Jan Hamáček (ČSSD). Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny v Praze (4. května...

Jan Hamáček (ČSSD). Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny v Praze (4. května 2021) | foto: MAFRA

Zhroutil se mi svět, to je jak na objednávku Rusů, řekl Hamáček

  • 1239
Vicepremiér Jan Hamáček v pořadu Epicentrum Blesku potvrdil, že má stále zvýšenou ochranku, kterou dostal po zveřejnění kauzy Vrbětice. „Situace se hodně změnila po článku na Seznamu. Do té doby byla rizika spíše mimo republiku. Teď mi chodí výhrůžky smrtí,“ řekl ministr vnitra Hamáček. Také přiznal, že „se mu zhroutil svět“.

Hamáček totiž čelí obvinění, že chtěl v Moskvě nabídnout Rusům ututlání výsledku vyšetřování výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, který měli způsobit důstojníci ruské vojenské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin výměnou za dodávku milionu kusů ruské vakcíny Sputnik V do České republiky. O údajných Hamáčkových plánech napsal portál Seznam zprávy.

Hamáček opět uvedl, že se bude bránit soudně. „Děti se mě ptají, jestli půjdu do vězení a jestli jsem něco provedl,“ doplnil vicepremiér. Podle něj autor článku Janek Kroupa nemá žádné důkazy, že chtěl vyhandlovat vakcínu Sputnik V za kauzu Vrbětice.

Hamáček označil spekulace za devastující i pro Českou republiku. „To je jak na objednávku od Rusů,“ vysvětlil s tím, že kauza jim hraje do karet a spojenci z NATO na to „zírají z otevřenou pusou“. „Z toho článku mají největší radost v Moskvě,“ zdůraznil.

Ať se Netolický koncentruje na Pardubický kraj

„Jediný svědek je pardubický hejtman Martin Netolický, který na schůzce ani nebyl. Nyní podáme na Seznam předžalobní výzvu,“ řekl Hamáček. Podle něj se jednání s Netolickým netýkalo cesty do Moskvy. Vicepremiér také řekl, že Netolický ztratil jeho důvěru. „Ať se koncentruje na Pardubický kraj,“ doplnil Hamáček.

Řeč přišla i na exministra zahraničí Tomáše Petříčka. Hamáček v této věci uvedl, že se jednalo o čistě vnitrostranické rozhodnutí.

„Podařilo se nám situaci zvládnout. Opravdu odletělo 18 špionů, nebyl z toho žádný skandál. Kdyby pan Kroupa nevymýšlel nesmysly, tak jsme z toho vyšli bez ztráty kytičky,“ řekl vicepremiér. Podle něj byli všichni před zveřejněním kauzy ve stresu, a to i kvůli tomu, že novináři o tom již měli informace.

ČSSD brání předsedu Hamáčka útokem na novináře, připomněla kauzu Jourová

„Dohoda byla o tom, že se to zveřejní 19. dubna. Máme nějaké zájmy v zahraničí, tudíž na schůzce 7. dubna padla dohoda, že není možné jít s tím ven hned druhý den. Stát se na to musel připravit, třeba sepsat seznam vyhoštěných,“ vysvětlil Hamáček. Že by Rusko mělo informace o české reakci předem, Hamáček prý neví. „Je možné, že ano. Rusové o tom věděli od roku 2014. Jestli věděli, že Česko něco chystá, tak je to možné,“ komentoval dále vicepremiér.

Předvolební kampaň = barová rvačka

Ke kauze kolem nemovitostí ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, které byly dodatečně doplněny v přiznání o vlastnictví, se Hamáček odmítl konkrétněji vyjádřit. Kritiku opozice dal do souvislosti s předvolební kampaní, kterou označil za „nejšpinavější v moderních dějinách“. Dokonce ji přirovnal k barové rvačce.

Šéf ČSSD vyslovil také přesvědčení, že se opozice nepodaří přimět Sněmovnu k vyslovení nedůvěry vládě. Zároveň odmítl připustit, že by proti kabinetu hlasovali sociálně demokratičtí poslanci.

K možnosti, že ČSSD by mohla vypadnout ze Sněmovny, řekl, že se vytrácí podstata. Jeho strana prý dvakrát vytáhla Česko z ekonomické krize.

V ČSSD se úspěch neodpouští. Matadoři přitom mohou přinést body, říká Hašek

Ke kritice, že jmenoval kontroverzní postavu ČSSD Michala Haška svým náměstkem, Hamáček řekl, že vítá podporu kohokoli, kdo se cítí sociálním demokratem a chce straně pomoci. Například s bývalým premiérem Jiřím Paroubkem  nicméně nepočítá.

Hamáček také řekl, že pokud se ČSSD nedostane po volbách do Sněmovny, v čele strany skončí. Znovu popřel zájem být velvyslancem v Kanadě. „Nemám slíbenou trafiku,“ uzavřel.

5. května 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video