Blatný navrhne návrat do stupně 4. Chce ale úlevu pro obchody či hory

  • 2244
Ministr zdravotnictví Jan Blatný na pondělní vládě navrhne přechod do stupně číslo čtyři systému PES. Opět jsme ve složité situaci, řekl. Obchody však tentokrát zůstanou otevřené. Provoz lyžařských středisek bude podle ministra i ve čtvrtém stupni umožněn. Nebude se ale možné na horách ubytovat.

Na pondělní vládě Blatný za resort zdravotnictví navrhne, aby v případě, že nedojde k nějaké zásadní změně oproti současné situaci, ČR přešla do stupně čtyři, a to asi k polovině příštího týdne. Vláda nebude požadovat zákaz návštěv v domovech seniorů, avšak s podmínkou pravidelného testování návštěv i zaměstnanců.  „Je potřeba zabránit opětovnému šíření nákazy v domovech seniorů,“ zdůraznil Blatný.

Tentokrát však budou jiná pravidla pro malooobchod. „Budeme respektovat požadavek Poslanecké sněmovny, aby nedošlo k diskriminaci drobných podnikatelů,“ řekl Blatný. Které obchody zůstanou otevřené, tak bude záležet na kapacitě, ne na sortimentu. Obchody ani služby tak nezavřou, budou však muset dodržet maximální počet zákazníků na metry čtvereční.

Blatný také uvedl, že provoz lyžařských středisek bude i ve čtvrtém stupni umožněn. Nebude se ale možné na horách komerčně ubytovat, řekl.

Epidemie v Česku totiž přestává brzdit, uvedli zástupci resortu zdravotnictví na tiskové konferenci k průběžnému hodnocení vývoje epidemie. „Nákaza vykazuje dynamiku směrem vzhůru,“ uvedl šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek s tím, že se situace různí mezi regiony.

Stávající týden je podle něj již nyní co do počtu nově nakažených nadprůměrný oproti minulým týdnům. „Je to plus osmnáct, plus devatenáct procent,“ řekl ve vztahu k minulým dvěma týdnům.

Přibývá nakažených z rizikových skupin

Reprodukční číslo R se pohybuje mezi hodnotami 1,1 a 1,2 a podíl pozitivních testů je nyní kolem dvaceti procent. To je podle něj nižší číslo než v listopadu, stále je ale vysoké. „Jsme na nějakém bodě zlomu,“ řekl.

Za problém označil, že začíná přibývat nakažených z rizikových skupin. Zatímco dříve tento ukazatel klesal, od minulého týdne stoupl o osm procent. „Jde o odraz komunitního šíření,“ řekl Dušek.

Rizikové skóre PES se v řadě krajů zvyšuje. „V tuto chvíli jsou pouze Praha a Plzeňský kraj na hodnotě nižší než šedesát. Většina krajů mezitýdenně vysoce narostla,“ řekl.

Celorepublikové skóre PES při dalším šíření proto nevyhnutelně vzroste. „Je to způsobené nárůstem mobility obyvatel,“ řekl. V současných datech přitom podle něj ještě není zahrnuto rozvolnění v podobě otevření restaurací a obchodů. „Proto já budu s velkým napětím sledovat počty v dalších dnech,“ uvedl.

V následujících dnech bude podle Duška každý den kolem 300 až 350 nově hospitalizovaných s koronavirem. Hospitalizace mají totiž zpoždění oproti nárůstu počtu nakažených. „Hodnotu bych označil za rizikovou,“ řekl Dušek.

Epidemii zastaví lidé, ne pravidla

Vývoj v nemocnicích podle něj není dobrý, počet hospitalizovaných přestal klesat, někde dokonce roste. „S tím bude souviset nevyhnutelně i nárůst počtu nakažených zdravotníků,“ upozornil. Nyní je pozitivních asi 880 lékařů a přes dva tisíce sester.

„V tuto chvíli je nepochybné, že jsme ve fázi dynamického nárůstu šíření epidemie. Zatím není nějaký vysloveně dramatický, ale absolutně ho nelze podceňovat, protože máme vysokou virovou nálož v populaci a vysoké množství pacientů v nemocnicích,“ shrnul Dušek.

