Restaurace Hlučná samota v Záhřebské ulice na Praha 2.

Restaurace Hlučná samota v Záhřebské ulice na Praha 2. | foto: koláž iDNES.czMAFRA

Kalouska načapali s pivem v restauraci. Nesrovnávejte mě s Prymulou, řekl

  • 1902
Patřil k hlavním kritikům přešlapu exministra Prymuly, který si vyrazil do zavřené restaurace na Vyšehradě. Nyní si ale šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek sám zašel do restaurace na Vinohradech, kde si dal pivo a kde ho přistihli reportéři Českého rozhlasu. Kalousek se za své jednání omluvil, podle stranické šéfky Markéty Pekarové Adamové by se měl omluvit na schůzi Sněmovny.

Kalousek podle informací serveru iRozhlas.cz v restauraci Hlučná samota na pražských Vinohradech strávil zhruba 40 minut. Restaurace má mít otevřené jen výdejní okénko, protože všechny vnitřní prostory jsou podle nařízení vlády uzavřeny.

Kalousek na dotazy připustil, že si v úterý v restauraci byl pro jídlo a že vstoupil dovnitř, během čekání vypil jedno pivo u stolu u okna a došel si na toaletu.

„Já jsem kritizoval pana Prymulu za to, že v době, kdy byla uzavřená výdejní okénka, pařil v restauraci. Nic takového já jsem neudělal,“ okomentoval a zdůraznil, že přišel v otevírací době.

Poté se na dotazy nechal slyšet, že „na to jídlo jsem čekal v kapitule a očekávám, že budu ohodnocen Řádem bílého lva“. Toto vyznamenání totiž 28. října Prymula navzdory okolnostem, které vedly k jeho rezignaci, za zvládání první vlny pandemie dostal.

„S panem Kalouskem se znám, nabídl jsem mu, že mu na mě naleju jedno pivko. Beru to jako chybu, nemělo by se to stávat,“ reagoval pro Český rozhlas ve středu dopoledne jednatel restaurace Daniel Jelínek.

Kalousek: Majitel je můj přítel. Pošlu 10 tisíc na charitu

Poté se Kalousek k události sám vyjádřil na Twitteru. „Nebyl jsem na žádném mejdanu po zavírací hodině. Majitel restaurace je můj dlouholetý přítel, vypil jsem s ním uvnitř restaurace jedno pivo a zase jsem odešel. Byl jsem sám, nikoho jsem neohrozil,“ napsal. 

Připustil však, že do restaurace vůbec neměl vstupovat. „Byla to chyba, za kterou se omlouvám a která se nebude opakovat. Abych omluvu podpořil i materiálně, věnuji deset tisíc korun na dobročinné účely související s epidemií,“ doplnil.

Pekarová vyzvala k omluvě ve Směnovně

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové pravidla platí pro všechny stejně, tedy i pro Miroslava Kalouska. 

„Návštěva prostor jinak uzavřené restaurace je rozhodně prohřešek, i kdyby mělo jít jen o ‚pivo se známým hospodským‘,“ okomentovala pro iDNES.cz. Poslanecký klub TOP 09 Kalouska vyzval, aby se omluvil i na schůzi Poslanecké sněmovny.

„Zároveň opět žádám všechny občany, aby nařízení nebrali na lehkou váhu, důsledně je dodržovali a pomohli tím zvládnout epidemii,“ apelovala.

Podle šéfa komunistů a poslance Vojtěcha Filipa může Kalouskovu záležitost řešit i mandátový a imunitní výbor Sněmovny. „Vzhledem k tomu, že jde o přestupek proti veřejnému pořádku,“ napsal Filip iDNES.cz.

Že pravidla platí pro všechny stejně, ať už se jedná o člena vlády, opozice nebo koholiv jiného, připomněl také pražský primátor Zdeněk Hřib. „Ať už to bylo na Vyšehradě nebo na Vinohradech. Úřad nemůže poskytovat informace o průběhu přestupkového řízení u konkrétních osob. Ale nebojte, všem je měřeno stejným metrem!“ uvedl.

Událost okomentoval i ministr kultury Lubomír Zaorálek, který se v úterý odpoledne stal terčem Kalouskovy kritiky. „Pokud pan Kalousek zahájil včera v restauraci v 15:00, tak už vím, proč na mě večer hřímal na Twitteru jako polní kurát Katz, že jsem sprostý buran... Káže vodu a pije pivo ze skla v zavřené hospodě,“ napsal.

Měl by Miroslav Kalousek ze svého činu vyvodit politickou zodpovědnost?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 11. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

Když reportéři Blesku přistihli nyní již bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu v restauraci Rio’s na Vyšehradě, Kalousek jej vyzval k okamžité rezignaci. „Papaláši, kteří si myslí, že pro ně pravidla neplatí,“ komentoval to Kalousek.

Později se v reakci na tweet Andreje Babiše nechal slyšet, že všechny moc prosí, aby se chovali disciplinovaně a dodržovali všechna opatření a doporučení. „Neděláme to ani pro vládu, ani pro zločince v jejím čele. Děláme to pro sebe a pro své blízké,“ napsal.

Z Kalouska už si utahují lidé na sociálních sítích

Uživatelé sociálních médií Kalouskův přešlap již stihli vzít do vlastních rukou a z šéfa poslaneckého klubu TOP 09 si utahují. 

„Chápu, že kamion s rozbitým pivem je národní smutek a musí se zapít,“ komentuje jeden z uživatelů Twitteru. Další si jsou zase jistí, že Kalousek příští rok Řád bílého lva dostane. 

Hlučná samota, Praha - Vinohrady

Hlučná samota, Praha - Vinohrady

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video