Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na ovlivnění dotací jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči Pelta

  16:15aktualizováno  17:14
Na ovlivnění dotačního řízení jsem byl malý pán, řekl v dnešní závěrečné řeči u soudu bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Ke kauze zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství dodal, že někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) u něj jako člověk navždy prohrála.
Soud pokračuje v projednávání kauzy rozdělování sportovních dotací na...

Soud pokračuje v projednávání kauzy rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Mezi obviněnými je bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. (27. března 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Valachová má v procesu postavení svědkyně. Proti její výpovědi se dnes vymezili i ostatní obžalovaní včetně šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a bývalé náměstkyně pro sport Simony Kratochvílové. Rozsudek vyhlásí pražský městský soud 27. dubna.

Peltova závěrečná řeč byla nezvykle krátká - trvala necelé čtyři minuty, fotbalový činovník ji přečetl z papíru a tentokrát se zdržel jakýchkoliv bonmotů či vtipů. „Cítím se stále nevinný, nejsem si vědomý, že bych udělal něco protiprávního,“ řekl. Připomněl, že vyšetřování trvá od roku 2017. „Soudní proces se nevede jen v soudní síni - odehrává se i v médiích, kde moje osoba samozřejmě přitahuje senzace,“ podotkl.

„Nikdy jsem nejednal tak, abych někoho poškodil nebo neoprávněně zvýhodnil.(...) Nikdy jsem nikomu nenabídl ani neposkytl úplatek,“ zdůraznil. „Pokud by ministerstvo školství nechtělo znát můj názor, přece by se na něj neptalo,“ poznamenal muž, pro nějž státní zástupce žádá devět let vězení, peněžitý trest 25 milionů korun a pětiletý zákaz činnosti.

Pelta u soudu předváděl čápa, justiční stráž ho usměrňovala kvůli roušce

V prvním kole hlavního líčení soud v roce 2021 Peltu a Kratochvílovou uznal vinnými z části žalovaných skutků a uložil jim šest, respektive 6,5 roku vězení. Odvolací soud ale následně tento verdikt, který ostatní obžalované v kauze osvobodil, zrušil a věc vrátil k dalšímu dokazování. „Rozhodnutí vrchního soudu nám v řadě věcí dalo za pravdu a upozornilo na některé nedostatky obžaloby. Veškeré doplněné dokazování pak vyznělo v náš prospěch,“ míní Pelta. Konstrukce státního zástupce, že mohl ovlivňovat ministerské dotace, je podle něj nesmyslná.

Další obžalovaní a jejich advokáti se k práci státního zástupce vyjadřovali ostřeji. Například Kratochvílová řekla, že obžaloba je plná nepravd, domněnek bez předložených důkazů a odposlechů bez konkrétního vyústění. Exministryně Valachová podle ní přímo lhala - ve druhém kole procesu ještě víc než v prvním.

Přátelství s Peltou nic neznamená, hájí se Kratochvílová

„Devítihodinová výpověď paní Valachové byla plná záměrných lží, její cíl byl poškodit mě a přenést negativní světlo na moji osobu,“ prohlásila Kratochvílová o své někdejší nadřízené. Trvá na tom, že nic neovlivňovala. „To, že jsem se bavila s panem Peltou, s tím nesouviselo. Často jsem říkala nadnesené věci, které nebyly pravda,“ dodala k odposlechům pořízeným policií. „Je velmi těžké pracovat s účelovými nepravdami a s manipulací s důkazy a bojovat proti systému, jehož součástí ministerstvo školství bylo a je,“ uzavřela.

Valachová o obžalovaných dříve řekla, že úmyslně nedodržovali, obcházeli a porušovali pravidla, která byla jasně a transparentně nastavená. Odmítla, že by pokyny k ovlivnění dotací vycházely od ní. Popřela také, že by Kratochvílové přidělila Peltu a Janstu jako kontaktní osoby.

Jen jsem nezávazně žvanil, řekl u soudu k odposlechům Pelta

Obžaloba tvrdí, že Peltova tehdejší milenka Kratochvílová ovlivnila v roce 2017 výši dotací ve prospěch Peltovy Fotbalové asociace ČR (FAČR) a Janstovy ČUS a že mužům vynášela informace. Z manipulace s dotacemi jsou obžalovány i obě zmíněné organizace, exředitel ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza a generální sekretář ČUS Jan Boháč. Pelta s Kratochvílovou navíc podle státního zástupce společně ovlivnili přidělení peněz konkrétním žadatelům v programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů.

Ministryně Valachová kvůli aféře rezignovala. Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve FAČR vzdal z vazby. Po zatčení Kratochvílové v květnu 2017 ministerstvo vyplácení dotací pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu. Proto také stíhané trestné činy - zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky - zůstaly ve stadiu pokusu. Ministerstvo se nicméně po obžalovaných domáhá náhrady škody 1,116 miliardy korun. Peltův advokát to dnes označil za nepochopitelné a skandální. Poukázal na to, že i obžaloba zmiňuje částku v celkové výši 469 milionů Kč.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...