Jednou za měsíc si dopřejí sklenku alkoholu čtyři z pěti šestnáctiletých Čechů. Ilustrační foto

Jednou za měsíc si dopřejí sklenku alkoholu čtyři z pěti šestnáctiletých Čechů. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Mladí Češi holdují alkoholu nejvíce v Evropě, stále vedou i v konopí

  • 554
Čeští školáci pijí alkohol nejvíce v Evropě. Nadále zůstávají i nejnáruživějšími kuřáky marihuany, přestože její obliba v Česku mírně klesla. Vyplývá to z mezinárodní studie ESPAD, které se zúčastnilo přes 100 tisíc šestnáctiletých studentů.

Podle výsledků studie ESPAD (Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách) alkohol v posledním měsíci konzumovalo 57 procent evropských studentů, v Česku se napilo 79 procent šestnáctiletých, což je nejvíce v Evropě.

Čeští žáci jsou na vysokém místě i v pití nadměrných dávek. Pět a více skleniček si nejméně třikrát za poslední měsíc dopřál každý pátý dotázaný.

Češi dominují také v užívání marihuany a hašiše, které někdy vyzkoušelo 42 procent šestnáctiletých, evropský průměr je 17 procent. Za českými studenty následují jejich vrstevníci z Francie, Monaka a Slovenska. Oproti poslednímu výzkumu v roce 2007 ale obliba marihuany v Česku poklesla o tři procenta.  

Výsledky českých žáků byly známé už v únoru (více zde). Mezinárodní srovnání ve čtvrtek představili národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a Ladislav Csémy z pražského Psychiatrického centra a národní koordinátor studie ESPAD.

V celoevropském průměru i v Česku mírně ubylo mladých uživatelů pervitinu a heroinu. "Po prudkém nárůstu užívání nelegálních drog v 90. letech došlo ke stabilizaci," uvedl Vobořil.

Alkohol v Česku vyzkoušelo 98 procent šestnáctiletých

"Výzkum ukázal, že česká mládež oproti evropskému průměru více kouří, ve větším množství užívá alkoholické nápoje a výrazně častěji užívá konopné drogy. Naopak oproti průměru nejsou rozdíly v užívání jiných drog a léků," shrnul výsledky Csémy.

Alkohol v Česku vyzkoušelo 98 procent šestnáctiletých. Podle Csémyho za velkou konzumaci alkoholu může jeho snadná dostupnost, nízká cena, jeho tolerování ve společnosti či špatný příklad rodičů.

Podle Vobořila poslední vlády nepovažovaly tento problém za svou prioritu. "Petr Nečas je první premiér ochotný se tím zabývat," uvedl národní koordinátor. Změny, jež by například vedly k větším postihům hostinských, kteří nalijí alkohol nezletilým, se ale zatím nepodařilo rozběhnout.

Zůstává i vysoká obliba nikotinu. Zapálenou cigaretu měly v ústech tři čtvrtiny českých školáků, čtvrtina kouří denně (čtěte Většina kuřáků si poprvé zapálí už na základní škole).

Studie ESPAD se v 36 evropských zemích koná od roku 1995 každé čtyři roky. Výzkumníci se ptali přes 100 tisíc dětí. V Česku se výzkumu zúčastnilo 3 913 žáků devátých tříd a prvních ročníků středních škol.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video