Školy se snaží vypořádat s narůstající agresivitou svých žáků. Ilustrační foto.

Školy se snaží vypořádat s narůstající agresivitou svých žáků. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Ministrův plán proti agresivitě dětí: smlouva učitelů s rodiči

  • 526
Smlouva o chování dítěte ve výuce. To je plán ministra školství Josefa Dobeše, který se chce vypořádat se vzrůstající agresivitou dětí ze základních a středních škol. Podstatou nového vzdělávacího systému je, že škola předá zodpovědnost za chování studentů na jejich rodiče, informovaly Lidové noviny.

"Musí se řešit dlouhodobá bezmoc učitelů vůči narůstající agresivitě ve škole a nerespektování autority učitele," řekl Lidovým novinám ministr Dobeš (VV). S tím souhlasí i učitelé a ředitelé škol.

Podoba smlouvy ještě není jasná. Měla by však nastavit nová pravidla a rozdělit jasně povinnosti pro žáky, rodiče i školu. Dohoda, kterou pak rodiče stvrdí svým podpisem, by měla být součástí školského zákona.

Plán se zamýšlí i nad postihem v případě porušení. "V takovém případě by byl žák třeba vyloučen z výuky. Na řadu by přišla alternativní náplň hodiny. Tou by byl pohovor se školním psychologem a nějaká forma terapie," dodal ministr.

Dobeš se chce přiblížit systému, který funguje například v Británii už několik let.

Jediní, kdo teď zůstávají v rozpacích, jsou samotní rodiče. "Nejsme úplně proti, jen bych byl nerad, kdyby přešla veškerá zodpovědnost ze školy na nás," reaguje na chystanou novinku otec třináctiletého žáka Jiří Barták.

Nejasnosti kolem podoby nového zákona

Na povrch vyplývají i další nejasnosti. Není totiž jasné, co by se stalo, kdyby rodiče dokument odmítli podepsat. Zakázat dítěti chodit do školy není možné, píší LN. Žák by v takovém případě pravděpodobně neodešel domů, ale do jiné místnosti, kde by se mu věnoval speciální pedagog.

V současné době je pouze na ředitelích škol, jaké podmínky ve školních lavicích nastaví. Ty se přitom liší škola od školy a nemají podporu žádné veřejné instituce.

"Pokud by šlo o dokument přímo z ministerstva školství, mohl by na rodiče působit výchovněji a závazněji," tvrdí prezidentka Asociace ředitelů základních škol. Zároveň však dodává, že je důležité, aby smlouva obsahovala nějaké konkrétní prostředky. Ty by pak škola mohla uplatnit proti rodiči, který neplní své povinnosti.

Takové kroky podle LN odmítá ministr Dobeš. "Takto daleko bych nešel. Bylo by tam jen potvrzení odpovědnosti za dítě. Tato míra odpovědnosti by myslím stačila," řekl.

Podporu má Dobešův projekt i mezi politiky. Legislativní podobě nového zákona by dala ve Sněmovně zelenou nejen vládní koalice, ale i opoziční ČSSD. Stínová ministryně školství Vlasta Bohdalová podle LN dokonce tvrdí, že s podobným nápadem přišla v minulosti už ona.

NOVELA ŠKOLSKÉHO ZÁKONA

- Agresivní a nezvladatelné žáky může pedagog vyloučit z hodiny. Žák neodejde domů, ale do jiné místnosti, kde se mu bude věnovat školní psycholog.
- Stále se vedou diskuse o tom, zda má být učitel veřejným činitelem. Tak je tomu například na Slovensku. Tento návrh má ale i nevýhody. Učitel by mohl být přísněji potrestán, kdyby něco provedl.
- Novela počítá také se zákazem používání mobilních telefonů v hodinách. Ministerstvo tím chce řešit přibývající případy kyberšikany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video