Valachová chtěla 13 miliard pro učitele, ale příliš nepochodila

  7:51aktualizováno  16:33
S žádostí o peníze na své priority zamířili ve středu na koaliční jednání ministři. Šéfka resortu školství Kateřina Valachová z ČSSD požaduje 13 miliard na navýšení platů učitelů, nebo alespoň 9 miliard korun na zvýšení tarifní části platů o deset procent. Zatím ale neuspěla, dostala místo peněz jen obecný příslib, že školství je prioritou.

Ministryně školství Kateřina Valachová (2. 7. 2015). | foto:  Michal Šula, MAFRA

„Slíbila jsem, že budu bojovat o deset procent, bít se do posledního dechu. Budu chtít, aby se koaliční rada vyjádřila k těm deseti procentům,“ řekla před jednáním Valachová.

Deset procent si podle ní ale představuje každý jinak. Řekla, že se postavila za požadavek odborů, které to spočetly na 13 miliard. „Deset procent u tarifů je devět miliard. Absolutní minimum je 6,9 miliardy korun pro regionální školství,“ prohlásila ministryně školství.

Po jednání Valachová iDNES.cz sdělila, že všechny tři strany označily školství za prioritu. „Koaliční strany podpořily požadavek na nárůst ohodnocení tak, aby se minimálně začali učitelé přibližovat ostatním profesím. Konkrétní procenta a částky bude vláda projednávat na nadcházejících červnových jednáních,“ dodala. To má být 15. června.

„V tuto chvíli má vláda schválené výdajové rámce a ta suma 13 miliard zbývá na všechna ministerstva,“ připustila. „Dá se říci, že 10 procent je trochu holub na střeše, ale já zatím pořád stojím, protože to je fér. Asi bych se moc nemohla podívat do očí učitelům, kdybych to na vládě nežádala projednat a odhlasovat,“ uvedla ministryně školství.

„Od počátku jsem preferoval vyšší navýšení u učitelů než u ostatních státních zaměstnanců,“ uvedl ve středu ministr financí Andrej Babiš z ANO. Podle něj ale nyní v rozpočtu na příští rok zbývá k rozdělení jen asi 4,1 miliardy korun. Částku na platy učitelů bude podle něj možné navýšit, pokud se zlepší odhady výběru daní pro příští rok.

Mládek přišel požádat o miliardovou půjčku pro OKD

Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD přišel na koaliční jednání prosazovat miliardovou půjčku pro OKD, aby společnost měla na výplaty zaměstnancům. Babiš připustil už v úterý při návštěvě Moravskoslezského kraje, že by půjčka mohla být, ale jen ve výši 400 milionů.

„Jsem rád, že se dostal ze stadia popírání problému do stádia, kdy začíná diskutovat řešení. Já to velmi vítám. Půjčka je jediné možné řešení. My to máme připravené dlouho, čekali jsme, až pan předseda dozraje,“ řekl na adresu Babiše ministr průmyslu. Připustil, že stoprocentní jistota, že půjčka se státu vrátí, neexistuje. Po jednání pro iDNES.cz zdůraznil, že jeho požadavek nijak nezatěžuje rozpočet na příští rok a dodal, že podle něj bude v této věci možný kompromis. Na něm se ale ještě s Babišem musí domluvit.

A do třetice ministr Marian Jurečka z KDU-ČSL chtěl od vlády také miliardy korun, ale v jeho případě, stejně jako u Valachové, s dopadem na rozpočet na příští rok - pro zemědělství. „Pokud chce tato vláda vážně řešit problematiku sucha a lepšího hospodaření vodou, potřebujeme dvě až 2,4 miliardy korun,“ řekl před jednáním ministr.

Jurečka: Očekáváme výběr daní úspěšnější než dosud...

Na otázku, kde chce peníze najít, Jurečka odvětil: „Očekáváme, že výběr daní bude úspěšnější než doposud.“ Jestliže ministerstvo financí podle něj dva roky hovoří o tom, že potřebuje legislativní nástroje, pro příští rok je má nachystané. Narážel tím na schválený zákon o elektronické evidenci tržeb, který podle Babiše bude znamenat až 18 miliard navíc do rozpočtu.

Babiš se ráno před jednáním setkání s novináři vyhnul, a tak alespoň ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO řekl, že hnutí ANO bude požadovat, aby se vládní strany ve vládě nepřehlasovávaly, pokud jde o závažná rozhodnutí s dopadem na rozpočet. „Rozhodně v takto zásadních věcech. Jsme přesvědčeni, že to je porušení koaliční smlouvy, protože to má významný dopad do rozpočtu. Bude to bujará debata,“ řekl Brabec.

Babiš si totiž minulý týden stěžoval na to, že ho ministři za ČSSD a KDU-ČSL přehlasovali, když přidali 3,7 miliardy na vědu a výzkum, o což stál vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL, a vláda zvýšila o podobnou částku odvody zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce, což prosazoval ministr Svatopluk Němeček z ČSSD.

„Rozhodně se necítíme jako podrazáci a lháři“

„Každá koaliční strana soupeří o určitou stranu voličů, to víme od začátku. Osobně jsem čekal, že vliv volební kampaně se na fungování koalice projeví o rok později,“ řekl iDNES.cz Jurečka k otázce, zda se koaliční partneři s blížícími se volbami budou vůbec schopni na něčem dohodnout.

„Byl bych rád kdybychom silné emoce, ať už jde o různá vyjádření, nebo potom o různá videa a vzkazy na adresu koaličních partnerů, si odpustili,“ uvedl Jurečka. „Věřím, že se dokážeme dohodnout a najít dobrý kompromis,“ dodal. KDU-ČSL se podle něj cítila nařčena, že se chová jako podrazáci a lháři. „My se tak rozhodně necítíme. KDU-ČSL je strana, která drží dohody, a když to o nás řekne předseda hnutí ANO, tak potom musí pochopit, že náš předseda se takovým výrokům musí bránit,“ řekl iDNES.cz Jurečka.

Lídři stran si na jednání citovali z koaliční smlouvy

Šéf lidovců, vicepremiér Bělobrádek označil koaliční jednání za věcnou a seriozní debatu. Lídři tří stran se podle něj nepohádali, jen si navzájem citovali z koaliční smlouvy. „Dohodli jsme se, že se dohodneme,“ řekl.

Na jednání požadoval i informaci od ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta o chystaném slučování policejních útvarů. Informace, které dostal, byly podle Bělobrádka byly zajímavé, interpretace, co to bude znamenat, se ale podle předsedy KDU-ČSL nadále liší. Později ministr spravedlnosti Robert Pelikán řekl, že když projde reorganizace policie, vážně zváží svou rezignaci a proti plánu reorganizace vystoupil i Babiš. (více zde)

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Kryptopodvodník Bankman-Fried dostal 25 let. Zpronevěřil osm miliard dolarů

28. března 2024  17:07

Aktualizujeme Americký soud ve čtvrtek odsoudil zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  17:02

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Rusům se u Krymu zřítila stíhačka Su-35, hořící spadla do moře

28. března 2024  16:52,  aktualizováno 

Aktualizujeme Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...