Ve Vídni a na Slovinsku počítejte s kolonami Ilustrační snímek

Ve Vídni a na Slovinsku počítejte s kolonami Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Místo pláže dvojnásobné peklo. Novinář MF DNES cestoval do Chorvatska

  • 668
Řecko? Den před odletem zkrachovala cestovka. Chorvatsko? Katastrofální cesta autem v kolonách. Asi tak by se dal charakterizovat začátek smolné dovolené Tomáše Syrovátky, redaktora MF DNES. Doporučuje vyhnout se rakouské metropoli a pokud možno objet Slovinsko, kde jsou kolony nejhorší.

"Představ si peklo, tak pětkrát to znásob...  a to byla cesta," líčí se skepsí v hlase Tomáš Syrovátka z MF DNES. Původně měl v sobotu s rodinou odletět do Řecka s cestovkou CK Parkam Holidays. Ta ale den předtím zkrachovala. Proto musel během jediného dne vymyslet nouzové řešení, kam na dovolenou.

Syrovátka na cestě

"Cesta z Prahy na chorvatské hranice zabrala cca 15 a půl hodiny."

"Nabídka zájezdů na last minute za rozumnou cenu byla téměř nulová," popisoval redaktor. Chtěli letět z Prahy a to nejlépe v sobotu nebo nejpozději v neděli ráno. V úvahu tedy připadalo Slovinsko nebo Chorvatsko. Nakonec se rozhodli pro v Česku nejoblíbenější destinaci.

Tak Syrovátka v pátek v půl deváté večer naložil rodinu do auta a vyrazil do Chorvatska. Smůla ho ale v plné síle potkala i na druhé cestě.

Nejhorší je Slovinsko, čekejte stojící kolony

"Do Vídně to celkem šlo. D1 hodně plná, ale dalo se to projet. Vídeň peklo," hlásí dovolenkový reportér MF DNES. Ve Vídni stáli asi čtyři hodiny. Pak pravidelně přes Rakousko hodinové kolony.

"Ale nejhorší je Slovinsko, to se nedá. Prostě stojící kolony," varoval Syrovátka. Projet tu část cesty, která vede přes Slovinsko, trvalo asi pět hodin. Po projetí chorvatskými hranicemi je situace lepší, ale za Záhřebem se auta znovu začínají štosovat.

Na místo dorazil redaktor s rodinou ve čtvrt na šest. V autě tedy strávili necelých jednadvacet hodin. "Zpětně si říkám, jestli nebylo lepší jet až v sobotu večer a ztratit sice den, ale ušetřit si nervy. Ale na druhou stranu už jsme u moře," uvedl.

Dobrá zpráva je, že sehnat ubytování až na místě není problém. Alespoň v Šibeniku, kde redaktor nakonec stráví svou dovolenou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video