Náměstí před libereckou radnicí zaplnily ve středu stovky lidí, aby vzdaly úctu

Náměstí před libereckou radnicí zaplnily ve středu stovky lidí, aby vzdaly úctu zesnulému prezidentovi Václavu Havlovi. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Minuta ticha za Havla bude hlučná, zazní zvony, sirény i houkání vlaků

  • 1145
Česko se v pravé poledne pohrouží do symbolické minuty ticha, aby uctilo Václava Havla. Skutečné ticho ale při aktu nebude. Zemí se rozezní zvony, sirény či houkání strojvůdců.

Minuta ticha

Při minutě ticha, která začíná v poledne, by měli lidé zůstat stát, sejmout případné pokrývky hlavy a nebavit se mezi sebou.

Minutu ticha budou přímo u rakve Václava Havla držet hosté smutečního obřadu v katedrále svatého Víta. "Ve 12 hodin pan arcibiskup Duka vyzve k tomu, aby přítomní drželi minutu ticha stejně, jako ji bude držet celá země," řekl iDNES.cz mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora.

Loučení s Václavem Havlem

POHŘEB: Zazní Requiem i Svatý Václave
KDO DORAZÍ: Delegace 42 států
BEZPEČNOST: Policejní posily v ulicích
DOPRAVA: Delší vlaky a více autobusů

Auto s ostatky Václava Havla projíždí Karlovým mostem, v pozadí cíl smutečního...
Hned za autem šla vdova Dagmar Havlová s dcerou Ninou. Byly středem pozornosti.
  • 9:30: Vojáci přinesou rakev s ostatky Václava Havla z Vladislavského sálu do katedrály sv. Víta.
  • 10:00: Na Pražský hrad začínají přijíždět první hosté a zahraniční delegace.
  • 11:15: Česká vláda odjede na Pražský hrad společně autobusem ze sídla vlády.
  • 11:30: Z arcibiskupského paláce vyjde liturgický průvod a zazní Requiem Antonína Dvořáka.
  • 12:00: Zádušní mše za Václava Havla začne minutou ticha v celém Česku.
  • 13:30: Po náboženském obřadu a modlitbách začne poslední rozloučení. Promluví nejprve prezident Václav Klaus, po něm ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a nakonec exministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová.
  • 13:55: Ke konci obřadu vypálí dělostřelecká baterie na Petříně jedenadvacet čestných salv. Zazní modlitba Zdrávas, královno.
  • 14:00: Otevře se katedrála sv. Víta a rakev s ostatky Václava Havla bude přenesena ke Zlaté bráně. Tam ji vojáci Hradní stráže přeloží do auta, které odjede do strašnického krematoria na civilní soukromý obřad.
  • 17:30: Začíná v pražské Lucerně koncert nazvaný Pocta Václavu Havlovi.
  • KONDOLENČNÍ KNIHA: Pošlete smuteční dopis přes iDNES.cz

VŠECHNY ČLÁNKY ZDE

V té chvíli jim nad hlavami budou znít chrámové zvony. Jejich zvuk se bude ve stejný okamžik rozléhat i na mnoha místech země. "Z pokynu pana arcibiskupa se ve 12:00 rozezní na tři minuty zvony všech kostelů po celé republice," dodal Pištora.

Metropolí a možná i v jiných městech pak zazní i sirény. "Dohodli jsme se na tom s Hradem," řekla iDNES.cz mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská. "Pokud přijde pokyn z ministerstva vnitra, jsme schopni je centrálně spustit okamžitě," podotkla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Spuštění sirén po celé zemi má dva háčky: jednak by se vzájemně rušily se zvony, dále je problém s načasováním. "Systém to nedokáže v celé České republice spustit přesně, je tam prodleva dvě minuty," uvedla Zaoralová. To by znamenalo, že by v části Česka houkaly sirény až dvě minuty po poledni.

Zcela bez zvuku zůstane část rozhlasového éteru i televizního vysílání. "Na ČT1 a ČT24 poběží přímý přenos z katedrály včetně minuty ticha. U ČT2 a ČT4 bude program na minutu přerušen," popsal mluvčí České televize Ladislav Šticha. Na minutu se v poledne zcela odmlčí i hudební televize Óčko.

Až na výjimky budou kopírovat ticho ve svatovítské katedrále také stanice veřejnoprávního rozhlasu. "Všechny stanice kromě Leonarda a D-Dur budou vysílat v přímém přenosu smuteční obřad," řekl iDNES.cz Jakub Čížek, vedoucí oddělení komunikace Českého rozhlasu.

