Mluvčí Správy NP České Švýcarsko Antonín Votápek bude hostem on-line rozhovoru.

Mluvčí Správy NP České Švýcarsko Antonín Votápek bude hostem on-line rozhovoru. | foto: Archiv Antonína Votápka

Mluvčí vyhořelého parku: Přijedou katastrofičtí turisté

  • 5
České Švýcarsko zasáhl největší požár za posledních třicet let. Správa národního parku zakázala turistům vstup mimo značené cesty. Mluvčí Správy NP Antonín Votápek se ale neobává, že by do parku lidé přestali jezdit. Požár podle něj přiláká "katastrofické" turisty.

ODPOVĚDI ANTONÍNA VOTÁPKA NAJDETE ZDE

Z lesů v národním parku České Švýcarsko stále stoupá dým. Hasiči proto nemohou polevit v likvidaci požáru. Na více než polovině požářiště je půlmetrová žhavá vrstva. Stačí mírný větřík a mohlo by začít hořet. - více zde

Mluvčí parku na dotaz čtenáře iDNES.cz uvedl, že velký požár byl už sedmým v letošním roce. To, že jsou v Českém Švýcarsku častější než v jiných národních parcích, odůvodnil pískovcovým podkladem, který rychle saje vodu. "Podobné problémy mají i v CHKO Labské pískovce a NP Saské Švýcarsko," uvedl Votápek.

Zaznívají ale i hlasy, že by bylo lepší a ekonomičtější les nechat shořet a přirozeně ho obnovit. - více zde

"Ono jen to ohlídat, aby se oheň nerozšířil, je dost těžké. Nejde jen o to, že byl les vysazen uměle, ale co se vysadilo," uvedl mluvčí parku. Jak bude místo požáru obnoveno, budou odborníci teprve řešit.

Rozhodně se ale mluvčí neobává, že by požár odlákal z parku turisty. "Spíše to bude naopak. Požárová katastrofická turistika natáhne i lidi, co by tam jinak už nešli, protože to v parku znají. Nyní budou chtít vidět, jak to dopadlo," tvrdil mluvčí.

Požár v národním parku České Švýcarsko propukl v sobotu večer. Celkem zasáhl přes 25 hektarů lesa. V prvních dnech pomáhal i déšť, který zvlhčil půdu a porost. Na místě zasahovalo přes dvě stě hasičů.

Strážci národního parku České Švýcarsko pak budou místo požářiště hlídat nejméně další dva týdny. Turisté mohou park navštěvovat dále. Od pondělí ale platí zákaz pohybu mimo vyznačené turistické trasy a cyklotrasy. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video