Senátor Dryml odešel z ČSSD na protest proti poměrům ve straně. Teď ho vyhodili Zemanovci. Na snímku s čestným předsedou strany Milošem Zemanem (s pooperačními brýlemi po operaci šedého zákalu). (2. srpna 2012)

Senátor Dryml odešel z ČSSD na protest proti poměrům ve straně. Teď ho vyhodili Zemanovci. Na snímku s čestným předsedou strany Milošem Zemanem (s pooperačními brýlemi po operaci šedého zákalu). (2. srpna 2012) | foto: ČTK

SPOZ vyhodila Drymla, Portová i přes dopis Zemanovi zůstává

  • 85
Senátor Vladimír Dryml už není členem Strany práv občanů - Zemanovců. Vyloučila ho královéhradecká organizace strany. Ve straně naopak dál zůstává místopředsedkyně SPOZ Dita Portová, která se stala "rebelkou" ve vedení strany poté, co veřejně kritizovala změny, které na kandidátních listinách prosadilo předsednictvo.

Informaci o vyloučení Drymla potvrdil krajský předseda Miroslav Matějka. "Potvrzuji tuto informaci," napsal serveru iDNES.cz v SMS.

Dryml nedávno kritizoval právě Matějku za údajně nečestné metody při náboru nových členů. V půlce září se s ním dostal do potyčky na krajské konferenci SPOZ . Senátor a někdejší člen ČSSD kritizoval také obsazení stranických kandidátek do předčasných voleb.

Na nedávné krajské konferenci se Dryml s Matějkou dostali do potyčky. Senátor flétnistu a šéfa Českých doteků hudby při vzrušené debatě chytil za kravatu. Pro média následně uvedl, že by Matějka "zasloužil pár facek, aby se konečně probral". Matějku Dryml také obvinil z takzvaného velrybářství při náboru straníků. Matějka Drymlova nařčení odmítl (více o incidentu čtěte zde).

Senátor si také minulý týden stěžoval médiím na údajně nedemokratické prostředí ve SPOZ. "V ČSSD to má aspoň nádech demokracie, ve SPOZ je jednání brutální a křupanské,“ řekl serveru Česká pozice. Dryml též kritizoval způsob dosazení zpěváka Daniela Hůlky za lídra kandidátky SPOZ pro předčasné volby v hradeckém kraji.

Dryml získal senátorský mandát v roce 2008 v obvodu Hradec Králové ještě jako člen ČSSD. Hradecká SPOZ však nedávno uvedla, že s ním jako senátorským kandidátem ve volbách v příštím roce nepočítá. Do senátních voleb v Hradci Králové hodlají Zemanovci vyslat ředitele hradecké fakultní nemocnice Romana Prymulu (nestraník).

Dryml, který je předsedou senátního klubu SPOZ-KSČM-Severočech, se v minulých dnech postavil za kandidaturu Miroslava Šloufa v Praze. Šloufa do čela kandidátky schválila pražská SPOZ, předsednictvo ho však vyškrtlo a nahradilo ministrem dopravy v demisi Zdeňkem Žákem.

Portová: Vedení Zemanovců "zatím za názor nevylučuje"

Ve straně naopak dál zůstává místopředsedkyně Dita Portová, která poslala prezidentovi Miloši Zemanovi otevřený dopis, v němž kritizovala vyhazování některých lidí z volebních kandidátek. Už dříve uvedla, že podle jejích informací bylo z původních 20 lidí schválených plzeňskou krajskou konferencí vyškrtnuto předsednictvem 14 jmen. Někteří členové SPOZ avizovali odchod ze strany.

Někdejší předseda SPOZ a prezidentův kancléř Vratislav Mynář však po dnešním jednání vedení Zemanovců řekl, že Portovou nikdo nevyloučil. "Táhneme za jeden provaz a nenecháme se nějakou mediální válkou zlomit," řekl po jednání předsednictva Mynář.

Podle něj byly zvěsti o vyloučení Portové ze strany pouhými spekulacemi. Straníci si přitom stěžují, že stále neznají podobu podaných kandidátek.

Dita Portová stále nesouhlasí se změnami na kandidátce v Plzeňském kraji. Podle ní však vedení Zemanovců "zatím za názor nevylučuje".  Rozkol ve straně začal poté, co se jedničkou pražské kandidátky chtěl stát vlivný lobbista Šlouf. Když ho předsednictvo z kandidátky vyškrtlo, Portová se za něj postavila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video