Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Místopředseda lidovců: Myslím, že Bůh má Čunka rád

  7:44
Jednatřicetiletý David Macek, který je místopředsedou křesťanských demokratů, vždy hájil Jiřího Čunka. Dělá to i dnes, ale je rád, že jeho předseda místo ve vládě opustí. "Uklidní to situaci," říká v rozhovoru pro MF DNES Macek.

Já Jiřímu Čunkovi pořád věřím, ale oceňuji jeho rozhodnutí odejít z vlády, říká David Macek. | foto: Monika Tomášková

Pane místopředsedo, vy jste věřící a studoval jste i ve Vatikánu, pro vás asi nebude problém vědět, které je sedmé přikázání?
Vždy jsem si ho pletl s pátým, ale je to nepokradeš.

A osmé?
Moment, musím si je přeříkat od začátku... Je to nepromluvíš křivého svědectví vůči bližnímu svému. To vypadá, že mě dnes budete zkoušet.

Ani ne, ale mířím k tomu, co se děje v posledních dnech kolem vašeho předsedy Jiřího Čunka. Myslíte si, že všichni členové KDU-ČSL ta přikázání znají a řídí se jimi?
Sám jste viděl, že chvilku jsem musel přemýšlet o pořadí desatera, takže mnoho lidí s tím určitý problém zřejmě má.

Ale řídí se křesťanští demokraté desaterem? Já si myslím, že někteří ne.
V životě se určitě vyplácí držet se v mantinelech, které desatero vymezuje. Je to velmi praktické.

Pro pana Čunka asi bylo skutečně "praktické", že bral kdysi sociální dávky a k tomu měl na účtech miliony. Jak vám to vysvětlil?
Ano, předtím, než se stal starostou, pobíral dávky sociální podpory, na které měl nárok na základě výše příjmu, nikoli na základě toho, jaký máte majetek. Tak nám to vysvětlil a z toho také vyplývá, že ničeho protizákonného se nedopustil.

Ve vás ta věc nevyvolává rozporuplné otázky? Vy mu věříte? I proto jsem se ptal na desatero.
Věřím mu. Podrobně nám ve středu na předsednictvu strany vysvětloval otázky, které se objevily v pondělí v České televizi.

Přesvědčil vás argumenty? Nebo ho znáte dlouho a myslíte si, že váš předseda nemůže lhát?
Mám docela cit na lidi, v jeho případě bych například dokázal vyjmenovat několik jeho slabších stránek...

... to jsou které?
Věřím, že ty by vás zajímaly nejvíc, ale nebudu o nich hovořit. Naopak jeho silnou stránkou je, že je to člověk, ve kterém není lsti. Je to přímý chlap. Není jeho stylem podnikat nějaké křivárny. Důvěra je tak jemná věc, že se těžko definuje, proč někomu věříte. Buď ji v někoho máte, nebo ne.

Mohl bych vám třeba na pár vteřin i uvěřit, ale neříkáte to pouze proto, že jako vysoký představitel vaší strany jen držíte s Jiřím Čunkem basu?
Neupínám se nějakým představitelům v naší straně, to není můj styl. A já jsem jediný z místopředsedů, který byl na sjezdu zvolen a nenavrhoval ho Jiří Čunek. Pokud se v KDU-ČSL hovoří o nějakých křídlech a skupinách, tak mám velkou obtíž se k nějaké frakci zařadit. Tím si život ve straně samozřejmě neusnadňuji.

Proč vás vlastně tedy zvolili?
Zeptejte se delegátů našeho sjezdu. Myslím, že jsem jim nabídl něco, o co měli zájem a co nám možná chybí.

Vrátím se k vaší víře v pana Čunka. Nechápu, že mu v tomto věříte, vždyť jeden den říkal, že dávky nebral, druhý že si to nepamatuje a třetí, že je bral. Promiňte, ale to jsou šílené konstrukce, nejde to nijak dohromady.
Ano, některé jeho výroky, a to bylo i předtím, si protiřečí, a až následně přijdou další, kterými to náš předseda uvede na pravou míru.

Vysvětlení má pouze dvě: je to neuvěřitelný popleta, a to používám hodně mírné slovo, nebo lže.
Někdy má tendenci rychle a emotivně reagovat, až pak to podrobněji vysvětluje. Nemyslím si, že lže.

Není vám podezřelé ani to, že uložil kdysi miliony v krátkém sledu do tří různých bank na třech různých místech? Ani to není obvyklé.
V devadesátých letech, kdy banky krachovaly, bych v tom neviděl problém. Je to dokonce logické. A to si budeme celou dobu skutečně povídat jen o Jiřím Čunkovi?