Během listopadu se podle něj virová nálož v populaci výrazně snížila. Nyní vytvořil úřad dva scénáře. Podle toho více optimistického by do konce roku mohly zůstat současné hodnoty. „Pokud by reprodukční číslo dále narostlo nad hodnotu 1,2, nevyhnutelně budeme pozorovat eskalaci,“ připustil. A to ke konci prosince až k 8 až 10 tisíci nakažených denně.

„Epidemii zastaví lidé a jejich chování a ne razítka a papíry,“ řekl. Apeloval na lidi, aby omezili kontakty, spolupracovali s hygieniky a nechali se testovat.

Nejlepší dárek? Balení respirátorů, řekl Blatný

Blatný řekl, že když by resort započítal do pozitivity i antigenní testy, pohybovalo by se skóre PES kolem hodnoty 59.

„Mobilita se zvýšila o asi třicet procent. Data jsou zpožděná, nyní tedy již asi o vyšší procento,“ podotkl Blatný. Situace v nemocnicích je nyní podle něj stabilizovaná, výchozí pozice je ale diametrálně odlišná než na podzim. „Je jen na nás, jestli vzestup bude postupný nebo příkrý,“ řekl s tím, že čísla každopádně stoupat budou.

Ministr apeloval na lidi, aby dodržovali hygienická opatření a nosili roušky. „Jednoduchá rovnice. Kde není kontakt, tam není přenos,“ řekl. Dodal, že většina lidí, kteří někoho nakazí, o vlastní nemoci neví.

Blatný dále apeloval na lidi, aby se na Vánoce chovali zodpovědně. „Nosme respirátor třídy FFP2, jsme-li ve styku se seniorem,“ řekl. Stejně tak apeloval na seniory, aby sami nosili respirátory. „Myslím si, že nejlepší dárek pro seniory je velké balení FFP2 respirátorů,“ dodal.

Kromě toho Blatný všechny poprosil, aby se před návštěvou rodičů či prarodičů nechali testovat, a to klidně i opakovaně. „Bude to mít velký význam i ve smyslu tom, že zůstanou otevřené obchody,“ řekl. Na webu ministerstva zdravotnictví se podle něj objeví kompletní sada doporučení, jak se chovat na Vánoce.

Testy zdarma od 18. prosince

Za týden, v pátek 18. prosince, by mělo začít plošné testování antigenní metodou. Ministerstvo již podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové vydalo nařízení testovacím centrům zapojeným do sítě antigenních odběrových center, aby od 18. prosince do 15. ledna poskytlo zadarmo antigenní testování všem občanům ČR zapojeným do veřejného zdravotního pojištění, a to nejvýše jedenkrát za pět dní.

Pro usnadnění situace spustilo ministerstvo rezervační systém. „Nechat se testovat znamená otevřené obchody, obnovení zdravotní péče,“ řekla Rážová a apelovala na Čechy, ať této možnosti využijí. Blatný dodal, že k testu je dobré dostavit se s respirátorem.

Rážová také představila výsledky prvního týdne dobrovolného testování pedagogických pracovníků antigenní metodou. Celkem bylo provedeno 12 165 testů, pozitivních bylo 414, tedy asi 3,4 procenta. Z nich 2,5 procent byly asymptomatické případy.

Ministr dále představil výsledky studie, kterou pro resort vypracovala agentura STEM. Podle toho se chce nechat očkovat čtyřicet procent lidí, dalších asi šestnáct procent neví. Zájem je vyšší mezi seniory, více nedůvěřivé jsou ženy. „Tam, kde se alespoň jeden člen rodiny rozhodne pro očkování, je velká pravděpodobnost, že se nechají očkovat i ostatní,“ řekl Blatný.

Šedesát procent respondentů podle něj podporuje možnost plošného očkování. „I ti, kteří se sami nechtějí očkovat, doporučují ve dvaceti procentech plošné očkování. Tedy je to tak, nech se naočkovat ty a ochráníš mě,“ uvedl Blatný. I ti, kteří očkování odmítají, si tak podle něj uvědomují, že má význam. Podobná čísla se týkají i podpory plošného testování. I zde je více než šedesátiprocentní podpora, menší množství lidí se ale plánuje nechat samo otestovat.

Sedmdesát procent lidí pak podle průzkumu pociťuje rizika nákazy. Dalších devět procent lidí neví.

