřena někde nad lidem v palácích, ale dává jim najevo vstřícnost.

V jedenácti mě sexuálně zneužívali, prozradil bratr princezny Diany

Charles Spencer (Londýn, 26, března 2024)

Britský hrabě Charles Spencer (59) se v nových pamětech rozepsal o svém pobytu na internátní škole...

Kate podstupuje chemoterapii, aby se jí rakovina nevrátila, vysvětluje lékařka

Petra Tesařová

VIDEO Když princezna Kate oznámila, že má rakovinu, uvedla, že jí bylo doporučeno, aby podstoupila...

Král Karel je velmi frustrován tempem svého uzdravování, uvedl jeho synovec

Král Karel III. odchází s manželkou z nedělní bohoslužby. (18. února 2024)

VIDEO Britský král Karel III. je frustrován tempem svého zotavování z rakoviny. Uvedl to jeho synovec...

Princezna Kate se poprvé po operaci břicha ukázala na veřejnosti

Princezna Kate (Windsor, 10. září 2022)

VIDEO Princeznu Kate (42) po více než dvou měsících poprvé vyfotili na veřejnosti. V pondělí ji matka...

Pitva odhalila příčinu smrti manžela lady Gabrielly Windsorové

Thomas Kingston a lady Gabriella Windsorová se vzali ve Windsoru 18. května...

VIDEO Koroner v pátek oznámil výsledky pitvy, kterou úřady nařídili po smrti finančníka Thomase...

TELEVIZIONÁŘ: Kam utéct před povinnou legrací? Třeba do hlubin

První český akvanaut Pavel Gross, který je také vynálezcem a konstruktérem...

Zarytá představa, že 31. prosince musí být v televizi ukrutně veselo, i kdyby na chleba nebylo,...

Matka se bála, že nám smrtí na Balmoralu přidělá problémy, řekla princezna Anna

Královna Alžběta II. a její dcera princezna Anna na Windsorském zámku na...

VIDEO Princezna Anna (73) nedávno zavzpomínala na smrt královny Alžběty II., která zemřela v září 2022 ve...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...