Veškeré akce osobně sledoval i ministr vnitra Jan Kubice. Zásah policie...

Veškeré akce osobně sledoval i ministr vnitra Jan Kubice. Zásah policie hodnotil jako správný, s doutníkem (viržínkem) v ústech pochválil i obyvatele Varnsdorfu, že se do potyček nezapojili. | foto: Petr Topičpro iDNES.cz

Ministr vnitra Kubice: Je dobré, že se místní k radikálům nepřidali

  • 140
Ministr vnitra Jan Kubice v sobotu osobně sledoval protiromské demonstrace ve třech městech na severu Čech. Chyby na práci policie nenašel. Za dobrou zprávu považuje fakt, že se místní občané k pravicovým radikálům masově nepřidali, řekl v rozhovoru pro ČT24 z Varnsdorfu.

Jak hodnotíte situaci na Šluknovsku?
Vždy, když jsou v ulicích města policisté s obušky a vodními děly, je to pro občany velmi nepříjemná situace. Jednalo se ale o lidi z jiných částí republiky, než ze Šluknovska. Pro mě je dobrá zpráva, že se Varnsdorfští nepřidali k extremistům.

Jste si tím jistý, že se místní k radikálům nepřidali?
Na sto procent ne. Nevím, kolik mají města obyvatel, ale na náměstí bylo 250 až 300 lidí, z toho jich 150 až 200 přijelo. Předpokládám, že lidi ze Šluknovska jsou ta zbývající část, tedy kolem stovky.

Dokáže policie ochránit místní občany, kteří se k demonstraci na výzvu starostů nepřidali?
Policisté jsou přítomni v celém Šluknovském výběžku...

...extremisté si ale v zahrádkách vyzvedávali dělbuchy, lahve, kameny. Nemohli policisté zasáhnout už před akcí nebo být tvrdší, když viděli, že akce směřuje ke konfliktu?
Policie musí aktuální situaci vyhodnotit individuálně, ale těžko se dá zjistit, jestli si dva týdny předem někdo na zahrádku ukryje předmět.

Když už bylo jasné, že je jasný cíl poprat se s policisty, dostat se k ubytovnám, neměli policisté víc kontrolovat občany přejíždějící z města do města?
To by bylo omezování osobní svobody. Nemůžete zakázat občanům vjezd do měst.

Nejde jim v tom zabránit ani v situaci, kdy už zaútočili?
Určitě tam neútočilo 300 lidí, tolik jich bylo na náměstí. Útočily tak desítky lidí. Dělbuchy házeli z třetí, čtvrté řady. Zadrželi jsme asi deset lidí.

Jak dlouho na severu Čech zůstanete?
Bude tu ještě hodinu nebo dvě a pak se vrátím do Prahy. Byl jsem tu jako pozorovatel. Chtěl jsem vidět atmosféru, z televize ji úplně nenasáknete. Občané se masivně nepřidali, to mě zajímalo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video