Radek Rejšek za nástrojem

Radek Rejšek za nástrojem - Mobilní zvonohra, která je k vidění v Praze, má na světě největší rozsah. "Dá se na ní zahrát skoro všechno," říká Radek Rejšek, jediný člověk v Čechách, kdo umí nástroj dokonale ovládat. (6. září 2001) | foto: http://www.praha6.cz/index_ie.htm

Mobilní zvonohra hrála na Staroměstském náměstí

Praha - Pražská mobilní zvonohra se představila na Staroměstském náměstí. Unikátní obrovský nástroj, který je usazen na podvozku, má 57 zvonů, právě tolik je totiž pražských městských částí. Zvonohru doprovází kapela Jazz band. V popndělí 3. září v oboře Hvězda symbolicky odzvonila začátek školního roku.

Vznik zvonohry iniciovala šestá městská část ve spolupráci s pražským magistrátem. "Každá městská část si zaplatila svůj zvon," uvedl mluvčí.

Nestejná velikost zvonů zhruba vyjadřuje rozdíly v počtu obyvatel jednotlivých městských částí.

Projekt zhotovení koncertního nástroje, na jehož výrobě se podílely belgická a holandská firma a zbraslavský zvonař Rudolf Manoušek, podporovala společnost Praha - Evropské město kultury 2000.

Podobných nástrojů je na světě 17.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue