Premiér Jiří Rusnok během rozhovoru pro MF DNES (28. června 2013)

Premiér Jiří Rusnok během rozhovoru pro MF DNES (28. června 2013) | foto: Michal Šula, MAFRA

Na životní prostředí kývl Rusnokovi dosavadní náměstek Podivínský

  • 39
Ministrem životního prostředí ve vládě Jiřího Rusnoka bude dosavadní náměstek ministra Tomáš Podivínský. Novinářům to dnes řekl premiér Rusnok.

Rusnokova vláda

Nabídku přijali:

Miroslav Toman - ministr zemědělství

Martin Pecina - ministr vnitra

Marie Benešová - ministryně spravedlnosti

Martin Holcát - ministr zdravotnictví

Jan Kohout - ministr zahraničních věcí

Dalibor Štys - ministr školství

František Koníček - ministr práce a sociálních věcí

Jiří Balvín - ministr kultury

František Lukl - ministerstvo pro místní rozvoj

Jiří Cienciala - ministerstvo průmyslu a obchodu

Zdeněk Žák - ministerstvo dopravy

Vlastimil Picek - ministerstvo obrany

Tomáš Podivínský - ministerstvo životnho prostředí

Podivínský podle Rusnoka resort dobře zná, pracoval také ve Státním fondu životního prostředí.

"Zasloužil se o program Zelená úsporám, je to současně bývalý kariérní diplomat, tedy člověk, který dokáže tyto záležitosti přenést i na evropskou platformu. Tam jsou často velmi citlivé věci právě v oblasti životního prostředí, takže myslím, že je to vynikající kombinace předpokladů," řekl premiér.

Třiačtyřicetiletý Tomáš Podivínský vystudoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a v roce 2004 absolvoval Diplomatickou akademii v Praze. V letech 1997 - 2003 byl pověřen na velvyslanectví České republiky ve Vídni česko-rakouskou komunikací problematiky jaderné elektrárny Temelín. Podílel se tak například na vzniku dohody z Melku.

V letech 2003 - 2005 pracoval jako ředitel kabinetu ministra zahraničních věcí. Mezi lety 2005 - 2009 byl generálním konzulem v Německu. Ne ministerstvo životního prostředí  přišel ze Státního fondu životního prostředí, kde měl jako náměstek na starosti program Zelená úsporám. V roce 2010 byl volebním manažerem KDU-ČSL.

Premiér Jiří Rusnok stále čeká na odpověď od kandidáta na post ministra financí. Někdejší premiér a prezidentský kandidát Jan Fischer si vzal čas na rozmyšlenou. Rusnok ale uvedl, že má i další kandidáty. "Myslím, že se blížím závěrečnému rozhodnutí a oznámím ho v pondělí dopoledne," podotkl.

V pátek už Rusnok žádná další jednání nepovede. Stejně tomu prý bude také v sobotu a v neděli. Kompletní sestavu chce prezidentu Zemanovi představit v pondělí. Ve středu by pak mohl Zeman vládu jmenovat. (více zde)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video