(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Josef VostárekMF DNES

Třináctiletí Češi pijí méně než před deseti lety, ukázal průzkum

  • 58
Pití piva, vína a tvrdého alkoholu přestává být mezi patnáctiletými Čechy méně časté, než tomu bylo před deseti či patnácti lety. Zároveň se zvýšil průměrný věk, kdy začínají mladí lidé experimentovat s alkoholem. Zjistili to odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci.

„Trendy jsou příznivé. Dochází ke snížení konzumace alkoholu u této věkové skupiny. Česko je ale stále nad evropským průměrem,“ řekla ČTK národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová.

Alespoň jedenkrát týdně se podle výzkumu projektu Mládež a zdraví podporovaného Světovou zdravotnickou organizací alkoholu napije 17 procent mladých Čechů. V roce 2002 přitom přiznávala takto častou zkušenost s alkoholem více než třetina patnáctiletých.

Pokles o osmnáct procent ve sledovaném období mezi lety 2002 a 2014 řadí Českou republiku mezi země, u nichž konzumace klesá nejdynamičtěji.

„Ještě výraznější úbytek v konzumaci alkoholu jsme zjistili mezi lety 2010 a 2014. Do roku 2010 konzumace alkoholu u nás, na rozdíl od zbytku Evropy, ještě stoupala. V porovnání s rokem 2010 činil pokles dokonce dvaadvacet procent,“ zdůraznil Michal Kalman, vedoucí univerzitního výzkumného týmu. 

„Pozitivního trendu si musíme vážit. Ale je důležité připomenout, že se Česká republika stále pohybuje nad celoevropským průměrem. Ten říká, že týdně pije alkohol necelých 13 procent mladých Evropanů,” dodal Kalman.

Mladí experimentují s alkoholem překvapivě čím dál později

Výzkumníci si všimli i dalších pozitivních trendů v konzumaci alkoholu. Svou první zkušenost s pitím alkoholických nápojů před třináctým rokem uvádí stále méně mladých lidí v Česku. Zatímco v roce 2002 alkohol vyzkoušely téměř tři čtvrtiny školáků v tomto věku, o deset let později už to byla jen čtvrtina z nich.

„Jedná se o bezkonkurenčně největší pokles mezi všemi sledovanými zeměmi. Pětadvacetiprocentní prevalencí se navíc Česká republika řadí pod evropský průměr, který je o tři procentní body vyšší,“ hodnotí Kalman.

Zvyšuje se také průměrný věk, kdy mladí lidé v Česku konzumaci alkoholu přeženou a poprvé se opijí. V roce 2002 to stihl před svými třináctými narozeninami každý pátý Čech, o dvanáct let později už to byl „pouze“ každý desátý.

Pokles pití alkoholu mezi mladými potvrzuje i další studie

Pokles konzumace alkoholu mezi mladými Čechy potvrzují i výsledky další reprezentativní studie. „Výsledky Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách z let 2011 a 2015 ukazují na obdobný pokles užívání alkoholu, a to mezi šestnáctiletými Čechy,“ říká Ladislav Csémy, vedoucí výzkumného programu Národního ústavu duševního zdraví, který působí v řešitelském týmu obou studií.

Akce HAD: policisté hledali opilé mladistvé, v Praze jich odhalili osm

„Za povšimnutí zde stojí zřetelný pokles pití nadměrných dávek alkoholu z 54 procent na 42 procent a pokles pravidelného pití piva z 26 procent na 15 procent. Nicméně, i v tomto případě platí, že i přes zmiňovaný pokles jsou hodnoty českých dospívajících nad evropským průměrem,“ dodal Ladislav Csémy.

U alkoholu spadá do kategorie rizikového pití až 900 tisíc dospělých. „I když si dnes děti i rodiče mnohem více uvědomují rizikovost pití, tak i přesto je u nás tolerance konzumace alkoholu dětmi vysoká. Až 86 procent šestnáctiletých uvedlo, že je pro ně alkohol snadno dostupný. Sama jsem se účastnila kontrol s policií v barech a je poměrně běžné, že se v nich a v jejich okolí objevují podnapilí nezletilí,“ uvedla národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová.

Vtípky, vztek i slzy. Policie při zátahu načapala desítky opilých dětí (10/2015)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video