Jak to bude s očkováním

Nový koordinátor očkování na covid-19 Zdeněk Blahuta představil nový koordinační tým. Do celé věci se zapojí resort zdravotnictví i vnitra, Armáda ČR, odborné společnosti a řada dalších. „Je to opravdu jedna z nejnáročnějších logistických operací v dějinách českého i československého zdravotnictví,“ řekl Blahuta.

Česko má podle něj objednáno přes Evropskou unii 12 milionů dávek pro 6,9 milionů osob, a to od šesti společností a s možností přiobjednat vakcíny pro dalších 16 milionů lidí. Plán počítá se třemi fázemi. První vakcíny by měly dorazit v lednu 2021, bude jich jen omezené množství, a tedy i omezené množství očkovacích míst. V prvním čtvrtletí příštího roku by pak ČR měla mít k dispozici vakcínu pro 500 tisíc lidí od firmy Pfizer, pro 120 tisíc lidí od Moderny a pro dalších 500 tisíc od AstraZenecy. Vše však bude záležet na tom, kdy budou jednotlivé látky schváleny.

Upozornil, že vzhledem k jen malému množství vakcín, bude v první řadě třeba prioritizovat i v rámci již vyčleněných rizikových skupin. „Budeme muset vyřešit také evidenci toho, kdo již byl naočkován,“ upozornil s tím, že půjde o celoevropský projekt s cílem zachovat volný pohyb osob. „Nebude to v žádném případě diskriminační,“ řekl Blatný. Blahuta má vládě přednést plán ještě před Vánoci.

Rizikové skóre PES už o víkendu stouplo na 64 bodů ze sta, což by odpovídalo hodnotám čtvrtého rizikového stupně. Na této úrovni se drží celý týden.

Vláda ale zatím o zpřísnění protiepidemických opatření, která od minulého čtvrtku odpovídají třetímu stupni, nerozhodla, přestože podle původní metodiky se mělo zpřísnit po třech dnech.

Aktuální PES skóre v krajích

7500
0 celá ČR

Hlavní město Praha

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -8771 -662,3
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 620057 46822,3
Vyléčených 624839 47183,4
Mrtvých 3989 301,2

Středočeský kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -6473 -467,3
Případů 24. 3. 1
Potvrzené případy 639859 46194,5
Vyléčených 641694 46327,0
Mrtvých 4638 334,8

Jihočeský kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -3097 -480,8
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 277855 43139,6
Vyléčených 278004 43162,8
Mrtvých 2948 457,7

Plzeňský kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -2125 -360,2
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 264280 44800,9
Vyléčených 263790 44717,8
Mrtvých 2615 443,3

Karlovarský kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -1083 -367,5
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 101224 34352,3
Vyléčených 100588 34136,5
Mrtvých 1719 583,4

Ústecký kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -2335 -284,4
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 335662 40886,3
Vyléčených 334415 40734,4
Mrtvých 3582 436,3

Liberecký kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -1448 -326,4
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 192907 43477,9
Vyléčených 192687 43428,3
Mrtvých 1668 375,9

Královéhradecký kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -1274 -230,9
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 258359 46834,1
Vyléčených 257263 46635,4
Mrtvých 2370 429,6

Pardubický kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -1737 -332,3
Případů 24. 3. 1
Potvrzené případy 243423 46573,7
Vyléčených 243122 46516,1
Mrtvých 2038 389,9

Kraj Vysočina

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -2018 -395,8
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 212814 41743,5
Vyléčených 212907 41761,8
Mrtvých 1925 377,6

Jihomoravský kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -3181 -266,9
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 519068 43546,4
Vyléčených 516855 43360,7
Mrtvých 5394 452,5

Olomoucký kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -1476 -233,5
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 277953 43978,9
Vyléčených 276812 43798,3
Mrtvých 2617 414,1

Zlínský kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -1732 -246,4
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 264883 37680,4
Vyléčených 264160 37577,6
Mrtvých 2455 349,2

Moravskoslezský kraj

absolutně na 100 tisíc
PES skóre:0
Aktivních případů: -4707 -392,1
Případů 24. 3. 0
Potvrzené případy 505785 42129,8
Vyléčených 504933 42058,9
Mrtvých 5559 463,0
Mapa je obarvena podle aktuálního skóre PES v daném kraji, výpočet iDNES.cz. Zdroj: Otevřená data ÚZIS.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video