Čeští vojáci se na Libavé připravují na misi v africkém Mali. (Obličeje vojáků...

Čeští vojáci se na Libavé připravují na misi v africkém Mali. (Obličeje vojáků byly z bezpečnostních důvodů počítačově upraveny) | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Ministři kývli na vyslání šesti desítek vojáků do Mali, Nigeru a Čadu

  • 69
Vyslání až šesti desítek vojáků do Mali, Nigeru a Čadu schválila vláda. „Návrh bude nyní předložen Parlamentu České republiky. Pokud dojde k jeho schválení, získáme tím mandát na zapojení do operace Barkhane v maximálním počtu 60 osob s platností do 31. prosince 2022,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Vysláním vojáků by Česká republika podle Metnara potvrdila pozici země, která hodlá bojovat se všemi formami terorismu. Česko má nyní v Mali zhruba 120 vojáků. podílejí se na výcviku a na ochraně výcvikové mise Evropské unie. V polovině roku se česká armáda ujme velení výcvikové mise.

Evropské země plánují vytvořit společnou jednotku pod názvem Takuba. V regionu nahradí francouzské síly.

Náklady na novou misi  se souhlasem Mali, Nigeru i Čadu ministerstvo obrany odhaduje na 598 milionů korun.

Úkolem vojáků by bylo hlavně poradenství a asistence malijským vojákům, které by doprovázeli i do boje. V Čadu sídlí velitelství operace a do Nigeru by se vojáci mohli dostat v případě přeshraničních operací.

Souhlasíte s vysláním šesti desítek vojáků do Afriky?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 3. února 2020. Anketa je uzavřena.

Džihád požírá další zemi Sahelu, Francie zabředá do války bez konce

Francie operaci Barkhane zahájila v srpnu 2014, loni vyzvala k zapojení další evropské spojence. Francouzští vojáci plánují bojovat proti teroristům v jiných částech Mali. „Předsunutý tým by měl v místě budoucího působení zahájit svou činnost v polovině tohoto roku. Hlavní část operace trvající 12 měsíců je plánována předběžně od srpna nebo září 2020,“ uvedl k českému zapojení náčelník generálního štábu Aleš Opata.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video