Prahu navíc čekají dělostřelecké salvy. Dělostřelecká baterie na pražském Petříně vypálí jednadvacet čestných salv. Vojáci použijí čtyři speciální kanony, které nestřílejí dělostřelecké náboje, ale pouze slepé patrony. (článek o dělostřelcích čtěte zde)

Práce na přepážkách se na minutu zastaví

Minutu ticha mohou lidé držet také na poštách či v bankách. A nepůjde jen o pracovníky, kterým firmy umožní v tuto dobu nepracovat. Pokud se klienti nebudou domáhat obsloužení, mohou i oni v poklidu stát minutu u přepážek, aniž by jim někdo vyčinil (o tom, jak bude vypadat pieta ve firmách, čtěte zde).

"Máme rozhodnutí, že naši zaměstnanci uctí minutou ticha památku prezidenta Havla. V případě, že některý klient nebude mít proto toto pochopení, tak ho samozřejmě obsloužíme," řekla iDNES.cz mluvčí České pošty Marta Selicharová. Podobný přístup zvolila Česká spořitelna.

Minutu ticha budou ctít také instituce veřejné správy. "Bude na každém ze zaměstnanců, zda na tu dobu přestane pracovat. Ale určitě v práci na minutu ustanou všichni pracovníci na přepážkách úřadu," řekla iDNES.cz mluvčí pražského magistrátu Krásenská.

K symbolickému aktu se připojí například na Nové radnici v Brně i na náměstí Svobody. Brno také minutu před polednem přeruší devatenáctý ročník "Vánoc na brněnské radnici". Program v pozměněné podobě bude pokračovat ve 13:00.

"Minuta ticha se funkčnosti úřadu nedotkne. Před ní vyhlásíme upozornění pracovníkům rozhlasem," řekla mluvčí Libereckého kraje Květa Šírová. Naopak na městském úřadu v Jablonci nad Nisou by si přáli, aby práce utichly zcela. "Po dobu minuty ticha bude přerušen provoz na přepážkových odděleních," informovala mluvčí radnice Markéta Hozová.

K pietě bez nakupování vyzvou zákazníky ampliony některých prodejen, které právě teď sklízejí tučné tržby předvánočního období. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka je přesvědčený, že se zastaví i pokladny. "K akci se určitě připojíme," potvrdil ČTK generální ředitel obchodního řetězce Spar Česká obchodní společnost Martin Ditmar.

MHD v Olomouci bude stát, strojvůdci mohou houkat

Některá města se rozhodla, že v poledne umožní řidičům krátce omezit hromadnou dopravu. "Na jednu minutu se zastaví tramvajový a autobusový provoz," popsala mluvčí olomouckého Dopravního podniku Magdaléna Kopřivová. Podle ní řidiči odstaví vůz tak, aby nebránil bezpečnosti dopravy.

"To znamená mimo křižovatku či železniční přejezd, nejlépe v prostoru zastávky," dodala Kopřivová. Podobně se provoz MHD zčásti zastaví na minutu v pravé poledne i v Praze. Metro bude jezdit bez omezení (článek o pražské dopravě při minutě ticha čtěte zde).

Vzdání poct bude slyšet nejspíš i na železničních kolejích. "Strojvedoucí v době, kdy zazní zvuky sirén a zvonů, mohou spustit zvuk lokomotivních píšťal," řekl MF DNES mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Zda toho využijí, bude záležet na nich.

Škodovka výrobu omezí, Spolchemie nikoliv

K pietě se v pátek připojí také firmy. Například v automobilce Škoda úderem dvanácté přeruší svou činnost na 27 tisíc zaměstnanců. "Na symbolickou jednu minutu se zastaví práce ve všech oblastech firmy," popsal MF DNES mluvčí firmy Rudolf Dreithaler. Škoda vděčí Havlovi za mnohé. Někdejší prezident se například nestavěl proti jejímu prodeji německému koncernu Volkswagen.

Provozy přeruší také ocelárenský gigant Arcelor Mittal. "Skončí jen tam, kde je to možné. Součástí také samozřejmě bude minuta ticha," řekl mluvčí Arcelor Mittalu Ivo Štěrba.

Na Havla vzpomenou také zaměstnanci pražské burzy. Burzovní systém ale zůstane otevřen.

Pojede také provoz v ústecké Spolchemii. "Zaměstnancům dáme dopředu vědět firemním rozhlasem, tu minutu se nic nestane," přiblížila mluvčí chemičky Hana Logrová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video