Jste místopředseda lidovců, takže si musíme povídat o Jiřím Čunkovi. Ptám se i proto, zda po těch všech jeho aférách mohou lidé vůbec vaší straně věřit. Například váš další místopředseda, Stanislav Juránek, na vašem sjezdu přišel se šokující informací, že ho další významní lidovci chtěli zavraždit. Miroslav Kalousek se pak po volbách paktoval nejdříve s ODS a pak s ČSSD. Promiňte, ale některé věci jsou silná káva i pro hodně otrlé. Proč bychom vám měli věřit?
Každý, kdo zná osobně některého z členů KDU-ČSL, tak má spíše tendenci nám věřit. Navzdory všem kauzám. Lidi, kteří nás znají pouze přes média, nás často pokládají za upjaté pánbíčkáře, lstivé hady či pokrytecké černokabátníky. Ale když s někým o straně hovořím osobně, tak připadám lidem docela normální.

No, také mi přijdete docela normální a hezky jste se pochválil, ale to nevysvětluje, proč by vám lidé měli věřit jako celku.
To, že se člověk pochválí, není normální? Jsme stranou obyčejných lidí, kteří jsou v místech, kde žijí, často tahouny společenského života. To lidi na nás oceňují, ať se píše a říká o nás cokoli. Máme zdravé jádro a je pouze na nás, kteří tu stranu vedeme, abychom byli stejně důvěryhodní jako naši členové.

A právě Jiří Čunek mi důvěryhodný nepřijde.
Pro mě je to naprosto normální důvěryhodný chlap.

Co by měl tedy udělat, abychom mu mohli věřit i my ostatní?
Je na něm, aby to co nejlépe vysvětlil, aby řekl co nejvíce informací. Příští týden v úterý se sejde mimořádný celostátní výbor KDU-ČSL, na kterém má předložit konkrétní důkazy, že neudělal nic protiprávního. A oceňuji, že se rozhodl odejít z vlády, aby uklidnil situaci.

Ale já nehovořím o tom, že udělal něco protiprávního, ale o tom, že postupoval neeticky. Kritizuje lidi za pobírání dávek a sám je pobíral, přestože měl dost peněz. A spíše vládu bude muset opustit pod velkým tlakem.
Já mu ale i tak věřím, přestože máme na některé věci rozdílné názory.

Na co máte rozdílné názory?
Například některá jeho vyjádření na adresu stávajícího prezidenta byla na můj vkus až příliš vstřícná. Já jsem k němu kritičtější. Ve straně se navíc rozmáhá názor, že Václav Klaus už není tím Václavem Klausem, kterým byl za našeho předsedy Josefa Luxe. Podívejte se na YouTube na Luxův projev na sjezdu v Českých Budějovicích v roce 1999, to, jak tam hodnotí Klausovu politiku, to pořád platí, neumím si představit, že by Josef Lux vysílal taková vstřícná gesta k Václavu Klausovi jako někteří z politiků naší strany.

Děkuji za inspiraci, ale já si na YouTube prohlížím spíše něco jiného. Navíc Miroslav Kalousek či Vlasta Parkanová, dva vaši ministři, naznačují, že Klause volit budou.
Nedosáhli jsme zatím jednoty v případě prezidentské volby, a to je věc, která by se v následujících týdnech měla vyřešit.

Moment, vy si myslíte, že se může stát, že lidovci se shodnou na tom, že jejich poslanci a senátoři Klause volit nebudou?
Možné to je, ale bude to velmi obtížné. Problém skutečně je, že se ještě nepodařil najít společný kandidát proti Václavu Klausovi. V české společnosti je několik osobností, které by byly vynikajícími prezidenty a mají k tomu všechny předpoklady. Ale nechtějí kandidovat.

Kdo to je?
Nebudu je říkat, možná si to totiž někdo z nich ještě rozmyslí a půjde do toho.

To jsem zvědav. Ještě další věc ohledně lidovců: zatímco z Martina Bursíka, Jiřího Paroubka či Mirka Topolánka máte dost často pocit, že pojmenovávají to, co jejich strany chtějí, u Jiřího Čunka je těžké něco podobného zaznamenat. On hovoří pořád o sobě a svých kauzách. Ani to není pro vás problém?Teď jste pojmenoval naši dlouholetou slabost. Na jednu stranu máme vynikající program, který odborníci před volbami ohodnotili jako nejlepší a nejpropracovanější. Na druhou stranu se nám nedaří to jasně sdělit veřejnosti.

To by znamenalo, že jste v tom selhal i vy.
Selháváme v tom, to je jednoznačné. Možná jsme zbytečně zakřiknutí, možná si málo necháváme poradit od odborníků na komunikaci. Nemůžeme si myslet, že se naplní rčení "panenko, budeš-li hodná, najdou tě". Musíme být podstatně, podstatně razantnější.

