Ministr zahraničí Petříček potvrdil odchod. Politické rozhodnutí, míní

  • 464
Ministr zahraniční Tomáš Petříček potvrdil své odvolání z postu ministra zahraničí. „Své odvolání vnímám jako politické rozhodnutí. Odcházím se vztyčenou hlavou,“ řekl. Petříčka má ve vládě podle spekulací nahradit současný ministr kultury Lubomír Zaorálek a na jeho místo má přijít Jan Birke.

Petříček uvedl, že nezaznamenal od šéfa ČSSD Jana Hamáčka konkrétní kritiku své práce, odvolání z pozice ministra zahraničí považuje za politické rozhodnutí. „Respektuji, že nové vedení sociální demokracie to chce takhle učinit,“ řekl.

„Jan Hamáček mi nesdělil nějakou kritiku konkrétních kroků, které jsem na ministerstvu zahraničí dělal v uplynulých dvou letech. Vnímám, že jsem dělal politiku, která souzněla s tím, jak on vidí zahraniční politiku. Pro mě je to politické rozhodnutí. Jestli je to otázka sjezdu, či je to jiný důvod, to se musíte ptát předsedy sociální demokracie,“ řekl Petříček. Pro ČSSD chce nadále pracovat.

Osobně předpokládá, že jeho odvolání proběhne ještě během pondělí. „Pan premiér rozhodně nemá důvody bránit mému odvolání,“ uvedl. 

Podle něj není tajemstvím, že je dlouhodobě trnem v oku prezidentu Milošovi Zemanovi, a to s ohledem na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami.

„Odcházím se vztyčenou hlavou, za své kroky v posledních dvou a půl letech se nestydím. Vždy jsem prosazoval proevropskou, prozápadní orientaci České republiky a kontinuitu naší zahraniční politiky,“ řekl Petříček. Zmínil také repatriační cesty lety v jarní vlně epidemie koronaviru nebo posílení spolupráce se spojenci v Evropě a se Spojenými státy.

Na tiskové konferenci nastínil i své možné budoucí působení. Uvedl, že nyní si vezme pár týdnů volna na přemýšlení. „Rád se vrátím i na akademickou půdu. Mám několik nabídek,“ poznamenal. 

O tom, že ve vládě končí, se Petříček dozvěděl již v neděli. „Mohu potvrdit, že jsem se na schůzce s Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání,“ napsal Petříček v textové zprávě v neděli ČTK. Výměna ministrů se má podle informací iDNES.cz uskutečnit tento týden. 

Birke souhlasil vést ministerstvo kultury. Zaorálek míří na zahraničí

Podle spekulací má Petříčka nahradit jeho současný vládní kolega Lubomír Zaorálek. Ten ovšem podle serveru Novinky.cz svůj resort opustit nechce. 

„Ne, to tedy nejsem,“ odpověděl v pondělí Zaorálek na dotaz, zda je připraven Petříčka v Černínském paláci nahradit a přenechat agendu kultury dalšímu straníkovi a náchodského starostovi Janu Birkemu. Birke naopak potvrdil, že dostal nabídku na funkci ministra kultury a přijme ji. Jan Hamáček v pondělí uvedl, že nabídku na šéfa diplomacie opravdu dostal Zaorálek. Do doby, než se ji rozhodne přijmou, má být pověřen vedením ministerstva sám Hamáček. 

Změnu v čele diplomacie žádal již dříve prezident Miloš Zeman. Ten v neděli uvedl, že nebude oddalovat Petříčkovo odvolání, pokud ho navrhne premiér Andrej Babiš. 

Petříček minulý týden neuspěl ve volbě předsedy ČSSD, v níž kandidoval proti Hamáčkovi. Hamáček poté uvedl, že žádnému ministrovi nedává „bianco šek“ až do sněmovních voleb. Petříček poté novinářům řekl, že s vicepremiérem Hamáčkem nehovořil o spekulacích ohledně svého konce ve funkci. Dodal, že na funkci nelpí. 

Petříček by měl ve vládě skončit jen několik dní poté, co došlo k výměně ministrů zdravotnictví. Minulý týden skončit jako šéf resortu Jan Blatný, kterého odvolal premiér Andrej Babiš. I on svůj konec označil za politické rozhodnutí. Novým šéfem resortu se vzápětí stal šéf Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Petr Arenberger.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video