Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Staněk zatím v ČSSD obhájil post ve vládě. Odmítl výzvy k rezignaci

  7:47aktualizováno  16:06
Ministr kultury Antonín Staněk při jednání grémia ČSSD dočasně uhájil své křeslo ve vládě. Do konce května má za úkol připravit transparentní výběrové řízení na post nového ředitele Národní galerie Praha a šéfa Muzea umění Olomouc. Po jednání grémia ČSSD to řekl šéf strany Jan Hamáček. Před tím Staněk odmítl výzvy, aby rezignoval.

„Dialog by měl probíhat s novým ministrem kultury, který není zdiskreditován,“ řekl před jednáním užšího vedení ČSSD ředitel galerie DOX Leoš Válka, zástupce petice více než 6 tisíc lidí žádajících odchod Staňka kvůli odvolání šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

„Jednoznačným požadavkem je rezignace nebo odstoupení ministra kultury Staňka,“ řekl Válka, který se vypravil dopoledne před ministerstvo kultury. „Dialog s ním vést nechceme, nevěříme, že je kompetentní,“ uvedl na adresu ministra kultury ze sociální demokracie.

„Mé odvolání nic nevyřeší,“ reagoval Staněk. „Já jsem požádal kolegy, aby mi dali čas, abych mohl uskutečnit opatření, která by měla vést k efektivnímu vynakládání prostředků při zajištění umělecké kvality ať už v Národní galerii, nebo ve kterékoli jiné kulturní instituci,“ řekl ministr kultury.

Vyhnul se jasné odpovědi na otázku iDNES.cz, zda rezignuje, když ho k tomu vyzve více členů grémia sociální demokracie. „Nebudu komentovat výroky mých kolegů ve veřejném prostoru, počkám si na jednání politického grémia,“ řekl Staněk. K rezignaci ho vyzval i druhý muž ČSSD Roman Onderka.

Už ráno musel také ministr Staněk své kroky hájit jak před poslanci kulturního podvýboru Sněmovny a na ministerstvo za ním dorazili zástupci druhé petice, která také kritizuje odvolání obou ředitelů. „Zazněl požadavek na možné odstoupení ministra. Vyzvali jsme ho, jestli by nezvážil vlastní odstoupení v situaci, kdy odborná veřejnost, kulturní veřejnost zásadním způsobem vyjádřila nedůvěru v jeho fungování. Ministr tento krok odmítl s tím, že on je garantem pozitivních změn,“ řekla historička umění a kritička Johana Lomová.

Zástupce petice více než 6 tisíc lidí požadujících konec ministra kultury Antonína Staňka, ředitel centra Dox Leoš Válka, dorazil před ministerstvo kultury.

Zástupce petice kritizující změny ve vedení Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc dorazili na jednání s ministrem kultury Antonínem Staňkem. Zleva Janek Rous, Johana Lomová a Karina Kottová

Ministr Staněk jí, Karině Kottové a Janku Rouskovi, zástupcům jedné z petic proti jeho krokům, řekl, že do konce května by měla být zřízena odborná rada, která bude řešit otázku výběrového řízení na nové ředitele odvolaných institucí. „Z mého pohledu je to nemožné,“ reagoval na to šéf galerie DOX Válka. Označil to za pouhou Staňkovu politickou hru o získání času.

Do konce června má být výběrové řízení vypsané a do konce roku by měli být známi noví ředitelé obou institucí. „Způsob odvolání ředitelů byl naprosto nepřijatelný,“ uvedla Lomová. Odvolaní ředitelé se budou moci do řízení přihlásit, řekl petentům Staněk a slíbil, že bude pokračovat ve zřizování správních rad, které by měly stát mezi ministrem kultury a institucemi, z nichž nedávno odvolal ředitele. Pro vznik takových správních rad se už při příchodu na jednání se Staňkem vyslovila kurátorka a teoretička soukromého umění Karina Kottová. „Je to tak běžné v dalších zemích,“ řekla Kottová.

„Tématem, které jsme otevřeli, je téma garančních rad, které by měly být zřízeny u institucí, podobně jako třeba je rada u Národního divadla, které by mohly být určitým mostem, nárazníkem mezi ministerstvem a příslušnou institucí,“ řekl ministr Staněk.

Ministr své kroky hájil před poslanci z kulturního podvýboru

Na ranním neveřejném jednání kulturního podvýboru Sněmovny upozornil na své další výtky vůči Národní galerii Praha. Týkají se externích právních smluv. Nic podle Staňka po technické stránce nebrání vypsání výběrového řízení na nového šéfa galerie. Chce ale ještě svolat odbornou skupinu.

Podvýbor přijal usnesení, jímž vyjadřuje pochybnost o adekvátnosti a důvodnosti postupu ministra a důrazně jej žádá o zajištění transparentního a s odbornou veřejností konzultovaného procesu obsazení pozic ředitelů. Podvýbor doporučil i přijetí zákona o veřejnoprávních institucích v kultuře, který by řešil nový způsob předvídatelného jmenování a odvolávání ředitelů na základě přesně stanovených pravidel správními radami těchto institucí.

Hamáček dosud ministra Staňka hájil

Grémium ČSSD se sešlo ve 14 hodin  ve Sněmovně. Zatímco první místopředseda Roman Onderka jako první ze stranických špiček před pár dny začal mluvit o tom, že by byl pro Staňkův odchod, šéf strany, ministr vnitra Jan Hamáček, se šéfa resortu kultury zastal. K jeho výměně nevidí důvod.

Požaduje rychlé vypsání výběrových řízení na šéfa Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc. Minulý týden se spolu s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem sešel se zástupci petice za Staňkovo odvolání.

„Nic takového nechystám. Pokládal jsem za slušnost se se zástupci toho petičního výboru sejít. Já si vyslechl jejich argumenty a řekl jim, že mě ta situace v resortu kultury netěší,“ řekl Hamáček.  Vyslovil se i pro rychlé vypsání výběrových řízení na obě ředitelské funkce. Premiér Andrej Babiš odkázal na to, že podle koaliční smlouvy je řešení problému záležitostí ČSSD.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Česko může žádat o výjimku z migračního paktu, trvá na svém ministr Rakušan

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  9:44

Přímý přenos Dopady migračního paktu Evropské unie na Českou republiku chtějí ve čtvrtek na mimořádné schůzi...

Summit EU pokračuje. Na programu je prosperita unie či digitální technologie

18. dubna 2024  9:38

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie se ve čtvrtek v závěrečný den dvoudenního...

Policie hledá čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska, v úterý odešla z domova

18. dubna 2024  9:33

Policisté pátrají po čtrnáctileté ukrajinské dívce Polině Makaretsové, která v úterý odešla z...

Neřešený problém. Přes milion Čechů je závislých na legálních lécích

18. dubna 2024  9:33

V Česku nebezpečně přibývá lidí závislých na lécích, které ovlivňují psychiku. Nejčastěji jde o...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...