Adam Vojtěch

Adam Vojtěch | foto: Petr Topič, MAFRA

Vojtěch vydá vyhlášku o povinném očkování, nová vláda ji může změnit

  • 1649
Ministerstvo zdravotnictví připravuje vyhlášku o povinném očkování proti covidu-19 pro vybrané skupiny obyvatel. Na tiskové konferenci to v pátek řekl ministr Adam Vojtěch. Ve Sbírce zákonů by měla vyjít příští týden. Týkat se bude seniorů i některých profesí. Povinné očkování má začít v březnu 2022, budoucí vláda jej však může ještě upravit nebo i zrušit.

Ve vyhlášce jsou uvedeni kromě lidí starších šedesáti let a zdravotníků, policistů či hasičů také strážníci městské policie či jednotky dobrovolných hasičů. Povinnost se bude týkat i mediků. „Ostatní skupiny jsou stejné, jak jsme avizovali,“ uvedl Vojtěch.

Povinnost očkování by měla podle dosavadních informací platit zřejmě od března příštího roku. To však již bude u moci nová vláda, která může nařízení změnit. „Jestli budoucí vláda vyhlášku změní, to už samozřejmě bude na ní. Samozřejmě to klidně udělat může, je to v její kompetenci. Za nás jsme přesvědčeni o tom, že je to v tuto chvíli správná cesta,“ doplnil Vojtěch.

Ten v pátek jednal o dalším osudu pandemického zákona s Anticovid týmem budoucí vlády. Právě ten se v minulosti proti povinnému očkování lidí nad 60 let postavil. V první řadě je podle něj potřeba proočkovat třetí dávkou ty, kdo na ni čekají, a také zástupce bezpečnostních složek, armády, policie, zdravotníky a pracovníky v sociálních službách v souladu s jejich profesními organizacemi. Je tak možné, že nová vláda rozhodnutí po svém jmenování ještě změní.

Přehled skupin pro povinné očkování:

  • Lidé 60+
  • poskytují zdravotní služby nebo jsou zaměstnanci poskytovatele zdravotních služeb,
  • poskytují sociální služby nebo se na jejich poskytování podílejí,
  • jsou osobami připravujícími se na výkon zdravotnického povolání nebo osobami připravujícími se na výkon odborné činnosti podle § 115 zákona o sociálních službách, pokud součástí jejich výuky je i praktická výuka v sociálních službách,
  • zaměstnanci České republiky zařazenými k výkonu práce v krajské hygienické stanici nebo v Hygienické stanici hlavního města Prahy,
  • příslušníci bezpečnostních sborů nebo zaměstnanci České republiky zařazenými k výkonu práce v bezpečnostním sboru,
  • strážníky obecní policie,
  • členové jednotky dobrovolných hasičů obce nebo jednotky dobrovolných hasičů podniku,
  • vojáci z povolání a vojáky v aktivní záloze
  • příslušníci či zaměstnanci zpravodajských služeb.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Podle Vojtěcha je správné jít cestou povinného očkování. „Když se podíváme na vyjádření evropských politiků, tak je jasné, že Evropa se obrací k povinné vakcinaci proti covidu-19. Česko by mělo jít rovněž touto cestou. Vyhlášku budeme navrhovat, jak byla připravována,“ doplnil.

Jste pro povinné očkování proti covidu-19?

celkem hlasů: 19306
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 10. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

Připomněl, že se blíží Vánoce, které mohou být z hlediska šíření viru rizikové. „Diskutujeme o nastupujících Vánocích, jak o nich zabránit masivnímu šíření viru. Určitě budeme včas informovat, jak trávit bezpečně vánoční svátky,“ řekl.

Vzhledem k tomu, že přes Vánoce se lidé setkávají v rodinách či s přáteli, by Česko podle ministra mohlo po Novém roce čelit opětovnému nárůstu nakažených a hospitalizovaných. „Před Vánoci počítáme s testováním ve školách,“ řekl dále s tím, že tento krok by měl zajistit, že nedojde k masivnímu přelití nákazy do rodin. Žáci by se měli testovat 20. prosince. Připomněl situaci z loňského roku, kdy v lednu začala další velká vlna epidemie.

Vojtěch také nedoporučuje, aby rodiny pořádaly na Mikuláše návštěvy. „Já bych vzhledem k situaci, kde se nacházíme, nedoporučoval, aby se tyto návštěvy v rodinách odehrávaly. Představují riziko. Nesporně nepředpokládám, že by Mikuláš, čert a anděl nosili respirátory,“ řekl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video