Ministrovu letadlu prasklo čelní sklo

  • 37
Armádnímu letadlu s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou na palubě prasklo čelní sklo. Stroj se po třech hodinách vrátil na ruzyňské letiště. Svoboda mířil Kataru, kde měl zahájit sedmidenní návštěvu Blízkého východu a Súdánu.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda odletěl v pondělí odpoledne armádním speciálem do Kataru. Stroj odstartoval krátce po 15. hodině z letiště v pražské Ruzyni.

Po hodině letu však v pilotní kabině prasklo čelní sklo. "Letadlo najednou začalo velmi rychle snižovat svoji výšku, na palubě se cestujícím chvíli zdálo, že motory nefungují s dostatečnou silou," popsal reportér MF DNES, který byl také na palubě.

Posádka pak oznámila, že se rozhodla pro návrat do Prahy. "S takto vážnou závadou nemůžeme ale v žádném případě letět dál. Něco podobného se stane zcela výjimečně. I když u toho samého letadla byla podobná porucha už asi před třemi lety," řekl MF DNES kapitán Jan Zezulka.

Letadlu praskla přední vrstva skla
Jak upřesnil pro iDNES mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek letounu prasklo nad Maďarskem přední vrstva skla na čele pilotní kabiny. Zdůraznil, že šlo jen o jednu z vrstev, ne o proděravění skla.

Letoun Challenger, který slouží pro dopravu ústavních činitelů, se proto otočil a vrátil zpět. Zpáteční let ovšem trval dvojnásobný čas, protože nebylo bezpečné nouzově přistát s plnými nádržemi.

"Právě před chvílí jsme bezpečně přistáli na ruzyňském letišti. Nyní řešíme varianty, jak by se cesta pana Svobody mohla uskutečnit ve zkrácené době," řekl iDNES krátce před půl sedmou mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Podle Čírtka bude letadlo několik dní nepoužitelné. "Závada je běžně opravitelná, vyžádá si tři až čtyři dny vyřazení letadla z provozu. V tuto chvíli ale není k dispozici náhradní stroj, kterým by ministr zahraničí mohl odletět," uvedl.

Letouny pro vládu jsou zastaralé
Challenger, kterým ministr Svoboda společně s delegací letěl, je staré třináct let. "Tato příhoda ale ukazuje i na další problém," řekl po návratu šéf české diplomacie.

"Vládní letka je v podstatě v dezolátním stavu, protože když se něco podobného stane, tak neexistuje mnoho možností, jak porouchaný stroj nahradit," dodal Svoboda.

Podle leteckých odborníků jsou stroje, jež vozí nejvyšší státní představitele, vesměs staršího data výroby a celý letový park by potřeboval výrazně omladit. "U některých zemích v Evropě je to však ještě horší," řekl k tomuto problému kapitán Zezulka.

Svoboda do Kataru nepoletí
Svoboda měl dnes zahájit sedmidenní návštěvu Blízkého východu a Súdánu. Podle plánu měl zavítat také do Kataru, Kuvajtu a Jordánska.

K hlavním cílům cesty budou podle tiskového prohlášení Černínského paláce patřit jednání o mírovém procesu na Blízkém východě i rozvoj ekonomických vztahů.

První Svobodovou zastávkou měl být Katar, kde měl v plánu například jednání s emírem šajchem Hamadem bin Chalífem Sáním. V úterý se měl přesunout do Kuvajtu.

Svoboda má také v plánu navštívit uprchlické tábory v západosúdánském Dárfúru, který je zmítán humanitární krizí.

Šéf diplomacie, pokud se najde pro něj vhodné letadlo, by měl na svoji cestu odletět opět v úterý. Vynechá ale Katar a poletí rovnou do Kuvajtu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video