(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: František Vlček, MAFRA

Šlechtová odvolala šéfa vojenských výzkumníků, čelil kritice kvůli novičoku

  • 660
Ministryně obrany Karla Šlechtová odvolala ředitele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslava Šafáře. Premiér Andrej Babiš Babiš ho kritizoval za výroky o novičoku. Šafář řekl iDNES.cz, že mu ministryně důvod vyhazovu nesdělila.

„Za dlouholeté působení v čele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslavu Šafářovi děkuji,“ uvedla v tiskové zprávě ministryně obrany. Důvod odvolání nesdělila. Redakce iDNES.cz požádala ministryni i tiskový odbor o podrobnější komentář.

„Paní ministryně má v našem podniku zakladatelská práva, může určovat nového ředitele i odvolat starého. Využila svého práva,“ komentoval své odvolání Šafář, který ústav vedl od jeho vzniku v roce 2012.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz iDNES.cz, jestli Šafářovo odvolání požadoval prezident Miloš Zeman, odpověděl, že věc je plně v kompetenci ministryně obrany. Také Andrej Babiš podle svých slov odvolání Šafáře nepožadoval a pro iDNES.cz uvedl, že ho Šlechtová o svém návrhu pouze informovala.

Šafář zůstává zaměstnancem ústavu

Šafář zůstává nadále zaměstnancem výzkumného ústavu. „Na pozici ředitele bude v nejbližší době vyhlášené výběrové řízení. Podnik bude od zítřka dočasně vést zástupce ředitele Ing. Josef Hrnčiřík,“ uvedl v pondělí tiskový odbor ministerstva.

Když v březnu Moskva označila Česko za možného původce novičoku, řekl Šafář, že otravné látky se zde vyrábějí výhradně pro laboratorní účely a že malé množství jich vyrábí i jeho ústav. Řádově jde o gramy, takže podle tehdejšího Šafářova vyjádření nejde o výrobu, ale spíš „laboratorní přípravu malého množství“ kvůli otestování jejich vlastností, připomněla ČTK.

Na jeho výrok se odvolává prezident v souvislosti se svým vyjádřením, že se v ČR novičok vyráběl. To další představitelé Česka odmítli. Babiš Šafáře za výrok kritizoval, jeho vyjádření podle něj bylo nešťastné.

Konec Šafáře v čele Vojenského výzkumného ústavu není jednou personální kauzou spojovanou s možným výskytem novičoku v ČR. Média například v uplynulých dnech spekulovala, že neshody kolem novičoku stály za prezidentovým nedávným odmítnutím jmenovat šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku do generálské hodnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video