Jenže českou politikou se pořád prolínají nekonečné aféry. Proč by právě vám měli lidé věřit, že to myslíte dobře?
Aféry jsou pouze vrcholkem toho ledovce. V české politice skutečně chybí v současnosti slušnost a určitá dávka pokory. Četl jsem nedávno knihu Václava Havla Prosím stručně a on tam o sobě pochybuje. Něco podobného v naší politice chybí. Navíc je doba chudá na vize a ideály, převládá handlování a handrkování.

Vy jste poměrně mladý, studoval jste v zahraničí. Proč jste vlastně šel do politiky, když je ve stavu, v jakém je?
Mám určité vize, na kterých ještě s dalšími lidmi pracuji, a doufám, že až ta vize dozraje, tak obohatím český veřejný prostor. Proto jsem v politice.

Jen jestli nejste v tomto směru příliš naivní a idealistický. Jaká ta vize je?
Do značné míry je neoddělitelná od KDU-ČSL. Naše strana by se měla snažit o to, aby se u nás více projevovaly tradiční hodnoty, na kterých byla česká společnost postavena, a ty vycházejí z křesťanství. Je to něco, co mě fascinuje, a budu se to snažit prohlubovat.

To zní na poslech hezky a ušlechtile, ale jak to chcete dělat v nejateističtější zemi Evropy, kterou Česko je?
Pro Česko je typická lhostejnost a nevzdělanost v náboženských otázkách, považuji za určitou výzvu, abych se to pokusil změnit. U nás je velké množství lidí, kteří mají vůči církvi a křesťanství obrovské předsudky. Mám však obavu, že KDU-ČSL byla v posledních letech pro lidi, kteří by to s křesťanstvím i zkusili, někdy až zdrojem pohoršení. Neseme spoluodpovědnost za to, co si u nás mnoho lidí o křesťanství myslí. A když se vrátíme na začátek, tak to souvisí i s některými kauzami v politice. Nerad nostalgicky vzpomínám na Josefa Luxe, ale on byl ryzím člověkem a i jeho odpůrci přiznávali, že je poctivým křesťanem. Máme rezervy v naší nabídce.

Ale vysvětlete tu nabídku, jak byste ji dělal vy.
Musíme více prosazovat do veřejného života i politiky taková slova jako odpovědnost, solidarita, prosperita, vzdělání. Hodně se o tom hovoří, ale málo se význam těch slov naplňuje. Dokonce si myslím, že společnost to od nás očekává. Je mi hroznou záhadou, že s tak dobrým programem a s mnoha kvalitními lidmi na komunální úrovni nemá KDU-ČSL ve volbách více hlasů. Nepodařilo se nám využít to, co nabízíme. A to se musí změnit.

Mně z toho plyne, že byste se někdy chtěl postavit do čela lidovců. Je to tak?
Za nějakých pět až deset let, a pokud bych byl i členem parlamentu, tak bych o tom vážně uvažoval.

A vida, tak máme nového potenciálního předsedu politické strany! Co vám chybí k tomu, abyste byl šéfem strany dříve?
Dělám politiku jako koníček, zadarmo. Abych mohl vést stranu, myslím si, že bych musel být předtím zvolen do Sněmovny. Je nutné se v tom prostředí nějakou dobu pohybovat.

V červenci jste napsal článek, kde jste rozebíral otázky o Bohu. Co si myslíte, že si Bůh myslí o vaší straně?
Tou otázkou jste mě pobavil. Až se budu dnes jako každý večer modlit, tak zkusím sebrat odvahu a Boha se na to zeptám.

Co myslíte, že vám odpoví?
Jeden náš bývalý politik z KDU-ČSL vykládal na krajských konferencích zajímavou historku, možná to bude dobrý příměr. Říkal: Sestry a bratři, na každého z nás čeká v nebi Josef Lux. A na některé z nás s baseballovou pálkou v ruce.

A co si myslí Bůh o Jiřím Čunkovi?
Myslím si, že ho má moc rád.

David Macek

Narozen: v Brně 9. 7. 1976

Vzdělání:
- 2000 sociologie - sociální politika a práce (Masarykova univerzita v Brně)
- od 2001 teologie manželství a rodiny (Papežská Lateránská univerzita ve Vatikánu)

Jazyky:
- italština, angličtina, němčina;
- francouzština, ruština (začátečník)

Praxe:
- dvouměsíční školení a stáž v Evropském parlamentu organizované Evropskou lidovou stranou (Budapešť, Brusel, Štrasburk);
- roční studijní pobyt v Římě (Vatikánu);
- praxe v neziskových organizacích (Česko, Velká Británie, Německo);
- člen týmu ČBK Pokoj a dobro
- asistent senátora PČR

Politické funkce:
- člen KDU-ČSL od 1997;
- místopředseda Junior klubu křesťanských demokratů
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

18. dubna 2024  20:52

Gruzínci nikdy nesnesou vládu, která je zjevně proruská, protože se staví proti základní...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...